................................................................
“Το τέλος;” είναι το ερώτημα που σχημάτισαν με τα κορμιά τους οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία πάνω στον ακριτικό ύφαλο του Μπελίζε στην Καραϊβική. Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε την τελευταία μέρα της Συνόδου των Υφάλων του Μπελίζε που είχε στόχο να προτρέψει τους παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν δράση για την προστασία του περιβάλλοντος. Εδώ, στη χώρα μας, φαίνεται ότι "διεκδικούμε" να απαλειφθεί το ερωτηματικό μετα το "ΤΕΛΟΣ" και να βαλουμε την επιβεβαιωτική τελεία...!
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011
10 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ
Διάταξη-παγίδα για τις προστατευόμενες περιοχές στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα
Πρωτοφανές πισωγύρισμα στην ήδη αδύναμη περιβαλλοντική πολιτική της χώρας αποτελεί η διάταξη για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων εντός των ορίων προστατευόμενων περιοχών που προστέθηκε στο σχετικό νομοσχέδιο, αναφέρουν σε κοινή τοποθέτησή τους δέκα οικολογικές οργανώσεις.
«Με τη διάταξη αυτή πρακτικά θα απαγορεύεται μεν η νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε ζώνες προστασίας, αλλά μόνο εάν εκεί ισχύει καθολική απαγόρευση της δόμησης (ασχέτως συντελεστών δόμησης ή οποιωνδήποτε άλλων ειδικότερων ρυθμίσεων).
»Τέτοια όμως καθολική απαγόρευση της δόμησης ισχύει μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών», επισημαίνουν οι 10 οργανώσεις. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση ζζ παραγράφου 3 του άρθρου 23, προστέθηκε κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου η απαράδεκτη φράση «...εφόσον απαγορευόταν η δόμηση κατά το χρόνο εκτέλεσης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης». Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η περίπτωση εε για τους αρχαιολογικούς-ιστορικούς τόπους και τα προστατευόμενα τοπία.
Με τη διάταξη που προστέθηκε, το αρμόδιο για την προστασία περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ και η μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής υπονομεύουν την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των πολύτιμων φυσικών βιοτόπων της χώρας, τονίζεται στην ανακοίνωσή τους, που υπογράφουν οι: Αρχέλων, Αρκτούρος, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Η MOm Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς.
Το σχέδιο νόμου «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις», αρμοδιότητας υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ψηφίζεται στο σύνολό του απόψε.
Εκτός από την κατάπληξη και αγανάκτησή τους, οι «10» εκτιμούν πως ΥΠΕΚΑ και Βουλή (εκτός από εκείνους που καταψήφισαν με γνώμονα την περιβαλλοντική ασφάλεια και προστασία) δείχνουν πως δεν επιθυμούν καμία «κόκκινη γραμμή» στη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου