Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

"Ιδιωτικοποιήσεις με δημόσιο χρήμα;" του Τάσου Τέλλογλου (http://www.protagon.gr, 23/08/2012)

.............................................................


Ιδιωτικοποιήσεις με δημόσιο χρήμα;

23/08/2012









Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, χθες το βράδυ, όσο και ο κ. Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα το πρωί στην Sueddeutsche Zeitung του Μονάχου, μίλησαν για την ανάγκη να προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς οι ιδιωτικοποιήσεις. Και οι δύο αναφέρθηκαν στη ζημιά που κάνουν Γερμανοί πολιτικοί και άλλοι εκπρόσωποι του προτεσταντικού βορρά όταν θέτουν το ζήτημα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ: Κανείς δεν επενδύει σε μία χώρα που δεν γνωρίζει το νόμισμά της. Αυτές είναι οι ευθύνες των άλλων.
Υπάρχουν όμως ορισμένα ερωτήματα για τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων που αφορούν εμάς ή μάλλον κάποιους από εμάς. Αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα γιατί πρέπει το κράτος να είναι επιχειρηματίας σιδηροδρομικών μεταφορών ή να διαθέτει γραφεία στοιχημάτων; Θα έρθουν λοιπόν κάποιοι ιδιώτες να δραστηριοποιηθούν σε αυτούς του κλάδους. Γιατί πρέπει αυτοί οι ιδιώτες να έχουν εγχώριους εταίρους για να μπουν στην ελληνική αγορά, γιατί δεν μπορούσε π.χ. η ιταλική εταιρεία στοιχηματισμού να μπει στην ελληνική αγορά χωρίς Έλληνα συνέταιρο, που δεν διαθέτει απ' όσο γνωρίζουμε παρόμοια τεχνογνωσία;

Αν οι αγοραστές δημόσιας περιουσίας είναι Έλληνες επιχειρηματίες, πώς θα διασφαλιστεί ότι όντως θα χρησιμοποιήσουν δικά τους κεφάλαια και όχι δημόσια κεφάλαια των ευρωπαίων φορολογούμενων, με τα οποία ανακεφαλαιοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες για να αγοράσουν δημόσια περιουσία; Κεφάλαια τα οποία μέχρι στιγμής «φορτώνονται» στο δημόσιο χρέος μας. Πολύ απλά, χρεωνόμαστε για να αγοράσουν κάποιοι ιδιώτες δημόσια περιουσία στην Ελλάδα με δημόσιο, ευρωπαϊκό χρήμα. Κρίσιμο ζήτημα στο θέμα αυτό είναι ποιός και πώς θα διοικεί τις ελληνικές τράπεζες. Ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε από τους γερμανούς συναδέλφους για τον τρόπο διοίκησης των τραπεζών και απάντησε ότι «υποστηρίζουμε τις τράπεζες για τις οποίες έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα», αποφεύγοντας στην ουσία να απαντήσει.
Ιδιωτικοποίηση δεν σημαίνει διανομή στους φίλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: