Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

[«O Γ. Σακελλαρίδης θέλει να εκλεγεί με τις ψήφους των Χρυσαυγιτών;»] γράφει ο Στρατής Μπουρνάζος (tvxs.gr, 22 Μάιος 2014)

..........................................................

«O Γ. Σακελλαρίδης θέλει να εκλεγεί με τις ψήφους των Χρυσαυγιτών;»

 

 

 
 
22 Μάιος 2014
 
γράφει ο Στρατής Μπουρνάζος
 
«Άραγε η Ανοιχτή Πόλη απευθύνεται στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής;». «Ο Σακελλαρίδης θέλει να βγει δήμαρχος με τις ψήφους της Χρυσαυγιτών;». Το ακούσαμε κάμποσες φορές, και από καλοπροαίρετους και από κακοπροαίρετους. Ταυτόχρονα   –κακοπροαίρετα και μόνον κακοπροαίρετα– διακινείται η φήμη ότι η Χρυσή Αυγή θα πριμοδοτήσει  δήθεν υποψήφιους της Αριστεράς ή ό,τι υπάρχει «φλερτ» ΣΥΡΙΖΑ και νεοναζί – με αποκορύφωμα  το «πρώτη φορά Αριστερά-νεοναζί, μαζί» του Σίμου Κεδίκογλου ή σημερινό πρωτοσέλιδο του «Ελεύθερου Τύπου»: «“Mαύρη” συμμαχία από τον ΣΥΡΙΖΑ». Παρότι εδώ πλέον βρισκόμαστε βαθιά μέσα στο βασίλειο της προπαγάνδας, πολύ πέραν του κακοπροαίρετου, υπάρχουν και πολλοί καλοπροαίρετοι ή μπερδεμένοι άνθρωποι που αναρωτιούνται.
Γι’ αυτό αξίζει να σταθούμε στο θέμα.
1.  Βρίσκω τρομακτική την ανάδειξη σε κεντρικό επίδικο του δεύτερου γύρου του ζητήματος τι θα ψηφίσουν στις 25.5 οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής Τρομακτική και τρομακτικά επιζήμια για τη δημοκρατία και τον δημόσιο διάλογο – και εξαιρετικά αβανταδόρικη για τους νεοναζί (και όχι τους ψηφοφόρους τους πλέον), που τους φέρνει στο επίκεντρο, τους αναδεικνύει σε «ρυθμιστές». Και,, φυσικά, εξοργιστική όταν γίνεται από τους συνοδοιπόρους του Τάκη Μπαλτάκου.
2. Διαβάζω προσεκτικά  τις  δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Και ακόμα και εκεί όπου έχω άλλη γνώμη (βρίσκω, λ.χ. την οπτική της «παραπλάνησης», για όσους ψήφισαν Χρυσή Αυγή, εντελώς… παραπλανητική) δεν διακρίνω κανένα «φλερτ». Και, βέβαια, είναι άλλο να διαφωνεί κανείς με μια προσέγγιση, και εντελώς άλλο –και αθέμιτο και επικίνδυνο– να εφευρίσκει «συμμαχίες»  Αριστεράς και ναζί...  Όσον αφορά τον ίδιο τον Γ. Σακελλαρίδη, βρίσκω άψογα όσα είπε την Τρίτη στο MEGA και επανέλαβε την Τετάρτη στο ντιμπέιτ του ΑΝΤ-1: «Σε νεοναζί και εγκληματίες δεν κάνουμε κανένα άνοιγμα, δεν τους θέλουμε. Αυτό το λέω συνειδητά. Αντιλαμβάνομαι ότι το 16% των ψηφοφόρων δεν είναι νεοναζί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και προσωπική ευθύνη: δεν υπάρχει έλλειψη γνώσης για το τι εστί Χρυσή Αυγή σήμερα». Ο ίδιος, άλλωστε, σε όλη προεκλογική εκστρατεία αλλά και στην πρώτη του δήλωση, το βράδυ της Κυριακής, κάλεσε τους δημοκρατικούς πολίτες σε επαγρύπνηση ενάντια στο «νεοναζιστικό μόρφωμα».
3. Οι 36.000 που ψήφισαν Κασιδιάρη και οι 100.000 που ψήφισαν Παναγιώταρο δεν είναι νεοναζί, αν θέλουμε οι λέξεις να διατηρούν κάποια σημασία. Δεν το λέω από καμιά «συμπάθεια», για να τους νταντέψω ή να δικαιολογήσω την επιλογή τους. Ίσα ίσα, κακούς, ψυχρούς κι ανάποδους τους βρίσκω  – και τους ίδιους και  την ψήφο τους. Το λέω από τη μέριμνα να καταλαβαίνουμε τις μας γίνεται. Θα ξαναπώ λοιπόν ότι 100.000 που ψήφισαν Παναγιώταρο δεν είναι (όλοι) νεοναζί – όπως και οι 92.000 που ψήφισαν Παφίλη δεν είναι κομμουνιστές. Δεν είναι, αλλά μπορεί να γίνουν. Η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής είναι πώς θα γίνουν, η δικιά μας η ακριβώς αντίθετη: πώς δεν θα γίνουν, πώς θα διαρρήξουμε αυτούς τους δεσμούς.
4. Το ότι η Χρυσή Αυγή στηρίζει τους υποψηφίους τους ΣΥΡΙΖΑ είναι απλούστατα ένα ψέμα, μια συκοφαντία που ντροπιάζει όποιον  τη διακινεί (όπως, δυστυχώς,  έκανε η Λιάνα Κανέλλη το βράδυ Κυριακής στην τηλεόραση). Τέτοια στήριξη ούτε υπάρχει ούτε τη θέλουμε. Είναι ντροπή.
5.  «Ο Γ. Σακελλαρίδης θέλει να βγει δήμαρχος με τις ψήφους των Χρυσαυγιτών;». Αντανακλαστικά, θα μπορούσαμε αντιστρέψουμε το ερώτημα: «Ο Γ. Καμίνης θέλει να βγει δήμαρχος με  τις ψήφους της Χρυσής Αυγής;». Δεν θα το κάνω· αυτά είναι «συνδικαλιές» που μόνο τους νεοναζί ωφελούν. Και, επίσης, ενώ ο Γ. Καμίνης έκανε πολλά φάουλ στο ντιμπέιτ όσον αφορά το ζήτημα, θεωρώ ότι παίζουμε το παιχνίδι των νεοναζί αν επικεντρωθούμε σε αυτά. Ο Γ. Σακελλαρίδης και η Ανοιχτή Πόλη, πολύ σωστά το απέφυγαν, αλλιώς –και ανεξάρτητα με τις πραγματικές ευθύνες– η κουβέντα για τον δεύτερο γύρο θα κινδύνευε να εξελιχθεί σε μια ατέλειωτη αλληλοκαταγγελία «επί φιλοναζισμώ» – με μόνο ωφελημένο, βέβαια, τον Κασιδιάρη.
Προχωράω, λοιπόν. Το ερώτημα, αν το πάρουμε τοις μετρητοίς, είναι άκυρο: δεν μπορεί κανείς να προβεί σε έλεγχο των ψηφοδελτίων και μετά, κατόπιν ταυτοτικής αντιστοίχισης ψηφίσαντος και ψηφοδελτίου, να αρνηθεί κάποιες ψήφους. Το ουσιαστικό ερώτημα είναι: Προσαρμόζει  κανείς «καταλλήλως» τον πολιτικό λόγο του λόγο και στάση (όπως έκανε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος με το θέμα του τζαμιού και στρατολογώντας τον Θ. Πλεύρη), προσδοκώντας να πάρει ψήφους των υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής; Με όσα παρέθεσα παραπάνω το ερώτημα, πιστεύω, έχει απαντηθεί, αλλά θα επιμείνω λίγο ακόμα.
Η Ανοιχτή Πόλη μιλάει για μια πόλη ανοιχτή σε όλους, Έλληνες και μετανάστες, χωρίς αποκλεισμούς. Μιλάει για φροντίδα και δομές για όλους όσους πλήττει η κρίση και η μνημονιακή πολιτική, για ομάδες ευπαθείς όπως οι τοξικοεξαρτημένοι ή οι άστεγοι. Πήρε σαφή θέση υπέρ του τζαμιού στο κέντρο της Αθήνας ως στοιχειώδες ζήτημα θρησκευτικής ελευθερίας,  μίλησε για την αξιοπρεπή διαβίωση όλων, ανεξάρτητα από φυλή, θρήσκευμα και εθνότητα, για τα δικαιώματα των LGBT, για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Και, επίσης, λέει πως στα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της διάλυσης των κοινωνικών δομών η λύση  δεν είναι ο ρατσισμός, ο φθόνος, ο φόβος για τον άλλο, η μνησικακία, αλλά  βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: την αλληλεγγύη, την υποστήριξη των ασθενέστερων, την  ένταξη. Όλα αυτά ο  Γαβριήλ Σακελλαρίδης τα λέει καθαρά και δεν θέλησε να τα στρογγυλέψει ή να τα μεταμφιέσει.
Σε ποιους απευθυνόμαστε λοιπόν, λέγοντάς τα  αυτά; Σε όλους τους πολίτες της Αθήνας. Και σε αυτούς που ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Όχι όμως χαϊδεύοντάς τους, αλλά εξηγώντας τους πόσο ολέθρια θεωρούμε την ψήφο τους σε μια νεοναζιστική εγκληματική συμμορία· πόσο τρομακτική θεωρούμε την ενίσχυσή της, καθώς δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα αλλά θα τα παροξύνει και θα γεννήσει άλλα, θα τροφοδοτήσει εγκληματικές πράξεις. Αυτά, βέβαια, τα λέμε σε όλους· αλλά σε αυτούς που ψήφισαν Χρυσή Αυγή τα λέμε δύο και τρεις φορές, καθώς θεωρούμε ανατριχιαστικό ότι 36.000 συμπολίτες μας ψήφισαν Κασιδιάρη. Χωρίς κακία ή μοχθηρία, αλλά  με ειλικρίνεια και αυστηρότητα τους λέμε πόσο κακή θεωρούμε αυτή την ψήφο, πόσο αντίθετους μας βρίσκει· δεν τους κοιτάμε αφ’ υψηλού ούτε τους χλευάζουμε, αλλά είμαστε αταλάντευτοι και δεν  μπορούμε να συναινέσουμε ούτε στο ελάχιστο. Και προσπαθούμε, με τα λόγια και με τις πράξεις μας, να δείξουμε ότι η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά, η φιλοξενία, η δημοκρατία  είναι αξίες πολύ πιο φωτεινές, πολύ προτιμότερες για τη ζωή μας από τον ρατσισμό, τα τάγματα εφόδου, τον μισανθρωπισμό, τον τρόμο και τον ναζισμό.
Αν λοιπόν με τέτοια και παρόμοια λόγια, με το πρόγραμμα που αναφέραμε πιο πάνω, κάποιοι πειστούν και ψηφίσουν τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη για δήμαρχο, αυτό θα είναι ασφαλώς επιτυχία. Μεγάλη επιτυχία.  Όχι για τις ψήφους  ούτε μόνο για την υπεροχή των ιδεών μας· αλλά, κυρίως, ως ένα πρώτο βήμα αποκοπής από τον ναζισμό, που δεν μπορεί, δεν αξίζει σε 36.000 συμπολίτες μας.
 
ΥΓ. Σε ραδιοφωνική εκπομπή στον Max Fm της Πάτρας, o χρυσαυγίτης υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας δήλωσε ότι στην Πάτρα και την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει τους υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας. Η δήλωση ανασκευάστηκε λίγες ώρες αργότερα. Όσο κι αν δεν μας αρέσουν οι εύκολες αναγωγές, δεν μπορούμε να μην αξιολογήσουμε την είδηση, ειδικά αν τη σκεφτούμε ως έναν ακόμα κρίκο στην αμαρτωλή αλυσίδα της σχέσης ΝΔ-Χρυσής Αυγής. Αλήθεια, ο κ. Μπαλτάκος τι ψήφισε άραγες;
 

Στρατής Μπουρνάζος είναι επιμελητής των «Ενθεμάτων» της κυριακάτικης «Αυγής» και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Ανοιχτή Πόλη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: