Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Θέατρο των πρωταγωνιστών, ένα θέατρο που δε λέει να πεθάνει... - με αφορμή την αποχώρηση (πες το εκδίωξη) ενός σημαντικού θεατρανθρώπου από τον θίασο αγοραίου πρωταγωνιστή...

.........................................................

Θέατρο των πρωταγωνιστών, ένα θέατρο που δε λέει να πεθάνει... 

   Παραβαίνοντας τη μέχρι τώρα παράδοση του ιστολογίου πρώτα σχολιάζω και μετά σας δίνω την είδηση που είναι και αφορμή του σχολιασμού: Είναι πραγματι πολύ ενδιαφέρον ότι επιβιώνουν ακόμα και στις μέρες μας φαινόμενα που ήταν χαρακτηριστικά της προ της κρίσεως περιόδου. Ωσάν να μη συμβαίνει τίποτα, όλα συνεχίζονται αδιατάρακτα στο χώρο του θεάτρου. Και μάλιστα στον κορυφαίο θεσμό του που είναι το Φεστιβάλ Επιδαύρου. 
   Ήτοι, παράγοντες (πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης) με εκ διαμέτρου αντίθετες φιλοσοφίες και εκ διαμέτρου αντίθετα ιστορικά βιογραφικά συμφωνούν να συνεργαστούν προκειμένου να κάνουν μια δουλειά. Τόσο απλά. Ξεκινούν τη συνεργασία, δηλαδή τις πρόβες,  προφανώς συγκρούονται και η συνεργασία διαλύεται. «Ζούμε σ’ έναν πολύ μικρό τόπο και ευτυχώς είμαστε πολύ γνωστοί μεταξύ μας". Κάνει δήλωση επί τη αποχωρήσει του ο εκδιωχθείς σκηνοθέτης. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα, που θα μπορούσε να το απευθύνει κανείς και στους δύο συμβληθέντες: Αφού βρε παιδιά γνωριζόσασταν τόσο καλά πώς προχωρήσατε σ' αυτήν την συνεργασία; Πώς θα μπορούσαν με τόσο καλή γνώση του ενός του άλλου να εξελιχθούν διαφορετικά τα πράγματα; Θέλω να πω, ότι ισχύει και εδώ η ρήση του Τσέζαρε Παβέζε "Τα λάθη γίνονται πάντα στην αρχή". Όταν άνθρωποι, συλλογικότητες και φορείς με διαφορετικές νοοτροπίες, με διαφορετικά βλέμματα να κοιτούν την πραγματικότητα, δηλαδή με διαφορετικές ιδεολογίες καλούνται να συνεργαστούν είναι καταδικασμένοι, αν όχι να μην το πετύχουν όπως στην προκειμένη περίπτωση, να παράγουν και αν μη τι άλλο αποτυχημένο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Οι συνεργασίες ευτυχούν όταν εδράζονται σε κοινή ματιά, σε κοινή ανάσα, σε κοινή προσπάθεια, σε κοινό όραμα και όχι μόνο σε κοινό οικονομικό στόχο. Παραδέχομαι ότι είναι δύσκολο να ευοδωθούν σήμερα συνεργασίες, για να το πω σχηματικά, ιδεολογικής, με την ευρεία έννοια, ενότητας, είναι και οι οικονομικές ανάγκες όλων μας παραπάνω από πιεστικές, αλλά δεν βλέπω και άλλο δρόμο. Όλα τα άλλα μοντέλα έχουν αποτύχει, για να μην πω ότι αυτά μας έφεραν μέχρις εδώ, και γι' αυτό είναι αναγκαίο να ξαναδούμε εκείνο το ξεχασμένο παλιό παραμύθι του κοινού οράματος που έφερε κοντά τους ανθρώπους για λίγο καιρό στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Τώρα καθώς έχουμε πάθει από τον ατομικισμό και τον κομφορμισμό της χαζοχαρούμενης αμεριμνησίας είμαστε σοφότεροι και μπορεί, πού ξέρεις, να τα κάνουμε λίγο διαφορετικά τα πράγματα.



α) Βασίλης Παπαβασιλείου : Γιατί αποχώρησα από τις "Νεφέλες"

 






Η δήλωση του Βασίλη Παπαβασιλείου σχετικά με τους λόγους της αποχώρησής του από τη σκηνοθεσία των «Νεφελών» συνάδει με το ήθος και τη σοφία του:

«Ζούμε σ’ έναν πολύ μικρό τόπο και ευτυχώς είμαστε πολύ γνωστοί μεταξύ μας. Από την άλλη μεριά, επίσης ευτυχώς, καμία έκφραση γνώμης, κρίσης ή συναισθήματος δεν εμποδίζεται σήμερα. Το αντίθετο. Γι’ αυτό μπορούμε καθημερινά να μαθαίνουμε εκατομμύρια απόψεις για πράγματα πολύ σοβαρά, όπως είναι η ουσιαστική καταστροφή της Ελλάδας ή η ενδεχόμενη σύναψη μιας συμφωνία της χώρας με τους δανειστές της. Τούτων δοθέντων δεν αξίζει τον κόπο να μας απασχολούν πράγματα ελάσσονος σημασίας, όπως είναι η οργάνωση ενός διασκεδαστικού διώρου, με την πιο σοβαρή έννοια του όρου “διασκέδαση”, και αναφέρομαι φυσικά σ’ αυτήν του Πασκάλ».


β) Τον «έφαγε» ο Φιλιππίδης


Τον «έφαγε» ο Φιλιππίδης


Οι αριστοφανικές «Νεφέλες» που θα σκηνοθετούσε ο Βασίλης Παπαβασιλείου στην Επίδαυρο (14-15 Αυγούστου) ανήκουν στο παρελθόν, τουλάχιστον η συγκεκριμένη παράσταση. Εσβησαν νικημένες από «Αδικους Λόγους», εταιρείες παραγωγής, σταρ που όλα τα σφάζουν, όλα τα μαχαιρώνουν, όλα τα σκηνοθετούν. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου απομακρύνθηκε από τη σκηνοθεσία από την εταιρεία παραγωγής STEFI για να αναλάβει την ευθύνη της ο πρωταγωνιστής Πέτρος Φιλιππίδης. Οι συντελεστές και ο θίασος αποχώρησαν, αναζητείται καινούργια διανομή ενώ η πρεμιέρα είναι στις... 6 Ιουλίου στο θέατρο Βράχων. Εύκολο, θα μου πείτε... Δεν θα βρεις δέκα ηθοποιούς να γεμίσεις την αρένα της Επιδαύρου; Δηλαδή ο Βασίλης Παπαβασιλείου απομακρύνθηκε ως ανεπαρκής, ως άπειρος, ως ανέμπνευστος, ως μέτριος;


Ε.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: