Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

"Πέθανε ο άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι" (http://www.nooz.gr, 25/8/2012)

............................................................

Πέθανε ο άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι

ΑΘΗΝΑ 25/08/2012

 
 
Ο αμερικανός πρώην αστροναύτης, Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι, πέθανε σε ηλικία 82 ετών.

Ο Άρμστρονγκ είχε υποβληθεί σε εγχείρηση μπαϊπάς στην καρδιά νωρίτερα αυτό το μήνα, δύο μόλις ημέρες μετά τα γενέθλιά του στις 5 Αυγούστου, προκειμένου να αποφραχθούν στεφανιαίες αρτηρίες.

Ως διοικητής της αποστολής Απόλλων 11, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου του 1969.

Η αποστολή Απόλλων 11 αποδείχτηκε και η τελευταία διαστημική πτήση του Άρμστρονγκ. Το επόμενο χρόνο διορίστηκε σε δουλειά γραφείου, ως αναπληρωτής διευθυντής αεροναυτικής στο γραφείο προωθημένης έρευνας και τεχνολογίας. Εγκατέλειψε τη NASA ένα χρόνο αργότερα για να γίνει καθηγητής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Ο πρώην αστροναύτης ζούσε στην περιοχή του Σινσινάτι με τη σύζυγό του Κάρολ.

Ποιος ήταν ο Άρμστρονγκ

Ο Νιλ Ώλντεν Άρμστρονγκ ήταν αμερικανός αστροναύτης, πιλότος και καθηγητής πανεπιστημίου και ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη.

Γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1930 κοντά στο Wapakoneta του Οχάιο.

Ως χειριστής αεροσκάφους στην αεροπορία ναυτικού (1949 – 1952), συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας πετώντας σε 78 αποστολές με ένα αεροπλάνο Grumman F9F-2 Panther.

Αφού σπούδασε αεροναυπηγός, το 1955 μπήκε στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Αεροναυτικής (NACA) -τη μετέπειτα NASA- και εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους δοκιμαστές αεροσκαφών του κόσμου, πραγματοποιώντας 7 πτήσεις με ταχύτητα άνω των 5,74 Mach (6.000 χλμ./ώρα), σε ύψος άνω των 207.500 ποδών (60 χλμ.) με το πυραυλοκίνητο αεροσκάφος Χ-15.

Το 1962 επιλέχθηκε για το σώμα αστροναυτών και το 1966 ήταν κυβερνήτης της αποστολής Gemini 8, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση δύο διαστημοπλοίων στο διάστημα.

Η αποστολή παρ' ολίγο να καταλήξει σε τραγωδία, όταν ο πύραυλος Egena με συνδεδεμένο πάνω του το Gemini άρχισε να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα γύρω από τον εγκάρσιο άξονά του, όμως παρά τη ζάλη λόγω της περιστροφής ο Άρμστρονγκ κατάφερε με ψύχραιμους χειρισμούς να αποσυνδέσει το Gemini.
Η δεύτερη διαστημική του πτήση ως κυβερνήτη της αποστολής Apollo 11 τον έφερε στη Σελήνη, όπου στις 20 Ιουλίου, 1969 πάτησε πρώτος το πόδι του λέγοντας:"That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind (Ένα μικρό βήμα για ένα άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα)"

Το 1970 διορίστηκε υπεύθυνος των αεροπορικών δραστηριοτήτων στη NASA, αλλά τον επόμενο χρόνο παραιτήθηκε για να γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Σε αντίθεση με τον Μπαζ Ώλντριν, δεν έκανε πολλές δημόσιες εμφανίσεις. Ζούσε στο Ίντιαν Χιλλ του Οχάιο, και ένας μικρός κρατήρας κοντά στο σημείο όπου πάτησε στη Σελήνη έχει το όνομά του.

Neil Armstrong, Whose ‘Giant Leap’ Put Man on Moon




"Άφησα μία κάμερα στη Σελήνη"

Τον περασμένο Μάιο, προβλήθηκε συνέντευξη του Άρμστρονγκ (την είχε παραχωρήσει το 2011) στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο CPA και, μεταξύ άλλων, ευχήθηκε σύντομα να πάει κάποιος ξανά, για να του φέρει την κάμερα που ξέχασε εκεί...

"Έναν μήνα πριν την απογείωση του Apollo 11, αποφασίσαμε ότι ήμασταν αρκετά αισιόδοξοι και έτοιμοι για την πραγματοποίηση της αποστολής. Η στιγμή ήταν ξεχωριστή και αλησμόνητη, αλλά ήταν μονάχα μία στιγμή. Δεν βρισκόμασταν εκεί για να συλλογιστούμε αλλά για να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα. Και αυτά κάναμε", είπε.

Ακόμη, απαντώντας σε όλους όσους πιστεύουν πως η προσσελήνωση ήταν απλώς μία απάτη είπε: "Οι άνθρωποι λατρεύουν τις θεωρίες συνωμοσίας. Παρόλο που είναι ελκυστικές, προσωπικά δεν με απασχόλησαν ποτέ γιατί είμαι σίγουρος ότι μία μέρα κάποιος θα πετάξει ξανά ως εκεί και θα βρει την κάμερα που εγώ άφησα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: