...........................................................
Η τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα θα μεταφερθεί συνοδεία του πολεμικού ναυτικού της χώρας.
Στρατιωτική συνοδεία στον τουρκικό στολίσκο για τη Γάζα
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε χθες το βράδυ, με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ότι οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα συνοδεύουν στο εξής τα τουρκικά πλοία που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας και ότι η Τουρκία θα είναι αυστηρή ως προς τον έλεγχο των χωρικών υδάτων στην ανατολική Μεσόγειο λαμβάνοντας μέτρα για να αποτραπεί «η μονομερής εκμετάλλευση των φυσικών πόρων» στην περιοχή αυτή.
«Τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα είναι επιφορτισμένα με την προστασία των τουρκικών πλοίων που θα μεταφέρουν βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας... Στο εξής, δεν θα επιτρέψουμε τα πλοία αυτά να γίνουν στόχος επιθέσεων εκ μέρους του Ισραήλ, όπως συνέβη με τον στολίσκο της Ελευθερίας, διότι το Ισραήλ θα έλθει στην περίπτωση αυτή αντιμέτωπο με την κατάλληλη απάντηση», είπε.
Όμως ο Τούρκος πρωθυπουργός προχώρησε και πέραν της παρούσας διένεξης με το Ισραήλ, αναφερόμενος και πάλι στην ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με το θέμα της εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων φυσικών πόρων σε θαλάσσιες ζώνες από τις παράκτιες χώρες της περιοχής.
«Γνωρίζετε ότι το Ισραήλ έχει αρχίσει να διακηρύσσει πως έχει το δικαίωμα να ενεργεί σε αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στη Μεσόγειο», είπε Ερντογάν αναφερόμενος στα σχέδια του Ισραήλ να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε περιοχές που το ίδιο θεωρεί ότι ανήκουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του, αλλά τις οποίες διεκδικεί επίσης ο Λίβανος.
«Η Τουρκία θα είναι αυστηρή στην άσκηση του δικαιώματος ελέγχου των χωρικών υδάτων στην ανατολική Μεσόγειο και έχει λάβει μέτρα για να εμποδίσει το Ισραήλ να εκμεταλλευθεί μονομερώς τους φυσικούς πόρους» αυτής της περιοχής, είπε.
«Το Ισραήλ έχει αρχίσει να εγείρει δικαιώματα επί αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο. Θα δείτε ότι δεν θα είναι ο κάτοχος αυτών των δικαιωμάτων, διότι η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου, έχει λάβει μέτρα στην περιοχή και θα είναι αποφασιστική και προσηλωμένη στο δικαίωμά της ελέγχου των χωρικών υδάτων στην ανατολική Μεσόγειο», προειδοποίησε.
Η ισραηλινή ηγεσία αποφεύγει να κλιμακώσει την πολεμική
Ο Ισραηλινός υπουργός Ενημέρωσης Νταν Μέριντορ χαρακτήρισε «βαριές και σκληρές» τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε χθες ότι στο εξής τα τουρκικά πλοία που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας, θα συνοδεύονται από τουρκικά πολεμικά πλοία.
«Οι δηλώσεις αυτές είναι βαριές και σκληρές, αλλά δεν θέλουμε να τροφοδοτήσουμε την πολεμική. Είναι καλύτερο να σιωπήσουμε και να περιμένουμε, δεν είναι σκόπιμο να επιδεινώσουμε την κατάσταση απαντώντας με (λεκτικές) επιθέσεις», είπε ο Νταν Μέριντορ προσθέτοντας ωστόσο ότι «η Τουρκία θα παραβιάσει το διεθνές δίκτυο» σε περίπτωση που θα αποπειραθεί να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, δεδομένου ότι η επιτροπή του ΟΗΕ αναγνώρισε τη «νομιμότητα» του μέτρου.
Μη κατονομαζόμενος ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η εφαρμογή τέτοιων μέτρων εκ μέρους της Τουρκίας θα συνιστούσε «πολύ σοβαρή προκλητική ενέργεια».
«Είναι πολύ δύσκολο να φαντασθεί κανείς ότι η Τουρκία θα έφθανε μέχρι την λήψη τέτοιων μέτρων, δεδομένων των δεσμεύσεών της απέναντι στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
...................................................................................
Σχολιάζω: Διαβάζω στην "Καθημερινή" τις δηλώσεις Ερντογάν και, θέλοντας και μη, μου δημιουργούνται κάποια ερωτήματα που επίμονα ζητάνε απάντηση: Τα εννοεί όλα αυτά που δηλώνει ο Τούρκος Πρωθυπουργός; Αν ναι, τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά στην Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί δεν θα πρόκειται μόνο για τουρκο-ισραηλινές αντιθέσεις - θα πρόκειται για σύγκρουση της γείτονος χώρας με τον αμερικανοεβραϊκό κόσμο (καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό; πρόκειται για ένα πλέγμα πολιτικοοικονομικό παγκόσμιας εμβέλειας), σύγκρουση που μπορεί να πάρει και διαστάσεις πολέμου θρησκευτικού και πολιτισμικού (Ιουδαϊσμός vs Ισλάμ) Αν όχι, τότε οι δηλώσεις απευθύνονται στο εσωτερικό ακροατήριο της γείτονος χώρας, όπου έτσι ο Ερντογάν βάζει φωτιά στα δικά του μπατζάκια, φωτιά που δεν είναι σίγουρο ότι θα περιοριστεί στα σύνορα της χώρας. Ο αραβικός κόσμος που είναι σε αναβρασμό αυτήν την εποχή, σε όλο το μήκος του αραβικού τόξου (Β.Αφρική και Μέση Ανατολή), είναι ξέρετε κ α ι ισλαμικός, μπορεί να βρει στον Ερντογάν και στους Τούρκους εκείνη την ηγέτιδα δύναμη που θα εκφράσει και θα πραγματώσει έναν αναβαθμισμένο Ισλαμικό κόσμο στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό.
Κι εμείς; Φαίνεται ότι η κυβέρνηση μαζί με την κυπριακή συνάδελφό της έχουν κάνει την καίρια επιλογή εδώ και καιρό. Με το Ισραήλ συνεργασία σε μονιμότερη βάση, εγκατάλειψη της μέχρι τώρα φιλοαραβικής στάσης καθώς "παραμένομεν εις την Δύσιν" που της χρωστάμε και τις "προσπάθειες" που κάνει για τη διάσωση της οικονομίας μας. Όσο για το θέμα του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και της ανθρωπιστικής βοήθειας στους αποκλεισμένους, μόνο θλίψη μπορούν να δημιουργήσουν οι αναπόφευκτες συγκρίσεις μεταξύ της στάσης της δικής μας κυβέρνησης και της τουρκικής, και σε επίπεδο δηλώσεων και σε επίπεδο πράξεων. Τώρα δυσπραγούμε και ποιος νοιάζεται για τη δικαιοσύνη όπου γης;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου