Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

"Φονική Αυγή" του Παντελή Μπουκάλα ("Καθημερινή", 19/9/2013)

..........................................................

Φονική Αυγή

Του Παντελή Μπουκάλα

«Ψυχορραγούσε μπροστά στα μάτια μας. Καμιά σαρανταριά άτομα συγκεντρωμένα να παρακολουθούμε το παιδί να σβήνει και εμείς ανήμποροι να τον βοηθήσουμε. Εφευγαν τα τριάντα του χρόνια μπροστά στα μάτια μας από τη μαχαιριά του φασίστα και εμείς όλοι κέρινοι να κοιτάζουμε απλά δίχως να μπορούμε να βοηθήσουμε». Αυτά έγραψε μια αυτόπτης μάρτυρας στο facebook μετά το φονικό στην Αμφιάλη. Το παλικάρι που τα 34 χρόνια του έφευγαν μπροστά στα μάτια όλων ήταν ο Παύλος Φύσσας. Μουσικός της χιπ χοπ. Αριστερός. Πιθανόν στοχοποιημένος λόγω της αντιφασιστικής του δράσης. Τον μαχαίρωσε οπαδός της Χ.Α., όπως ο ίδιος ομολόγησε. Τον συνέλαβε αστυνομικίνα, φωνάζοντας «ε όχι και μαχαίρι». Αν, όπως καταγγέλθηκε, η ΔΙΑΣ αδράνησε, με το αιτιολογικό «είμαστε λίγοι κι αυτοί πολλοί», μένει να διερευνηθεί. Αυτοί οι «λίγοι» πάντως είχαν το βαρύτερο όπλο: εκπροσωπούσαν την Πολιτεία. Πας λοιπόν σε μια καφετέρια να δεις ποδόσφαιρο, αλλάζεις δυο κουβέντες ανάμεσα στις φάσεις, όπως παντού και πάντα γίνεται σ’ αυτόν τον τόπο που αρρώστησε η ψυχή του, όχι από την κρίση και τις οικονομικές δυσκολίες αλλά από την επέλαση του νεοφασισμού. Βγαίνοντας έξω σε περιμένουν ειδοποιημένοι συμμορίτες. Και ο θάνατος. Εκεί θα οδηγούσε η λυσσαλέα ρητορική μίσους των χρυσαυγιτών. Τέτοιες εφαρμογές θα είχε το παράδειγμα βαρβαρότητας και ανομίας που δίνουν παντού και πρώτα πρώτα μέσα στην αμήχανη Βουλή, που όχι, δεν «έχει πάρει όλες τις ευθύνες της», όπως ισχυρίστηκε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., ο κ. Βορίδης, κατά σημαδιακή σύμπτωση.
Θα γινόταν. Φοβόμασταν ότι θα γίνει. Τόσοι μετανάστες δαρμένοι, μαχαιρωμένοι, τσαλαπατημένοι. Τόσες επιθέσεις σε κάθε είδους αντιφρονούντες ή «κατώτερους Ελληνες», «νόθους», «άρρωστους», δηλαδή εξοβελιστέους. Ο καιάδας τους, που τον προανήγγειλαν από την τηλεόραση και τα έντυπά τους, είναι ήδη εδώ. Το ξέρουν οι μη λευκοί. Οι οροθετικοί. Οι ομοφυλόφιλοι. Οι παρίες εν γένει.
Ομως όχι. Δεν φοβόμασταν όλοι. Κάποιοι έβλεπαν το κακό να έρχεται, αφιερώνονταν ωστόσο σε άλλους υπολογισμούς – πώς να διεμβολιστεί η Φονική Αυγή, ποια στελέχη της είναι αξιοποιήσιμα στο πρότυπο της αξιοποίησης του ΛΑΟΣ (να πώς νομιμοποιήθηκε η Ακροδεξιά ως ίδιου ηθικού κύρους εταίρος), πώς να ρυμουλκήσουν ένα κομμάτι της στα νερά τους, για να μη χαθεί η εξουσία.
Στα τάγματα της Χ.Α. φωλιάζουν κάθε λογής τσαμπουκάδες και βιαιολάγνοι του υπόκοσμου. Εκεί βρήκαν το θερμοκήπιό τους, στα γαλανόλευκα χρωματισμένο, για να δίνουν «εθνικιστικό» περιεχόμενο στην αιματηρή επιθετικότητά τους. Για το εν ψυχρώ έγκλημα του Κερατσινίου, όπως και για καμία άλλη επίθεση, δεν χρειαζόταν να δοθεί άνωθεν εντολή και να καταγραφεί σε ημερολόγιο· τόσο βλάκες δεν είναι. Αρκεί το παράδειγμα που δίνουν οι τρομοκρατικές στρατιωτικές εμφανίσεις της Χ.Α. Αρκεί το μίσος που στοιχειώνει τις λέξεις και τα μάτια των ηγετίσκων. Των πολιτικών αυτουργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: