Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

"Τιτιριτιτί, μ΄ αρέσει" της Ρούλας Γεωργακοπούλου ("ΤΑ ΝΕΑ", Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011)

.............................................................

Τιτιριτιτί, μ΄ αρέσει

Της Ρούλας Γεωργακοπούλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στα "ΝΕΑ", Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011
Εχω μια σκουριασμένη φρυγανιέρα αγορασμένη το 1992 από του «Διαμαντή», τέρμα Ερμού, εάν δεν με απατά η μνήμη μου. Ξέρετε, αυτός που κάποτε «έκανε τα σπίτια να μιλούν» αλλά σήμερα επιφυλάσσονται. Ελεγα να την πετάξω γιατί μου καίει το ψωμί και εκσφενδονίζει τις φέτες κατευθείαν στο μάτι μου. Από προχτές το βράδυ άλλαξα γνώμη. Θα της στείλω τον κλητήρα κι ό,τι απανθρακωμένα σουσάμια μαζέψω από τον πάτο της θα τα προσφέρω στο Δημόσιο. Αλλο τρόπο δεν έχω να παρηγορήσω τους πολίτες που είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους στα κρυφά κιτάπια του υπουργείου Οικονομικών τα οποία θα έβγαζαν, λέει, από το μανίκι φοροφυγάδες περιωπής, πλην όμως έβγαλαν ένα κουνέλι κι εκείνο ψόφιο.


Ψάχνοντας απεγνωσμένα για τα διαφυγόντα, βρίσκω παντού κατεβασμένα τα ρολά, τις πόρτες σφαλισμένες. Κι όσο χάνομαι μέσα στη λίστα με τους 6.000 οφειλέτες του Δημοσίου, τόσο εμπεδώνεται μέσα μου η αίσθηση ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα vintage πολυθέαμα από τα λίγα. Χορεύω «Τιτιριτιτί Αιγαίο» με τη Μαριάννα Τόλη στον επώνυμο ρόλο και ο πρώτος μας ασπρόμαυρος δέκτης, χωρίς τηλεκοντρόλ και αυτόματη ρύθμιση ήχου, γεμίζει κρετόν και τεντόπανα. Κατεβαίνω στην Καρόλου 1, στον ΟΣΕ, εκεί που ως φοιτητές κλείναμε «μισό» εισιτήριο αλερετούρ για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές μας και νομίζω ότι θα δω μπροστά μου τον Τάσο Γιαννόπουλο τροχονόμο, να ρυθμίζει την κίνηση μέσα από το κουβούκλιο.


Σαν να 'χα καταναλώσει όλο το ίζημα της Ψυττάλειας σε ναρκωτικά, μπήκα στο ναρκοπέδιο των παιδικών μου αναμνήσεων κι ό,τι έβλεπα να ξεμυτάει το πάταγα με τη μία. Φαιοπράσινα ράφια ντέξιον με τρυπίτσες και χρυσαφί παξιμάδια στους αρμούς, η πρώτη μου βιβλιοθήκη. Πού να το φανταστώ ότι παιδιόθεν θα υπονόμευε το μέλλον μου και θα έβαζε υποθήκη το μέλλον των παιδιών μου; Ψιλά γραμματάκια Ασπιώτη ΕΛΚΑ στις ετικέτες των τετραδίων μου και στα εξώφυλλα των πολυαγαπημένων μου δίσκων. Μήπως φταίω εγώ, κύριε, που το πάμε για φούντο; Θα το ερευνήσω κι αν βρω δικό μου γενετικό υλικό και στις εταιρείες Ανώνυμος ΚΤΗΝΚΗ ΠΤΗΝΚΗ, Προβατογάλ και Καλουποτεχνική Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, θα ομολογήσω την ενοχή μου και θα προσαχθώ αυτοβούλως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: