Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

"Μέχρι το 2013" της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ (Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011)

................................................................

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Μέχρι το 2013


Χρειάστηκε μια διεθνής τηλεδιάσκεψη 25 λεπτών της ώρας χθες το βράδυ για να επιβεβαιωθούν τα αυτονόητα για όσους δεν έχουν απομακρυνθεί -ακόμα- από τη σφαίρα της κοινής λογικής.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβέρνηση δεσμεύτηκε απέναντι στους πάτρωνες - εταίρους - δανειστές ότι είναι έτοιμη να πάρει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στο Μνημόνιο.
ΑΝ ΔΕΝ το κάνει αυτό, θα θέσει σε κίνδυνο τις επόμενες δόσεις του προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.
Η κ. ΜΕΡΚΕΛ και ο κ. Σαρκοζί διαβεβαίωσαν ότι «το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται μέσα στο ευρώ» και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους απέναντι στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για το σχεδιασμό και νέου δανείου σωτηρίας προς την Ελλάδα (σ.σ. όταν, αν και όποτε αυτό διαμορφωθεί).
ΠΙΣΩ από όλα αυτά τα υπερσύγχρονα επικοινωνιακά τερτίπια -πλην όμως αναγκαία- προβάλλει η σαφήνεια των πραγμάτων.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβέρνηση δεν θα διστάσει να πάρει οποιοδήποτε μέτρο, που θα μπορεί να ξεκινά από επιβολή νέων χαρατσιών (που είναι και εύκολο), μέχρι τις αποκρατικοποιήσεις (που διστάζει να τις κάνει), τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με απολύσεις (που δυσκολεύεται αφάνταστα), μέχρι και την πάταξη της φοροδιαφυγής (που ακόμα μένει στα χαρτιά), για να μπορέσει να εξασφαλίσει τη συνεχή ροή των δόσεων από τα δάνεια.
ΜΕΡΚΕΛ και Σαρκοζί είτε σε δηλώσεις είτε σε άτυπες διαρροές δεν άφησαν καμία αμφιβολία ότι απόλυτη προϋπόθεση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων είναι η πλήρης υλοποίηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα απέναντι στους δανειστές της.
Ο ΣΚΛΗΡΟΣ πυρήνας της ευρωζώνης, όμως, χρειαζόταν, γι' αυτό και τη σχεδίασε, τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να κλείσει τον κύκλο της αναταραχής στις ευρωπαϊκές τράπεζες και τους οικονομικούς κύκλους, περί χρεοκοπίας και αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ.
ΠΡΟΣΟΧΗ όμως. Η κ. Μέρκελ είχε προσδιορίσει σε ραδιοφωνική συνέντευξή της επακριβώς τι εννοεί.
ΤΟ ΘΕΜΑ μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν μπορεί να εγερθεί πριν από το 2013, είπε με έμφαση η κ. Μέρκελ. Γιατί; Γιατί μετά το 2013 θα μπει σε εφαρμογή ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης στην Ε.Ε. και τότε τα κράτη-μέλη θα κριθούν αν είναι «σωζόμενα» (solvent) ή «μη σωζόμενα» (insolvent). Τότε, σύμφωνα και με τις «ευρωπαϊκές γραφές», θα παιχθεί και το τελευταίο μέρος του ελληνικού «δράματος». Μέχρι τότε όμως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει πλήρως υλοποιήσει όλο «το πρόγραμμα».
ΕΤΣΙ ίσως εξηγείται γιατί, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το Βερολίνο έχει ήδη διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και σε κύκλους της αντιπολίτευσης, ότι δεν επιθυμεί, δεν εγκρίνει και δεν θα συμφωνήσει σε πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα και αλλαγή αυτής της κυβέρνησης, που έτσι και αλλιώς έχει δεσμευθεί δημοσίως και με τηλεδιάσκεψη ότι «θα τα κάνει όλα» όπως πρέπει.



Δεν υπάρχουν σχόλια: