............................................................
Η αγνοημένη προειδοποίηση
Του Γιάννη Βούλγαρη
Δημοσιεύθηκε στα "ΝΕΑ", 3 Σεπτεμβρίου 2011
"...Ο Λεωνίδας Κύρκος χαράχτηκε από τη διπλή αυτή εμπειρία: της πίστης στην ενεργητικότητα των μαζών και ταυτόχρονα της ευθύνης της ηγεσίας να διοχετεύσει την ενεργητικότητα στη σωστή κοίτη. Στο μέτρο αυτό πολέμησε την απλουστευτική αριστερή αντίληψη που ήθελε κάθε κρίση «να ατσαλώνει την επαναστατική διάθεση», προειδοποίησε ότι οι κρίσεις συχνά παράγουν απλώς καταστροφές και γι' αυτό χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες που να αποτρέπουν τα διαφαινόμενα αδιέξοδα. Από την άλλη, είδε με ανησυχία τη λαϊκιστική τροπή που έπαιρνε το ιστορικό-κοινωνικό κύμα αλλαγής στη δεκαετία του '80, γεγονός που δεν τον απέτρεπε να υποστηρίζει τον στρατηγικό χαρακτήρα που είχε ο διάλογος με το ΠΑΣΟΚ. Υπομνήσεις χρήσιμες σήμερα καθώς το πολιτικό σύστημα συνεχίζει να συμπεριφέρεται ερήμην του επερχόμενου κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας, και οι κοινωνικές διαμαρτυρίες παίρνουν όλο και συχνότερα τη μορφή άναρθρων εκρήξεων...
...Η παιδαγωγική λειτουργία της Πολιτικής άρχιζε από την ίδια τη γλώσσα. Οχι από τη ρητορεία ή την καλλιέπεια, αλλά από το ήθος που η ενότητα ομιλητή - λόγου κοινωνεί. Η ξύλινη γλώσσα είναι εξ αρχής παράγοντας συντήρησης, απολίθωσης ή διαφθοράς των κοινωνικών σχέσεων. Ο πλούσιος και καλλιεργημένος λόγος του Λεωνίδα Κύρκου αναβάθμιζε το ακροατήριό του, παράγοντας ήθος...
...Αυτή η αντίληψη πολιτικής μειοψήφησε και περιθωριοποιήθηκε με αυξανόμενο ρυθμό από τη λαϊκιστική - δημαγωγική πρακτική κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο. Ολες οι σύγχρονες δημοκρατίες δοκιμάζονται από τη μικροπολιτική, τη δημαγωγία και τον πολιτικό κυνισμό, ιδίως μετά την έλευση της τηλεόρασης, αλλά οι δόσεις διαφέρουν. Στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης η δόση μάς έπεσε μεγάλη. Επικράτησε έτσι μια «διπλή γλώσσα» στην οποία προσαρμόστηκαν αμοιβαία οι πολιτικοί και η κοινωνία. Με κοινή συναίνεση, οι λέξεις και τα λόγια άλλαξαν βαθμιαία σημασία. Το δημαγωγικό - λαϊκιστικό ύφος παγιώθηκε σε μια γενικευμένη πολιτικοσυντεχνιακή παντομίμα προκατασκευασμένου και προκαθορισμένου δημόσιου λόγου. Εγινε το «εποικοδόμημα» ενός «συστήματος» εγγενώς ελλειμματικού και υπερχρεωμένου που είχε σαν μόνο φρένο την ικανότητα και την υπευθυνότητα της κεντρικής πρωθυπουργικής εξουσίας. Οταν αυτή έλειψε η χώρα πήρε τον δρόμο της χρεοκοπίας.
Πρότυπο ζωής
Της Αννας Διαμαντοπούλου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στα "ΝΕΑ", Σάββατο 03 Σεπτεμβρίου 2011
Ο Λεωνίδας Κύρκος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρότυπο πολιτικού. Ασκητής και λιτός στον προσωπικό του βίο, ηθικά ακέραιος σε όλη του τη ζωή, με αξιομνημόνευτη αγωνιστική διαδρομή, με βαθιά πολιτική παιδεία και κουλτούρα, ανοιχτός σε όλα τα σύγχρονα ρεύματα.
Διέτρεξε όλο τον προηγούμενο αιώνα, συνδέοντας το όνομά του με την ανανέωση του αριστερού κινήματος, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, εισάγοντας στην πολιτική ζωή του τόπου την κουλτούρα διαλόγου και τον πολιτικό πολιτισμό. Μόνο τυχαία δεν είναι η καθολική αναγνώριση στο πρόσωπό του από φίλους και αντιπάλους. Και βεβαίως μόνο αυτονόητα δεν ήταν για δεκαετίες στη χώρα μας τα παραπάνω.
Ο Κύρκος, εκτός από οραματιστής πολιτικός, ήταν και βαθύτατα ρεαλιστής. Υποστήριζε έως το τέλος της ζωής του ότι μόνο μέσα από τις προοδευτικές συνεργασίες και συγκλίσεις των δυνάμεων της προόδου και της Κεντροαριστεράς μπορεί η ζωή του λαού και της κοινωνίας να γίνει καλύτερη. Υποστήριζε σταθερά και με πάθος την ανάγκη υπέρβασης των διαχωριστικών γραμμών που χώριζαν τη δημοκρατική παράταξη με την Αριστερά, καταθέτοντας πειστικά επιχειρήματα υπέρ της συνεργασίας των δύο χώρων. Ο Λ. Κύρκος ήταν από τα λίγα πολιτικά πρόσωπα που δεν ξόρκιζαν τις λέξεις «συμβιβασμός» και «συνεννόηση». Δεν τις φοβόταν, αντιθέτως τις επιδίωκε.
Σε μια χώρα στην οποία πολλοί θα διεκδικούσαν τον τίτλο του εκπροσώπου του λαϊκισμού, ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε ο πλέον αυθεντικός «αντιλαϊκιστής». Μολονότι μοναδικός ρήτορας, απεχθανόταν τη ρητορική πλειοδοσία και τον λαϊκισμό. Διεκδικούσε κάθε άποψη και κάθε πρόταση να είναι τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη, για να μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Η στάση του την περίοδο της έκρηξης της αντιπαράθεσης για την ονομασία της FYROM αποτέλεσε παράδειγμα ώριμου πολιτικού, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση του «Μετώπου Λογικής». Ηταν, επίσης, χαρακτηριστική η αντίδρασή του και η απέχθειά του απέναντι σε κάθε φαινόμενο βίας και «ανυπακοής», όπως φάνηκε από τις τελευταίες παρεμβάσεις για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και τις επιθέσεις κατά πολιτικών προσώπων.
Η Αννα Διαμαντοπούλου είναι υπουργός Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης.
..............................................................................
Γράφτηκαν πολλά για τον Λεωνίδα Κύρκο και θα συνεχίσουν να γράφονται. Δεν είναι η "πετυχημένη" πολιτική του διαδρομή - πόσο "πετυχημένη" μπορεί να θεωρηθεί μια διαδρομή ενός πολιτικού φορέα που πάντα ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στο εκβιαστικά απλοϊκό σκηνικό της Μεταπολίτευσης; - αλλά το προσωπικό του πολιτικό ενεργειακό δυναμικό που κινητοποιεί όλα αυτά τα γραφτά. Οπότε καλώς γράφτηκαν, γράφονται και θα γραφτούν γι' αυτόν τον ξεχωριστό (ο όρος χωρίς καμιά αξιολογική σημασία) πολιτικό της Αριστεράς.
Το τρίτο ενικό της συσκότισης
Το τρίτο ενικό της συσκότισης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου