Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

"Συμβολικό πόκερ" του Παντελή Μπουκάλα ("Καθημερινή", 7/9/2013)

..........................................................

Συμβολικό πόκερ

Του Παντελή Μπουκάλα


Τη φήμη του Ιούλιου Καίσαρα φαίνεται πως ζήλεψε ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν. Πώς ο Ρωμαίος αυτοκράτορας μπορούσε συγχρόνως να σχεδιάζει εκστρατείες, να υπαγορεύει τα Απομνημονεύματά του, να συζητά για θέματα ελαφρά με φίλους του, να απαιτεί εξηγήσεις από τους οιωνοσκόπους; Ετσι και ο ηττηθείς υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία είχε την πνευματική δύναμη (αλλά και την ψυχική, κυρίως αυτή) να συζητά στη Γερουσία για ζωή και για θάνατο και ταυτόχρονα να παίζει πόκερ στο κινητό του. Ενα εικονικό πόκερ, με εικονικούς αντιπάλους, εικονικά κέρδη, εικονική χασούρα. Ακόμα και η μορφή του πολέμου για την οποία συζητούσαν οι γερουσιαστές, εικονικό χαρακτήρα έχει για τους πρωταγωνιστές του: βόμβες ριπτόμενες από την ασφάλεια του αεροπλάνου ή εξαπολυόμενες από πλοία που βρίσκονται μίλια και μίλια μακριά από το μέτωπο – από τη Συρία. Ολα ταιριαστά λοιπόν με την εικονική ανθρωπιστική ευαισθησία.
Το μόνο μη εικονικό, οι ζωές που χάνονται, με ή χωρίς βομβαρδισμό. Ο πόλεμος στη Συρία, που ξεκίνησε ως εμφύλιος αλλά γρήγορα διεθνοποιήθηκε με τη συμμετοχή εθελοντών και «εθελοντών» από ποικίλες χώρες, είναι ακόρεστος. Και η βαρβαρότητά του απροσμέτρητη· όχι θηριώδης, όπως συνηθίζουμε να λέμε, αλλά τυπικά ανθρώπινη. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες αμφίπλευρης κτηνωδίας που τροφοδοτούν τη διαδικτυακή αγορά δεν επιτρέπουν τη συνήθη ταξινόμηση σε αμιγώς καλούς και αμιγώς κακούς. Μένουν οι άμαχοι να παραδέρνουν ανάμεσα στα αντίπαλα πυρά.
Και οι μεγάλοι δοσμένοι στο πόκερ τους. Οχι μόνο ο κ. Μακέιν, που δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι τρεις ώρες σύσκεψης είναι πολύς χρόνος για να τον περάσεις χωρίς μια κάποια διαφυγή, αλλά όλοι οι εκπρόσωποι πρώην, νυν, υπό δημιουργία ή κατά φαντασίαν αυτοκρατοριών. Καθένας τους επιδεικνύει θεατρικά την ευαισθησία του, την ώρα που στους κρυφούς του σχεδιασμούς υπολογίζει πιθανά κέρδη και ζημίες – σε χρήμα, σε πετρέλαιο, σε έδαφος, σε στρατηγική επιρροή, σε κάποιο από όλα αυτά τα σκληρά «νομίσματα».
Αθελά του ο γερουσιαστής πρόσφερε ένα σαφέστατο σύμβολο του τρόπου με τον οποίο ευαισθητοποιείται, σκέφτεται και δρα η «διεθνής κοινότητα». Το πόκερ. Κάτι λοιπόν θα του χρωστάει και αυτού η Ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: