Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

"Ενα μέλλον απ’ τα παλιά" του Παντελή Μπουκάλα ("Καθημερινή", 26/6/2013)

...............................................................

Ενα μέλλον απ’ τα παλιά

Του Παντελή Μπουκάλα


Επειδή η τηλεοπτική κρίση αποτελείωσε τη συγκυβέρνηση των τριών, το διάδοχο σχήμα, η διαρχία Σαμαρά - Βενιζέλου, προγραμματίστηκε και παρουσιάστηκε ομοιοθεραπευτικά με όρους τηλεοπτικού συμβάντος. Για να υπάρξει σίγουρη θεαματικότητα, το παζλ ολοκληρώθηκε ακριβώς κατά τη διάρκεια των βραδινών ειδησεογραφικών δελτίων. Μέχρι τότε οι κατά κόμμα ειδικευμένοι ρεπόρτερ μετέδιδαν πληροφορίες εξαντλώντας τα κλισέ που εικάζεται ότι ενισχύουν το σασπένς: «Η αγωνία στο κατακόρυφο», «Ξαφνική εμπλοκή», «Ενοχλημένος ο Τάδε», «Ονομα-έκπληξη»...
Κι όλα αυτά για να πληροφορηθούμε τελικά ότι το υπουργείο Υγείας κληρώθηκε στον κ. Αδωνι Γεωργιάδη. Ανταμείφθηκε έτσι για τη γενναιότητά του να ξημεροβραδιάζεται σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και twitter, υπερασπίζοντας τη Ν.Δ. με το ίδιο πάθος που την κατήγγελλε ένα χρόνο πριν, σαν ανθυπασπιστής του κ. Καρατζαφέρη. Και χάρηκαν τουλάχιστον οι πινακιδοκατασκευαστές, αφού θα βγάλουν μεροκάματο ετοιμάζοντας νέες πολυτονισμένες ταμπέλες. Ελειπε η δασεία από την Υγεία τόσα χρόνια με Λοβέρδο, Κακλαμάνη, Αβραμόπουλο, γι’ αυτό ασθενούσε. Τώρα όμως θα δασύνουμε και το υπουργείο και την Υγεία, θα οξύνουμε την αντιπαράθεση με τους κακούς και θα αποψιλώσουμε από επιχειρήματα όσους επιμένουν ότι Υγεία και Παιδεία θα έχουν τη μοίρα της ΕΡΤ…
Ποια η δεύτερη απόφαση του υπουργού; Του λοιπού οι νέοι γιατροί θα πρέπει να απαγγέλλουν με προσωδία τον όρκο του Ιπποκράτη, με τα μακρά και τα βραχέα, διότι, όπως έχει επιστημονικώς αποδειχθεί, η σκωληκοειδεκτομή γίνεται ευχερέστερα αν τη συλλαβίζεις προσωδιακά την ώρα του χειρουργείου. Και με τους ασθενείς τους έτσι θα πρέπει να μιλούν. Αλλιώς μπορεί κάποιος γιατρός να πει την ώρα της διάγνωσης «παν όλοι», ο ασθενής να νομίσει πως μιλάει για «πανώλη» και να ‘χουμε πανικό. Προπαντός ορθοέπεια. Το είπε ο Ερασμος.
Κάποια στιγμή, λοιπόν, την ώρα της κυοφορίας, οι ρεπόρτερ γνωστοποίησαν πως η κ. Γεννηματά προορίζεται για αναπληρώτρια ή στο υπουργείο Πολιτισμού ή στο Αμυνας. «Ολα τα σφάζω;». Οχι, αγαπητοί λαϊκιστές. Κάποιοι στην κορυφή, γνώστες των πραγμάτων και αυστηροί κριτές, μέτρησαν την ώς τώρα πολιτεία της, ζύγισαν προτερήματα και αδυναμίες και βρήκαν πως είναι τόσο άξια ώστε να μπορεί να διαπρέψει και στο Πολιτισμού και στο Αμυνας και παντού αλλού. Σωστά. Από το Εθνικής Αμύνης στο Εθνικό Θέατρο μία ευθεία είναι. Αλλωστε, ούτε ειδικές γνώσεις απαιτούνται ούτε πείρα ή σχέση με το αντικείμενο.
Πολιτική βούληση να υπάρχει κι όλα απλουστεύονται. Πώς απλουστεύτηκαν για να μετακινηθεί ο κ. Παναγιωτόπουλος από την Αμυνα στον Πολιτισμό; Ετσι κι αλλιώς στον χαρτοφύλακά του μόνο ένα εφόδιο έχει να βάλει για να το κουβαλήσει από το ένα υπουργείο στο άλλο: το στόμφο. Αυτόν που μοιράζεται με τον «αδικημένο» κ. Αβραμόπουλο, τον εξουσιολάτρη κ. Βενιζέλο και τόσους άλλους αενάως μετακινούμενους από υπουργείο σε υπουργείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: