Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

"Όταν η Μερκελ απειλει το Αιγαιο." του Γ. Παπαδόπουλου - Τετράδη (facebook, 23/9/2015)

 .........................................................


Όταν η Μερκελ απειλει το Αιγαιο.


Μπορει να φανταζει κορυφαιο θεμα της ημερας η συνθεση της (νεας;) κυβερνησης, αλλα το σημαντικοτερο γεγονος, και ελπιζω να το εχει παρει χαμπαρι η «νεα», ειδοποιημενη ισως από τον υπηρεσιακο υπουργο Π Μολυβιατη, είναι η δηλωση της Αγγ. Μερκελ, ότι η Ελλαδα χρειαζεται τη βοηθεια της Τουρκιας για να «υπερασπιστει τα εξωτερικα συνορα της Ευρωπης από τους μεταναστες»!
Κατ αρχην πρεπει να επισημανουμε, ότι οι ελληνικες κυβερνησεις των τελευταιων 8 ετων εχουν λειωσει την πορτα της ΕΕ, επομενως και της Γερμανιας, ζητωντας, αλλα και απαιτωντας από την Ενωση να αναγνωρισει, ότι η Ελλαδα ΕΙΝΑΙ τα εξωτερικα συνορα της ΕΕ! Καμιά τετοια αναγνωριση δεν εχει γινει επισημα ή ανεπισημα! Αντιθετως, οι χωρες της ΕΕ, με πρωταγωνιστη τη Γερμανια, επαναλαμβανουν μονοτονα, ότι η Ελλαδα μπορει και ωφειλει να φυλαξει τα συνορα της!
Επιπλεον, ολες οι κυβερνησεις εχουν ζητησει φορτικα και πιεστικα από την ΕΕ να συνδραμει την Ελλαδα στη φυλαξη των συνορων της, κυριως από τη δραση των Τουρκων δουλεμπορων, που διοχετευουν ολο τον ογκο των εξ ανατολων προσφυγων στα ελληνικα παραλια και στον Εβρο.
Η παγια απαντηση της ΕΕ είναι, ότι η Ελλάδα εχει τις δυναμεις για τη φυλαξη και είναι δικα της τα συνορα και δικη της η ευθυνη για τη φυλαξη τους. Μοναδικη συμβολη της ΕΕ στο θεμα ηταν η αποστολη μικρης δυναμης της FRONTEX, κι αυτό όταν πριν απο λιγα μολις χρονια εγινε φανερο, ότι κυματα προσφυγων κατευθυνονταν από την Ελλαδα στην κεντρικη Ευρωπη μεσω Ιταλιας! Τρομερη αλληλεγγυη!
Η ξαφνικη εγνοια της κ Μερκελ για τη φυλαξη των ελληνοτουρκικων συνορων και μαλιστα με επικληση στην Ελλαδα (!) να συνεργαστει με την Τουρκια είναι το πιο επικινδυνο πραγμα, που μπορει να αντιμετωπισει η ελληνικη εξωτερικη πολιτικη σημερα.
Επειδη, ο αναγνωστης πρεπει να ξερει, ότι τιποτε στην Τουρκια δεν γινεται χωρις να το γνωριζει και χωρις να το κινει το τουρκικο κρατος. Με εξαιρεση τις μυστικες κινησεις των Κουρδων μαχητων μεχρι και αυτές να διαβρωθουν.
Η χυδην μεταφορα εκατονταδων χιλιαδων προσφυγων από την Ανατολη στα ελληνικα παραλια με την καθοδηγηση αυτων που λεμε αφελως Τουρκοι δουλεμποροι δεν είναι τιποτε άλλο από την τουρκικη πιεση στην Ελλαδα και στην ΕΕ, όχι για να λυθει κανενα προσφυγικο ζητημα. Η Τουρκια δεν εχει τετοιες ευαισθησιες. Αλλα, για να κερδηθουν δυο τουλαχιστον τουρκικες επιδιωξεις:
1. Να βρεθει η Ελλαδα στο τραπεζι με την Τουρκια με θεμα την «κοινη διαχειριση» των ελληνικων (!), αλλα όχι των τουρκικων συνορων. Δηλαδη τον επαναπροσδιορισμο της κυριαρχιας επι των 6 μιλιων ( ή 12) στο Αιγαιο, της μεσης γραμμης μεταξυ των παραλιων της Τουρκιας και των ελληνικων νησιων και της κυριαρχιας επι των νησιων,που αμφισβητει η Τουρκια, όπως τα Ιμια. Δηλαδη τον επαναπροσδιορισμο της συνθηκης της Λωζανης!
Αυτή είναι η τουρκικη επιδιωξη και δεν είναι τυχαια, που αρθρωνεται από την Αγγ. Μερκελ τωρα, σημερα. Αντιθετως, ειναι πολυ επικινδυνη. Η Τουρκια παντα χτυπα, όταν οι ελληνικες κυβερνησεις είναι φρεσκιες, χωρις πειρα και αδυναμες. Κυριως όταν ο πρωθυπουργος της χωρας δεν ξερει καν και αμφισβητει ότι υπαρχουν θαλασσια συνορα!! Δεν εχει παρα να ανατρεξει κανεις στην προσφατη ιστορια. Και, το σημαντικοτερο, η Τουρκια εχει ΜΙΑ, ΕΝΙΑΙΑ και ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ εξωτερικη πολιτικη, που δεν αλλαζει σαν τα πουκαμισα, όπως οι δικες μας. Είναι μεθοδικη, εχει στοχους και στρωνει το δρομο επι χρονια για να πετυχει τους στοχους.
Να θυμισω στον αναγνωστη ποια ηταν η θεση της Τουρκιας στη διεθνη σκακιερα σε σχεση με την Ελλαδα πριν από 40 χρονια, όταν ισχυε ποσοστωση (7 προς 10) στον εξοπλισμο των δυο χωρων από τις ΗΠΑ (το λεγαμε βοηθεια κατ ευφημισμον), όταν ο ΟΗΕ εβγαζε τις καταδικες τη μια πισω από την άλλη για το Κυπριακο (μεχρι να καταντησουμε στο σχεδιο Αναν και να απεμπολησουμε ότι το θεμα είναι ζητημα εισβολης και κατοχης), όταν η Τουρκια ηταν ενας ζητιανος της Ευρωπαϊκης Ενωσης και ο τουρκικος στολος δεν ξεμυτησε από τα Δαρδανελια τον Μαρτιο του 1985, που ο Ανδρεας Παπανδρεου εβγαλε τον ελληνικο στο Αιγαιο και απειλησε με πολεμο.
2. Η δευτερη τουρκικη επιδιωξη είναι να πιεσει την ΕΕ ώστε να παρει τα περισσοτερα δυνατα ανταλλαγματα σε σχεση με τους Τουρκους, που ζουν στην Ευρωπη, και τους οποιους τους υπολογιζει ως πεμπτη φαλαγγα ενός μουσουλμανικου μοχλου πιεσης, και να εκβιασει μια καλυτερη μεταχειριση προς τη συνθηκη ενταξης της στην Ενωση, την οποια μεχρι στιγμης αρνειται σθεναρα η Γερμανια.Φυσικα,να τραβηξει οσα περισσοτερα λεφτα "βοηθειας" μπορει απο τα ταμεια της ΕΕ!
Αυτές είναι οι φανερες τουρκικες επιδιωξεις σε σχεση με την Ευρ.Ενωση. Το θεμα γινεται πολύ σοβαρο όταν η ιδια η Γερμανια δια στοματος Μερκελ ανοιγει την κερκοπορτα στην Τουρκια να θεσει θεμα ελληνοτουρκικων θαλασσιων συνορων, χρησιμοποιωντας, κουτοπονηρα όπως παντα, ως αφορμη τους προσφυγες!
Η κ Μερκελ δεν είναι ηλιθια. Τουλαχιστον δεν είναι βραχυπροθεσμα ηλιθια. Γιατι μακροπροθεσμα είναι. Ξερει πολύ καλα, ότι ο μεταναστευτικο προβλημα, που εχει φορτωθει στην Ελλαδα εδώ και χρονια και στην Κεντρικη Ευρωπη προσφατα, το δημιουργει κατ αρχην η ενοπλη επιθεση της Δυσης στη Μεση Ανατολη και τη Β Αφρικη για τον απολυτο ελεγχο των περιοχων και τον παραγκωνισμο της Ρωσιας από εκει. Ξερει οτι το δημιουργει και η ιδια η Τουρκια, που πλουτιζει και καθοδηγει ολους τους προσφυγες προς την Ελλαδα και την ΕΕ.
Τα ξερει αυτά και η Μερκελ και η εξωτερικη πολιτικη της ΕΕ. Αλλα, αντι να πιεσει την Τουρκια να σταματησει αυτό το παιχνιδι και να της το επιβαλει κι ολας (η γερμανικη οικονομικη διεισδηση στην γειτονα είναι απολυτη σε επιπεδο εξοπλισμων, κατασκευαστικων εργων, τουρισμου, εργων υποδομων, τεχνολογιας και εμποριου) καλει την Ελλαδα (!) να συνεργαστει με την Τουρκια στη …φυλαξη των «εξωτερικων συνορων της ΕΕ»! Τα οποια μολις προχτες ανακαλυψε! Τυχαιως, μετα και την ιστορικη δηλωση Τσιπρα, ότι δεν ξερει να εχει η θαλασσα συνορα!
Είναι γνωστο στη δημοσιογραφια που ασχολειται με την αμυνα και την εξωτερικη πολιτικη, ότι οι ΗΠΑ εχουν βαλθει να γινει μια μοιρασια του Αιγαιου ετσι, που να σταματησει να αποτελει αμιγως ελληνικη κυριαρχια. Γιατι οι αμιγεις κυριαρχιες σε νευραλγικα σημεια του πλανητη δεν εξυπηρετουν τα σχεδια των επικυριαρχων. Τους εξυπηρετει να είναι «διαιτητες». Τους υπηρετησε σ αυτο αρκουντως ο κ Σημιτης και προφατως ο κ Δραγασακης με τις ευχαριστιες τους!
Ηδη, η Ελλαδα με εγκληματικες κινησεις των προηγουμενων κυβερνησεων και με αντιστοιχες του ΝΑΤΟ, που υποδαυλισε εξυπνα η Τουρκια, εχει χασει ένα κομματι από την εναερια πολιτικη κυριαρχια στο Αιγαιο.,πραγμα, που οι πολιτες αγνοουν, παρ ολο που εχει γραφτει, τουλαχιστον στην «Ε».
Φαινεται, ότι η Γερμανια, με τον αερα του ισχυρου μεσα στην Ευρωπη, θελει να γινει χαλιφης στη θεση του χαλιφη. Και να διαιτητευσει εκεινη στο Αιγαιο. Εχει να εξυπηρετησει μερικα εκατομμυρια Τουρκους εργαζομενους στο εδαφος της, που είναι ψηφοφοροι. Δεν εχει καμια διαθεση να προσθεσει αλλους ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ. Ηδη εχει εγκαταλειψει το δογμα της μη αναμειξης στα διπλωματικα και στρατιωτικα παιχνιδια, που της ειχε επιβληθει με την συνθηκη του Β Παγκοσμιου. Και η Τουρκια εχει 45.000.000 εν δυναμει καταναλωτες και εργατες και την πυλη της Μεσης Ανατολης.
Ας τα εχει αυτά υπ οψιν του ο πρωθυπουργος του 15μελους σχολειου και τα διπλωματικα του επιτελεια. Γιατι ΚΑΙ η θαλασσα εχει συνορα, ΚΑΙ η ασχετοσυνη. Και στην Ελλαδα εχουμε πολύ και από τα δυο.

                                                                                                  Γ Παπ-Τετραδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: