Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Μια ωραία φωτογραφία και ένα ενδιαφέρον άρθρο "αισιοδοξίας" από την "Καθημερινή" (6/6/2013)

..........................................................

















Μια ωραία φωτογραφία από το άρθρο "Στα ύψη παραοικονομία, «μαύρη» εργασία και παράνομοι μετανάστες" (δες εδώ: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/06/2013_502869)

 ..............................................................

Αντιρατσισμός «από τα κάτω»

Της Ξένιας Κουναλάκη


Τη στιγμή που η φράση «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» τείνει να γίνει το νέο συντομότερο ανέκδοτο των ημερών, ελπιδοφόρα και αναζωογονητικά μηνύματα καταφθάνουν «από τα κάτω», έτοιμα να σαρώσουν τις αδρανείς κομματικές ηγεσίες, που αναλίσκονται σε κοντόφθαλμες μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Από τη μία, η πρωτοβουλία των δημάρχων πέντε μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας και από την άλλη η ανακοίνωση της οικογένειας των θυμάτων του Αλιβερίου συνιστούν απτές αποδείξεις ότι τέτοιου είδους νόμοι είναι εξ ορισμού άχρηστοι, αν δεν υπάρξουν αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν «grassroots» κινήματα, δηλαδή μια δυναμική αφύπνιση της κοινωνίας των πολιτών.
Εξηγούμαι: νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού υπάρχει, έστω παρωχημένο, κακοδιατυπωμένο και αναντίστοιχο με το σημερινό Zeitgeist. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνταχθεί νέο σχέδιο νόμου, ακριβώς για να καταδείξει τη βούληση του «συνταγματικού τόξου» να διατρανώσει τη δυσανεξία του σε ξενοφοβικές, σεξιστικές, ομοφοβικές και γενικότερα μισαλλόδοξες, βίαιες ενέργειες. Αλλά δεν αρκεί. Η ψήφιση ενός νόμου είναι ημίμετρο σε σχέση με το μέγεθος της ευρύτερης πρόκλησης, που αποτελεί η καταπολέμηση του ρατσισμού.
Αψηφώντας για μια ακόμη φορά το πολιτικό κόστος από τη σύγκρουσή του με τον μητροπολίτη Ανθιμο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, έθεσε υπό την αιγίδα του δήμου το gay pride, υπενθυμίζοντας ότι «η πόλη είναι ό,τι έχει κληρονομήσει από την ιστορία της, ανοιχτή, εξωστρεφής και πολυπολιτισμική». Παράλληλα, σε συνεργασία με τους δημάρχους Αθηναίων, Γ. Καμίνη, Πατρέων, Γ.Δημαρά, Ιωαννιτών, Φ. Φίλιο και Βόλου, Π. Σκοτινιώτη αποφάσισαν να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Αφησαν πίσω τους τα κόμματα να ερίζουν ποιο κατέθεσε το καλύτερο νομοσχέδιο και τη Χρυσή Αυγή να παρουσιάζει το δικό της «αντιρατσιστικό» με φωτογραφικές διατάξεις σε βάρος της Μαρίας Ρεπούση. Πέρα όμως από τις πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, υπάρχουν εξίσου αισιόδοξα δείγματα και από μεμονωμένους συνειδητοποιημένους πολίτες: «Απαιτούμε ο θάνατος των δύο συγγενών να μη χρησιμοποιηθεί για πολιτικές σκοπιμότητες απ’ όποιον προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός για να τροφοδοτήσει ρατσιστικό μίσος», ζητά με την ανακοίνωσή της η οικογένεια του ζευγαριού, που δολοφονήθηκε στο Αλιβέρι. Απευθύνει την έκκλησή της τόσο σε κομματικούς σχηματισμούς όσο και στα ΜΜΕ, που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το αποτρόπαιο έγκλημα για να τονίσουν για μια ακόμη φορά την εθνικότητα του δράστη. Διεκδικεί σεβασμό των νεκρών και προστασία της μνήμης τους από κάμερες και βέβηλα μεσημεριανάδικα. Η ανακοίνωση αυτή θα έπρεπε να έχει προέλθει από τους ίδιους τους δημοσιογράφους και τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου». Ηταν όμως όλοι τους πολύ απασχολημένοι. Είχαν να διαβάσουν και να σχολιάσουν τα αντιρατσιστικά νομοσχέδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: