Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Φάνης Λυσιφάνης: Η Κυβέρνηση των Κουτσαλόγων ( http://www.intellectum.org, Από τον Βίκτωρα Τσιλώνη στίς 8 Ιουνίου 2012) Ή ακόμα κι έτσι...

.............................................................

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣ  

Φάνης Λυσιφάνης: 

Η Κυβέρνηση των Κουτσαλόγων


Ο γνωστός-άγνωστος ποιητής με το προσωνύμιο Φάνης Λυσιφάνης (κατά το Αριστοφάνης) δηλώνει απερίφραστα στην τελευταία του ποιητική συλλογή ότι στις μέρες μας πρέπει κανείς να πάρει «Μια Ασπίδα Από Ή(τ)τα για Καινούρια Αλφαβήτα». Ουσιαστικά δηλαδή προδικάζει από τη μία το αναπόφευκτο της ήττας στους καιρούς που ήδη διανύουμε και από την άλλη προτείνει την σκωπτική αντιμετώπισή της ως το μόνο εφικτό αντίμετρο.
Κάπως έτσι όμως είναι και η περίπτωση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 17ης Ιουνίου. Από τη μια πλευρά οι άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν ότι η δημοσκόπηση της Πάμπλικ ‘Ισσου που παραποιήθηκε κατά λάθος φυσικά από «Το Βήμα» είναι καθ’ όλα  έγκυρη και πως η διαφορά με τον Σύριζα θα κινηθεί στο 6% περίπου. Έτσι απλά εύχονται «με μια ασπίδα από ή(τ)τα, στο παιχνίδι να μην μπουν τα τρίτα», δηλαδή να μην έχει ο Σύριζα τελικά αυτοδυναμία, αλλά ούτε και να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με κάποιο τριτοτεταρτοπέμπτο κόμμα, με δεδομένη την άρνηση του ΚΚΕ και τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες».
Την παρούσα στιγμή βέβαια το παραπάνω σενάριο αποτελεί ευσεβείς πόθους και μόνο ολοένα και λιγότερων ανθρώπων της ΝΔ.
Ωστόσο αυτό που είναι τώρα πλέον εξαιρετικά πιθανό είναι να προκύψει μια κυβέρνηση κουτσαλόγων. Μ’ άλλα λόγια, ο Σύριζα εμφανίζεται ως ένα άλογο κούρσας που όμως είναι κοινό μυστικό πως δεν μπορεί να τρέξει γρήγορα μια ολόκληρη κούρσα διεθνών προδιαγραφών, καθώς και οι εκπαιδευτές και οι σταβλάρχες του δεν είναι ούτε ιδιαίτερα ικανοί ούτε αρκετά σκληραγωγημένοι ώστε να προπονήσουν σκληρά και καθημερινά το άλογο κόντρα στα γερμανικά, αμερικάνικα και κεφαλαιουχικά  άγρια άτια.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχουν επιπλέον έχουν και εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις σχετικά με το ποια ακριβώς τροφή χρειάζεται να λαμβάνει εβδομαδιαία το άλογο και τι ασκήσεις προπονήσεις ν’ ακολουθεί .
Παρ’ όλα αυτά είναι σίγουρο ότι τα άλλα πολιτικά άλογα είναι από καιρό νεκρά και πώς στις 18 Ιουνίου 2012 η χώρα μας θα συμμετάσχει στη διεθνή κούρσα μόνο μ’ αυτό ή σε συνεργασία με το στάβλο του μικρό πόνυ ονόματι «Αριστερά Σήμερα».
Καλύτερα κουτσό παρά νεκρό άλογο θα μου πείτε. Και δεν διαφωνώ. Αρκεί όμως να το ξέρουμε.
Αλλοίμονο αν η φαντασία μας κλείσει τα μάτια και μας κάνει να πιστέψουμε πως αυτό που βλέπουμε μπροστά μας είναι ένα αραβικό άλογο κούρσας που καλπάζει ατρόμητο σκίζοντας στα δύο τον αντίθετο οικονομικό στρόβιλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: