Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

"Τα πρότζεκτ της ημέρας" γράφει η Άννα Δαμιανίδη ("Εφημερίδα των Συντακτών", 27.02.2018)


...........................................................





Τα πρότζεκτ της ημέρας

Το σημερινό πρότζεκτ ονομάστηκε επανοικείωση του δημόσιου χώρου εκ μέρους του ιδιωτικού βλέμματος. Ο θεωρούμενος ως ανοίκειος χώρος μέσω διαδικασιών αποξένωσης οφείλει να επανακατακτηθεί, σκέφτεται το άτομο καθώς ετοιμάζεται να διασχίσει οριζοντίως το πάρκο, από τη στενή πλευρά δηλαδή, ώστε να επιτευχθεί οικονομία δυνάμεων, άλλο καθημερινό πρότζεκτ κι αυτό, απολύτως απαραίτητο.
Από τη στενή πλευρά, λοιπόν, κι αμέσως μετά το πρότζεκτ διάσχισης των δυο τετραγώνων με το στενό πεζοδρόμιο- απομεινάρι του πρότζεκτ σχεδιασμού μιας γειτονιάς που όφειλε να ικανοποιήσει πρωτίστως τους ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι τόσο ωφελήθηκαν από το πρότζεκτ εκείνο που ίσως δεν μπόρεσαν ποτέ να απολαύσουν τα αποτελέσματα του επιτεύγματός τους, καθώς και τα νέα πρότζεκτ που το παλιό εκείνο πρότζεκτ γεννά στη ζωή των καλλιτεχνικών του νέων κατοίκων.
Πρότζεκτ διάσχιση, πρότζεκτ ψυχραιμία μπροστά στο φούντωμα των δέντρων από τη μια μέρα στην άλλη λόγω βροχής. Ολη τη νύχτα ρουφούσαν τα χρυσά μου, ενώ σφύριζε ο αέρας και νομίζαμε εμείς ότι υποφέρουν, να τα βλέπεις να λυγίζουν, να ξεμαλλιάζονται, κι αντί να είναι μαδημένα την επαύριον να έχουν φουντώσει και να τινάζουν καινούργια πράσινα προς το ακόμα πιο καινούργιο μπλε του ουρανού που έχει κι αυτός το δικό του πρότζεκτ: να μας παρηγορήσει/παραμυθιάσει για κάθε απογοήτευση και πίκρα, τις καθημερινές συγκρίσεις της ατομικής κατάστασης με άλλες ατομικές καταστάσεις επιμόνως προβαλλόμενες από τα μέσα μη αποφυγής. Πρότζεκτ απώθησης αρνητικών συναισθημάτων να δουλεύει καθημερινά, με το ξύπνημα, πριν καν από το πρότζεκτ καφέ.
Ταυτόχρονα το πρότζεκτ αποφυγής δυσάρεστων θεαμάτων στο πάρκο λειτουργεί παράλληλα και πάει πολύ καλά, αφού καταφέρνει το άτομο να αποφύγει σκηνές δημόσιας λύσης της συνέχειας του δέρματος από αιχμηρά αντικείμενα και διάφορα παρεμφερή.
Στην άκρη του πάρκου, όταν πια το πρότζεκτ διάσχισης έχει ολοκληρωθεί κι ετοιμάζεται να δώσει τη θέση του στο πρότζεκτ προσαρμογής σε συνθήκες θορύβου και ταχύτητας μηχανοκίνητης λαμαρίνας εν σειρά, η εκτάκτως αυξημένη κίνηση απαιτεί προσαρμογή σε συνθήκες πανικού. Δεν γίνεται να πηγαίνουν όλα καλά, οπότε το πρότζεκτ έγκαιρης άφιξης στη στάση για επιβίβαση στο ακριβοθώρητο λεωφορείο αποτυγχάνει πανηγυρικά, κι αμέσως τίθεται σε εφαρμογή το επόμενο πρότζεκτ, περπάτημα ώς τον χώρο προορισμού.
Πριν μεσημεριάσει ένα σωρό προτζεκτ έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ κάμποσα ακόμα θα γεννηθούν εξ ανάγκης και άλλα θα αποτύχουν εν τη γενέσει τους. Ωραία είναι η ζωή γεμάτη πρότζεκτ, αν και στερεύει η δεξαμενή βαρύγδουπων λέξεων. Ισως να ξεκινήσει ένα πρότζεκτ αναζήτησης και συγκέντρωσης από τα λεξικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: