Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

"Διακοπή" ποίημα του Κωνσταντίνου Π.Καβάφη (1863 - 1933)

 .........................................................





Κωνσταντίνος Π. Καβάφης
(1863 - 1933) 

                




 

Διακοπή
 

Το έργον των θεών διακόπτομεν εμείς,
τα βιαστικά κι άπειρα όντα της στιγμής.
Στης Ελευσίνος και στης Φθίας τα παλάτια
η Δήμητρα κ’ η Θέτις αρχινούν έργα καλά
μες σε μεγάλες φλόγες και βαθύν καπνόν. Aλλά
πάντοτε ορμά η Μετάνειρα* από τα δωμάτια
του βασιλέως, ξέπλεγη και τρομαγμένη,
και πάντοτε ο Πηλεύς* φοβάται κ’ επεμβαίνει.




Σημείωση 1: Στην ελληνική μυθολογία η Μετάνειρα ήταν σύζυγος του βασιλιά της Ελευσίνας Κελεού. Η Μετάνειρα είχε στην υπηρεσία της ως τροφό του γιου της Δημοφώντα τη θεά Δήμητρα, που είχε ζητήσει φιλοξενία στο σπίτι τους μεταμορφωμένη σε ηλικιωμένη θνητή με το όνομα «Δοσώ». Η Δήμητρα έτρεφε τον Δημοφώντα με αμβροσία και κάθε νύχτα τον έκαιγε πάνω από τη φωτιά για να τον καταστήσει αθάνατο. Αλλά κάποιο βράδι η Μετάνειρα είδε το παιδί της στη φωτιά και υποχρέωσε τη Δήμητρα να σταματήσει τη δραστηριότητα αυτή. Κι έτσι ο Δημοφών παρέμεινε θνητός. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η Μετάνειρα όταν είδε τη σκηνή αυτή έβγαλε μια δυνατή κραυγή από τον τρόμο της και το παιδί κάηκε στη φωτιά.
Σημείωση 2:  Από το γάμο του Πηλέα και της Θέτιδας γεννήθηκε ο ήρωας Αχιλλέας. Η μητέρα του για να τον κάνει αθάνατο τον βάπτισε στα νερά της Στύγας κρατώντας τον από τη φτέρνα. Έτσι η «αχίλλειος πτέρνα» ήταν το μόνο τρωτό του σημείο, που τον οδήγησε στο θάνατο. Ο Πηλέας νόμισε πως η Θέτιδα ήθελε να πνίξει τον Αχιλλέα και την έστειλε στον πατέρα της, τον Νηρέα. Την ανατροφή του Αχιλλέα την ανάθεσε στον κένταυρο Χείρωνα.
Ο Αχιλλέας σε ηλικία περίπου δεκαπέντε ετών, πήρε μέρος στην Τρωική Εκστρατεία. Ο Πηλέας ανέθεσε στον Φοίνικα, γιο του Αμύντορα, να τον συνοδέψει στην εκστρατεία και να τον συμβουλεύει. Ο Πηλέας έκανε τάμα στον ποταμό Σπερχειό πενήντα κριάρια και τα ωραία μαλλιά του γιου του αν γύριζε ζωντανός. Οι θεοί όμως είχαν άλλα σχεδιάσει και ο Αχιλλέας σκοτώθηκε στην Τροία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: