Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

"Προπάντων η εικόνα" γράφει ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ ("Καθημερινή", 10/6/2015)

 ..................................................

 

 

Προπάντων η εικόνα






Παντελής Μπουκάλας γράφει ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ


 Το ρεπορτάζ, στην κρατική τηλεόραση, κατέγραφε ένα συμβάν στην Εφταλού της Λέσβου. Θα μπορούσε όμως να αφορά οποιοδήποτε άλλο από τα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται απέναντι από τα μικρασιατικά παράλια: Από τη μεριά της Τουρκίας εμφανίζεται ένα σκαρί βαρυφορτωμένο ανθρώπους. Ντόπιοι και τουρίστες σπεύδουν να τους βοηθήσουν, να τους βγάλουν με ασφάλεια στην παραλία. Ντόπιοι και τουρίστες τούς προσφέρουν αμέσως νερό ή χυμό – κυρίως ένα χέρι για να πιαστούν. Ντόπιοι και τουρίστες αναζητούν είδη πρώτης ανάγκης, ενόσω άλλοι στρώνουν ένα πρόχειρο πλην πλούσιο τραπέζι. Ντόπιοι και τουρίστες δηλώνουν –στις πολλές γλώσσες του κόσμου, που ξαφνικά και για λίγο γίνονται μία, και χαμογελαστή– πως έκαναν ό,τι τους φαινόταν φυσικότερο: να συντρέξουν ανθρώπους που ρισκάρουν τη ζωή τους γιατί πίσω, στην πατρίδα, η αξία της έχει μηδενιστεί.
Ας το θεωρήσουμε βέβαιο: ό,τι έγινε στην Εφταλού, γίνεται κάθε μέρα σε πολλές παραλίες της Ελλάδας – αλλά και της Ιταλίας. Βέβαιο όμως είναι και το ανάποδο: και στην Ελλάδα και στην Ιταλία υπάρχουν και φωνές «πραγματισμού» ή αναιδούς κυνισμού, «κίτρινα» ρεπορτάζ και πολιτικάντικες κακοήθειες. Και αποστροφή για τους φυγάδες των πολέμων, της ανέχειας και της ανελευθερίας, που «καταστρέφουν την εικόνα μας». Θαρρείς και η εικόνα μας, η εικόνα της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας αλλά και των βόρειων χωρών, δεν έχει να κάνει και με το πώς υποδέχονται τους πρόσφυγες, πώς ανταποκρίνονται στη βουβή συνήθως ικεσία τους.

Στην Εφταλού μάλλον δεν θα διαβάζουν Daily Mail. Ούτε οι τουρίστες, Αγγλοι και μη, ούτε οι ντόπιοι. Δεν ξέρουν λοιπόν, δεν έμαθαν από την αγγλική εφημερίδα που κρατάει ψηλά ό,τι χαμηλότερο έχει ταυτιστεί με τη δημοσιογραφία ταμπλόιντ, πως «η Κως κατάντησε αηδιαστικό κολαστήριο για τους τουρίστες λόγω των μεταναστών», κι από κοντά, λίγο-πολύ, όλα τα Δωδεκάνησα. Ή, με την τόση παγκοσμιοποίηση, μπορεί και να το ξέρουν, να τ’ άκουσαν κάπου, να το διάβασαν στο Ιντερνετ, στο λάπτοπ ή στο κινητό τους. Και να ενοχλήθηκαν και αυτοί, όπως ενοχλήθηκαν οι Αγγλοι τουρίστες που η εφημερίδα της πατρίδας τους τούς παράστησε συλλήβδην σαν ανάλγητους καλοπερασάκηδες, παγερά αδιάφορους για ό,τι συμβαίνει μια πιθαμή έξω από τον ηδονικό ορίζοντα του ποτηριού και της πισίνας τους.

Η Daily Mail πήρε το μάθημά της από το ίδιο το κοινό της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ταράχτηκε. Κι εδώ, στα δικά μας, ατάραχοι και αδιάφοροι παραμένουν για το προσφυγικό δράμα οι πανικοκήρυκες των καναλιών, πολιτευόμενοι και μη, και οι επιχειρηματίες του τουρισμού, ανάμεσά τους και όσοι έχουν να κόψουν απόδειξη από τον καιρό του κατά Λουκάν. Ενα τούς νοιάζει και για ένα φωνάζουν: Να μην απαξιωθεί το τουριστικό μας εμπόρευμα. Να μη μουντζουρωθεί η βιτρίνα μας από αυτούς που έχουν μελαψό δέρμα εκ γενετής και όχι εξ ηλιοθεραπείας. Να μην καταστραφεί η εικόνα μας. Η ιερή και θαυματουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: