Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Κατάργηση του «Καλλικράτη» θέλει ο Αλ. Τσίπρας* (http://www.tovima.gr, 10/06/2013)

...............................................................


Κατάργηση του «Καλλικράτη» θέλει ο Αλ. Τσίπρας
 
Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την δημόσια διοίκηση παρουσίασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ναύπλιο
 
Κατάργηση του «Καλλικράτη» θέλει ο Αλ. Τσίπρας



 
Κατάργηση του Καλλικράτη και δημιουργία μία νέας αυτοδιοικητικής διάρθρωσης εντελώς αντίστροφης λογικής, εξήγγειλε την Δευτέρα από το Ναύπλιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την δημόσια διοίκηση και το Κράτος.

Είπε δε επίσης, πως σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει ένας συγκεκριμένος και μη μεταβαλλόμενος αριθμός υπουργείων, χωρίς πάντως να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε επίσης για διατήρηση της μονιμότητας στο δημόσιο, αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων κοινωφελών οργανισμών και ανάσχεση της εκποίησης της περιουσίας του δημοσίου.

«Σκοπεύουμε να καταργήσουμε τον "Καλλικράτη" και να εγκαθιδρύσουμε μια νέα αρχιτεκτονική και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες κάθε επιπέδου και θα προβλέπει με ακρίβεια την κατανομή των απαιτούμενων πόρων και των αντίστοιχων επενδυτικών μέσων», σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

Δηλώνοντας βέβαιος για την ανάληψη της διακυβέρνησης είπε πως θα φέρει «μπροστά στον ελληνικό λαό προς έγκριση μια νέα λεπτομερή μελέτη της εθνικής Επικράτειας, με στόχο οι νέοι Δήμοι που θα προτείνονται να δομούνται στη βάση οργανικών κοινωνικο-οικονομικών και πολιτιστικών ενοτήτων και να έχουν υψηλό βαθμό εσωτερικής χωρικής συνοχής».

Εξηγώντας το σχέδιό του, ο κ. Τσίπρας είπε πως στην Ελλάδα ο μέσος πρωτοβάθμιος Καλλικρατικός ΟΤΑ έχει 34.780 κατοίκους και έκταση 406 τετρ.χλμ, «τη στιγμή που οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην ΕΕ 27 είναι 5.630 κάτοικοι και 50 τετρ.χλμ περίπου» και σημείωσε: «Επομένως, στόχος μας θα είναι η χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ, έτσι ώστε να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμμα πρωτογενούς δημοκρατίας που υπάρχει στη χώρα μας».

Οι προτάσεις του κ. Τσίπρα για την αναδιάρθρωση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, περιλαμβάνουν τέσσερα πεδία παρέμβασης («άξονες») και ειδικότερα:

1. Δομή και λειτουργία του Κράτους
«Αποκέντρωση του Κράτους με ισχυρή Αυτοδιοίκηση»
α) Μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς.

Τα τρία επίπεδα διοίκησης της χώρας θα είναι ο Κεντρικός Τομέας, η Περιφέρεια και οι Δήμοι, με σαφώς προσδιορισμένες αρμοδιότητες και οικονομικά μέσα.

β) Η Κεντρική Διοίκηση θα επικεντρωθεί στον καθορισμό των βασικών αναπτυξιακών στόχων, στην κατάρτιση και στο συντονισμό του γενικού οικονομικού προγραμματισμού, στον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό, στον σχεδιασμό κατανομής επενδύσεων, στη χάραξη κατευθυντήριων γραμμών στα θέματα οικονομικής, περιβαλλοντικής, κοινωνικής κλπ πολιτικής.

«Η βασική αρχή που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τη Δημόσια Διοίκηση (Κεντρική και Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες) είναι μικρότερες και επιτελικά προσανατολισμένες κεντρικές διοικήσεις και πολυπληθείς τοπικές υπηρεσίες, κοντά στον πολίτη», είπε ο κ. Τσίπρας.

γ) ριζική αναδιοργάνωση της αυτοδιοίκησης.
«Οι περιφέρειες θα μεταβληθούν σε βασικούς θεσμούς ανάπτυξης» και «οι Δήμοι θα είναι συν-διαμορφωτές και διαχειριστές του κοινωνικού κράτους. Η τοπική πολιτική εξουσία και διοίκηση που παρεμβαίνει και απαντά αποτελεσματικά στα προβλήματα καθημερινότητας του πολίτη», όπως είπε ο κ. Τσίπρας.

2. Δημιουργία Κοινωνικού Κράτους - Παραγωγική Ανασυγκρότηση

·      Αποτροπή της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων κοινωφελών οργανισμών («είναι πρώτη προτεραιότητα», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ).

·      Ανάσχεση των ιδιωτικοποιήσεων κοινωφελών δημόσιων οργανισμών και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

·      Ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους

3. Δημοκρατική Αναδιάρθρωση - Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για:
-Απόλυτο εξοστρακισμό του κομματισμού.

-Σαφή διάκριση της κυβερνητικής από τη διοικητική λειτουργία.

-Διάλυση των κομματικών μηχανισμών του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων.

-Δραστικό περιορισμό της στρατιάς των υψηλόβαθμων συμβούλων και των παράκεντρων εξουσίας, που παρακάμπτουν τις διοικητικές δομές του κράτους.

-Αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης.

-Απόλυτη αναβάθμιση (επιστημονική, οικονομική, διοικητική, κοκ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, σε κεντρικό Ανεξάρτητο Στρατηγικό Σύμβουλο για την Οργάνωση και τη Στελέχωση του Κράτους σε όλα τα Επίπεδα.

Όπως σημείωσε δε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η αναβάθμιση των ρόλων των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ που  θα επιτευχθεί με»:

- Εξασφάλιση σταθερής ενιαίας μόνιμης θέσης εργασίας  για τους τομείς που καλύπτουν πάγιες και διαρκεί ανάγκες και ο περιορισμός προσλήψεων συμβασιούχων για αποκλειστικές και έκτακτες ανάγκες.

- Ισχυροποίηση λειτουργικά του ΑΣΕΠ - Καμία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ - Καμία πρόσληψη εκτός του γνωμοδοτικού πλαισίου που θα παρέχει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης

- Κατάλληλα και επαρκώς στελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες με αποκλειστικό κριτήριο τις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που εξυπηρετεί το διοικητικό σύστημα της χώρας.

- Μισθολόγιο- Βαθμολόγιο με βάση τη σταθερότητα, την απλότητα, την αναλογικότητα ανά κριτήριο (πχ χρόνος προϋπηρεσίας, τυπικά προσόντα, θέση ευθύνης).
Βασικός στόχος να δημιουργηθεί αίσθηση δικαίου που να κινητοποιεί τους εργαζόμενους.

- Αντικειμενικό, θωρακισμένο από παρεμβάσεις σύστημα κρίσεων για την ανάληψη θέσεων ευθύνης στο δημόσιο.  χωρίς μεταβατικές - προνομιακού - τύπου παρεμβάσεις.

- Θεσμοθέτηση πειθαρχικού πλαισίου απλού, δημοκρατικού με αναλογικότητα ποινών.  

- Επαναφορά και διεύρυνση των ασφαλιστικών, εργασιακών, συλλογικών δικαιωμάτων.

Πρέπει να αντιστρέψουμε το κλίμα, να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους που δουλεύουν στο δημόσιο τομέα. Είναι δημόσιοι λειτουργοί που με την υιοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων θα αναλάβουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή- κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.  

- Ορθολογική οργάνωση όλων των φορέων με βάση συγκεκριμένο μακρόπνοο σχεδιασμό και με αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων διοίκησης.

- Συγκεκριμένος και σταθερός αριθμός υπουργείων,

-Σταθερή διοικητική δομή

-Ανάπτυξη των τομέων έρευνας και προγραμματισμού με την αξιοποίηση του κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού και της διεθνούς εμπειρίας.

- Ενίσχυση και αναδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. Επαναθεμελίωση του φορολογικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.  Αναδιοργάνωση και συντονισμό των ελεγκτικών οργάνων με στόχο την πάταξη της κακοδιοίκησης, της σπατάλης πόρων, της διαφθοράς. Η Βουλή θα είναι ο θεσμός που θα διεξάγει τον τελικό  συνολικό έλεγχο.

-Θέσπιση μέτρων κοινωνικού ελέγχου και διαφάνειας στη Δημόσια Διοίκηση.

-άμεση αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη Διοίκηση .
Με τη σταδιακή παροχή όλων των υπηρεσιών που το δημόσιο προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο μέσω της χρήσης πληροφοριακών συστημάτων, εφόσον η φύση τους το επιτρέπει.

-Αρση των επικαλύψεων στις αρμοδιότητες διαφόρων φορέων που δημιουργούν σύγχυση και ταλαιπωρούν τον πολίτη.

4. Κατάργηση της πολυνομίας και η απλούστευση των διαδικασιών αποτελούν καίριας σημασίας μεταρρυθμίσεις.

-Μείωση του κόστους στέγασης των δημοσίων υπηρεσιών.

-Νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών.

«Πρέπει να καλλιεργηθούν νέες σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας και αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν ο πολίτης είναι συμμέτοχος στη διοίκηση, αν μπορεί να την ελέγχει, αν είναι σίγουρος ότι η αξιοκρατία, η διαφάνεια, ο κοινωνικός χαρακτήρας του κράτους, η παροχή υψηλού επιπέδου και ολοένα πιο διευρυμένων κοινωφελών υπηρεσιών και η έλλειψη ανοχής στη διαφθορά μικρής και μεγάλης κλίμακας, είναι τα βασικά στοιχεία του», είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε στην ομιλία του σημειώνοντας: «Επομένως αυτές οι αλλαγές δεν είναι απλά υπέρ του λαού αλλά προϋποθέτουν τη συμμετοχή του ίδιου του λαού».
 
*Σχολιάζω: Επιτέλους...! Επειδή επ' ολίγον τον πρώτο καιρό της εφαρμογής του, στην Αργολίδα, "γεύτηκα" το "μενού" του "Καλλικράτη", και μου είχε δοθεί η εντύπωση ότι ο "Καλλικράτης", αυτό το σύστημα νεο-συγκεντρωτισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ετύγχανε του σεβασμού και της Αριστεράς αναστενάζω με ανακούφιση καθώς ανέκαθεν πίστευα ότι η Αριστερά ή θα είναι  α π ο κ ε ν τ ρ ω τ ι κ ή  ή δεν θα είναι Αριστερά. Το τονίζω αυτό, γιατί ξαφνικά άκουγα απόψεις μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πχ. στον πολιτισμό, ότι ενδεδειγμένη λύση για την κρίση των ΔΗΠΕΘΕ θα ήταν η συγχώνευσή τους σε περιφερειακά θέατρα, ευρύτερων περιφερειών όπως Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Κρήτης κλπ. Και ανέμενα με αγωνία ποια θα είναι η τελική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα λέω, ευτυχώς, τουλάχιστον σε επίπεδο διακήρυξης, ξεμυτίζει μια "άλλη" προοπτική... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: