Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

"Ο ασυνεπής λαγός" του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη (από τη σελίδα του στο fb, 23/6/2015)

......................................................
 

Ο ασυνεπής λαγός 



του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη



Πριν χρόνια ένας καλός αθλητής μεσαίων αποστάσεων, αφού πρώτευσε στο εθνικό πρωτάθλημα, προσκλήθηκε από τους διοργανωτές κάποιων σημαντικών αγώνων στίβου.
Ο ενθουσιασμός του όμως κάμφθηκε, όταν έμαθε πως τον ήθελαν για «λαγό»· εκείνον δηλαδή, που θα οδηγούσε γρήγορα την κούρσα ως τα μισά και έπειτα θα εγκατέλειπε, προκειμένου να υποβοηθηθεί ένας διάσημος δρομέας να καταρρίψει το ευρωπαϊκό ρεκόρ. Ο ερασιτέχνης αθλητής, αν και χολωμένος, δέχτηκε, γιατί και μόνο η συμμετοχή σε μια διοργάνωση αυτού του επιπέδου, στην οποία μάλιστα μετείχε και το ίνδαλμά του, ήταν από μόνη της τιμητική όπως του έλεγαν οι "δικοί" του.
Τη μέρα της κούρσας όμως, αν και αρχικά ακολούθησε τις οδηγίες των υπευθύνων τρέχοντας ασυγκράτητα τα πρώτα δύο χιλιόμετρα, σαν κατάλαβε πως οι δυνάμεις του αρκούν για να νικήσει, ξέχασε την υπόσχεσή του και τερμάτισε πρώτος, αφήνοντας το φημισμένο αντίπαλό του σχεδόν έναν ολόκληρο γύρο πίσω.
Οι υπεύθυνοι προώθησης της γιγάντιας αθλητικής φίρμας, που κάλυπτε εξολοκλήρου τα έξοδα εκείνης της εντυπωσιακής φιέστας, βλέποντας την παγκόσμια καμπάνια με το νέο ρέκορντμαν Ευρώπης, που ετοίμαζαν από καιρό, να αποτυγχάνει πριν καν ξεκινήσει, έγιναν έξαλλοι και έφτασαν ως και να απειλήσουν πως θα απέσυραν διαπαντός τις χορηγίες τους.
Έκτοτε οι διοργανωτές τέτοιων διεθνών αγώνων υποχρεώνουν τους δρομείς, που προσκαλούνται ως λαγοί, να υπογράφουν προκαταβολικά ένα ιδιαίτερα δεσμευτικό συμβόλαιο και αλίμονο σε όποιον το παραβιάσει.
Όσο για τον αθλητή της ιστορίας μας, παρά την πρόσκαιρη φήμη που του χάρισε εκείνη η "πύρρεια" νίκη, με το που επέστρεψε στη χώρα, η αναβολή στράτευσης, που του εξασφάλιζε ως τότε η διοίκηση του συλλόγου του, μυστηριωδώς διεκόπη και αναγκάστηκε να παρουσιαστεί άρον-άρον στο κέντρο εκπαίδευσης τεθωρακισμένων.
Όταν μετά από δύο χρόνια δοκίμασε να λάβει ξανά μέρος στους εθνικούς αγώνες, αποκλείστηκε στους προκριματικούς, απογοητεύτηκε και έπιασε δουλειά στο ζαχαροπλαστείο του πατέρα του, το οποίο διατηρεί ως σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: