Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Βάλε μια υπογραφή…"* γράφει ο Γιώργος Καρελιάς (www.protagon.gr, 10/5/2014) κι εγώ σχολιάζω...

..............................................................

Βάλε μια υπογραφή…*



 Γιώργος Καρελιάς 

 γράφει ο Γιώργος Καρελιάς
 

  • Photo: Panayiotis Tzamaros / Fosphotos.com
    Photo: Panayiotis Tzamaros / Fosphotos.com


Kοιτάζω τον κατάλογο με τα πρόσωπα που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμφίβολα υπάρχουν μέσα πολλοί αξιόλογοι και σεμνοί άνθρωποι, κυρίως από τους χώρους της τέχνης και της διανόησης. Άλλωστε, η Αριστερά ποτέ δεν είχε δυσκολία να συγκεντρώσει τέτοιες υπογραφές.
Επισημαίνω, όμως και ορισμένα ονόματα-πρόκληση. Ανθρώπους που έχουν περάσει από όλους τους πολιτικούς χώρους ή έχουν κατά καιρούς συμβουλεύσει και εγκωμιάσει αρχηγούς και υπουργούς. Καταφερτζήδες όλων των εποχών, που τρέχουν εκεί που μυρίζει εξουσία.
Μερικά σκόρπια παραδείγματα:
Απο καθηγητές, άλλο τίποτα. Περισσεύουν. Από άλλοτε στενούς φίλους του Τσοχατζόπουλου, ως και συμβούλους και υμνητές του Παπανδρέου και του Σαμαρά. Εννοείται ότι ήταν ανέκαθεν Αριστεροί, πολέμιοι του διεθνούς ιμπεριαλισμού, του παγκόσμιου καπιταλισμού κτλ.
Δημοσιολογούντες, δημοσιογραφούντες, γράφοντες γενικώς κτλ, που κατά καιρούς έχουν εκστασιασθεί με τον Καραμανλή, τον Παπανδρέου, τον Σαμαρά και σήμερα, γοητευμένοι από τον Τσίπρα, τα δίνουν όλα υπέρ του.
Συνθέτες-στιχουργοί-τραγουδιστές-διασκεδαστές, οι οποίοι στα χρόνια της πασοκονεοδημοκρατικής ευμάρειας είχαν απολαύσει όλα τα καλά της. Ένας είχε μετατρέψει την μπάντα του σε ΜΚΟ, για να παίρνει επιχορηγήσεις. Άλλος, που έχει περάσει από (σχεδόν) όλα τα κόμματα (και σε υψηλό αξίωμα), απολαμβάνει μεγάλη προβολή από «τα ΜΜΕ της διαπλοκής», τα οποία κατακεραυνώνει πεντάκις ημερησίως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όλοι αυτοί και μαζί τους άλλοι, που έχουν σταθερή και συνεπή θητεία στην Αριστερά. Στο ίδιο μετερίζι. Πώς ταιριάζουν; Δεν ταιριάζουν. Αλλά η προοπτική της εξουσίας τούς φέρνει στο ίδιο χαρτί, έστω κι αν έχουν άλλη αφετηρία και άλλο στόχο οι μεν και άλλον οι δε.
Υ.Γ.: Να είμαστε ξεκάθαροι. Τέτοια φαινόμενα δεν είναι προνόμιο του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Παρατηρήθηκαν πολλάκις και στα «αστικά κόμματα» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όταν ερχόταν η ώρα να κυβερνήσουν. Καταφερτζήδες, μαϊντανοί και περιφερόμενοι υπάρχουν παντού. Και, συνήθως, επικρατούν.


*Σχολιάζω: Δεν υπάρχει, στην πράξη,  καλύτερη απόδειξη για το έλλειμμα αξιοπιστίας της Αριστεράς από αυτή τη συγκέντρωση υπογραφών καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, παραγόντων και παραγοντίσκων της δημόσιας ζωής που αλώνιζαν επί 40 χρόνια στο τοπίο της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας μας πάντα ευνοημένοι από κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς άρχοντες, από κόμματα κυβερνητικά και αντιπολιτευτικά, από μικρά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και δεν υπάρχει, επίσης στην πράξη, μεγαλύτερη διάψευση ελπίδων που φορέας τους οφείλει και πρέπει να είναι η Αριστερά. Κάντε κάτι απλό: δείτε τα ονόματα που υπογράφουν τη δήλωση συμπαράστασης για την εκλογή του Τσίπρα στην προεδρία της Ε.Ε. Εντάξει να δεχθούμε τη στράτευση επιστημόνων και καλλιτεχνών που, τέλος πάντων, κράτησαν ένα επίπεδο ποιότητας στη δουλειά τους και στο έργο τους. Αλλά οι τηλεπερσόνες που συνέβαλαν τα πλείστα  στην αισθητική και πνευματική εξαθλίωση του κοσμάκη, και μάλιστα της πιο ευαίσθητης κοινωνικής κατηγορίας, των παιδιών μας και των νέων μας ποια σχέση μπορούν να έχουν με το καινούργιο; Παραγοντισμός και παλαιοκομματισμός μύρισε ξανά, γκρίζα σημάδια, οιωνοί για ένα μέλλον ίδιο κι απαράλλαχτο με το παρελθόν που μας έφερε μέχρι το εφιαλτικό παρόν. "Ελευθερία ανάπηρη" πάλι μας τάζουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: