Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Αθλητές των Παραολυμπιακών «αυτοτραυματίζονται για καλύτερες επιδόσεις» (http://news.in.gr/science-technology, 29/8/2012)

.............................................................

Νίκη με κάθε τίμημα

Αθλητές των Παραολυμπιακών «αυτοτραυματίζονται για καλύτερες επιδόσεις»*

Η πρακτική της «ενίσχυσης» φαίνεται ότι είναι δημοφιλής μεταξύ των παραπληγικών αθλητών
Η πρακτική της «ενίσχυσης» φαίνεται ότι είναι δημοφιλής μεταξύ των παραπληγικών αθλητών   (Φωτογραφία:  Reuters )


 
Λονδίνο
Έως και ένας στους τρεις παράλυτους αθλητές των Παραολυμπιακών αυτοτραυματίζονται προκειμένου να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής συχνότητας πριν από τους αγώνες, εκτιμά ένας καθηγητής Ιατρικής που έχει παρακολουθήσει το θέμα.

Η έντονη σωματική δραστηριότητα προκαλεί κανονικά αύξηση της πίεσης και ταχυκαρδία, ωστόσο η αντίδραση αυτή συχνά καταστέλλεται στους ασθενείς με τραύματα της σπονδυλικής στήλης.

Αρκετοί αθλητές παραδέχονται ότι αυτοτραυματίζονται για να προκαλέσουν αύξηση της πίεσης, μια πρακτική γνωστή ως «boosting» ή «ενίσχυση» σε ελεύθερη απόδοση.

Η πρακτική αυτή, την οποία απαγορεύει από το 1994 η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, μπορεί να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις, λόγω καλύτερης αιμάτωσης των μυών, ταυτόχρονα όμως αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Υπήρχαν φορές που έκανα έκανα ένα ή δύο γερά ηλεκτροσόκ στο πόδι μου ή το δάχτυλο του ποδιού» παραδέχεται στο BBC ο Μπραντ Ζνταβίνσκι, ένας 36χρονος Καναδός παραπληγικός και αθλητής της αναρρίχησης. Άλλοι αθλητές, αναφέρει ο ίδιος, προκαλούν την ίδια αντίδραση αφήνοντας την ουροδόχο κύστη τους να γεμίσει μέχρι να προκαλέσει πόνο. Συχνά μάλιστα χρησιμοποιούν έναν καθετήρα τον οποίο σφραγίζουν ώστε να εμποδίσουν το άδειασμα της κύστης,

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Ματ ΜακΓκραθ, το οποίο προβλήθηκε στο BBC World στις 23 Αυγούστου, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις αθλητών που χρησιμοποιούν σφυρί για να σπάσουν εσκεμμένα ένα δάχτυλο του ποδιού τους.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή στους Παραολυμπιακούς του Πεκίνου, το 17% των αθλητών που συμμετείχαν παραδέχτηκαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει την πρακτική της «ενίσχυσης».

Όπως είπε όμως στο BBC ο Δρ Αντρέι Κρασιούκοφ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια, το πραγματικό ποσοστό δεν αποκλείεται να φτάνει το 30%.

Όπως αναγνωρίζει ο ίδιος, το πρόβλημα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί δεδομένου ότι το πόιντ σίστεμ που χρησιμοποιείται για την κατάταξη των αθλητών σε κατηγορίες δεν λαμβάνει υπόψη μετρήσεις της πίεσης και της καρδιακής συχνότητας.

Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή έχει το δικαίωμα να διενεργεί έκτακτες μετρήσεις της πίεσης σε αθλητές που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα, όπως εφίδρωση και κοκκίνισμα, και να αποκλείει όσους έχουν πίεση πάνω από 180 χιλιοστά υδραργύρου. Ο αποκλεισμός, όμως, αφορά μόνο το συγκεκριμένο αγώνισμα και δεν έχει μακροπρόθεσμη ισχύ.

Δεδομένου ότι η πίεση των αθλητών δεν μετράται σε κατάσταση ηρεμίας, και μπορεί να παρουσιάζει μεγάλες φυσιολογικές διακυμάνσεις από άτομο σε άτομο, η πρακτική της «ενίσχυσης» φαίνεται ότι θα συνεχιστεί στο παρασκήνιο των Παραολυμπιακών.

*: Ή θα πρέπει να σταματήσουν αυτές οι επαναλαμβανόμενες "ολυμπιακές" και "παραολυμπιακές" εμποροπανηγύρεις ή θα πρέπει να "ελευθερωθούν" όλες οι ιατρικές και παραϊατρικές μέθοδοι και τεχνικές ντοπαρίσματος ώστε ο άλλος κόσμος να γνωρίζει από πριν και να απολαμβάνει τα επιτεύγματα της επιστήμης πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Και ύστερα ας τα αποθεώνει. Θα στοιχίσει ίσως αρκετά θύματα, αλλά τι πειράζει θα έχει περάσει 15-20 μέρες μεγαλείο! Πώς γινόταν  στις ρωμαϊκές αρένες με τους μελλοθανάτους; Ε, κάπως έτσι... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: