Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

«Μαμά, τι να ψηφίσω;»... του Κωνσταντινου Ζουλα ("Καθημερινή", 30/6/2012)

...........................................................

«Μαμά, τι να ψηφίσω;»...



Του Κωνσταντινου Ζουλα

«Αλήθεια τι θα ψήφιζες αν είχες τη δυνατότητα;» ρώτησα την πρώτη των πρώτων στις Πανελλαδικές Ολγα Κούτσικα, που έγραψε πέντε 20άρια και στην Εκθεση 19,3! Η απάντηση της Ολγας την οποία γνώρισα στη διάρκεια μιας εκπομπής με αιφνιδίασε: «Ψήφισα και στις 6 Μαΐου και στις 17 Ιουνίου, γιατί έχω κλείσει τα 18» μου είπε, κάνοντάς με να συνειδητοποιήσω ότι τώρα που δεν υπάρχουν εκλογικά βιβλιάρια μπορούν να ψηφίζουν ακόμη και μαθητές πριν τελειώσουν το σχολείο!
Η αφορμή, ωστόσο, για το σημερινό σημείωμα ήταν η συνέχεια της απάντησης της Ολγας. «Για να είμαι ειλικρινής» μου είπε «δεν ήξερα τι να ψηφίσω και το συζήτησα με τους γονείς μου. Αλλά και πάλι, ζώντας τα τελευταία δύο χρόνια στον μικρόκοσμο των Λατινικών και των Αρχαίων, οφείλω να σας πω πως δεν αισθάνομαι ότι η ψήφος μου ήταν συνειδητή επιλογή. Μετά 2 - 3 χρόνια που θα έχω εμπειρίες και έξω από το σχολείο θέλω να ελπίζω ότι θα έχω αποκτήσει τα κριτήρια για να ψηφίσω κάτι που θα ξέρω ότι με εκφράζει».
Η αυθόρμητη απάντηση της Ολγας με έβαλε σε σκέψεις. Αν η πρώτη των πρώτων -αυτή δηλαδή που πέτυχε με το παραπάνω τους στόχους που βάζει η πολιτεία στους μαθητές- παραδέχεται ότι δεν είναι ώριμη να ψηφίσει, με ποια κριτήρια άραγε ψήφισαν οι 215.000 νέοι μέχρι 20 ετών που μετείχαν στις εκλογές; Ρώτησα και έμαθα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 32,6% των ψήφων τους, η Ν.Δ. 22,6%, το ΠΑΣΟΚ 6,7%, ο Π. Καμμένος 9,4% και η Χρυσή Αυγή 10,8%!
Ας μη γελιόμαστε. Τα συγκεκριμένα παιδιά ψήφισαν ό,τι είναι της μόδας, άνευ συνειδητών κριτηρίων, όπως ακριβώς έκαναν τόσα χρόνια αναδεικνύοντας τη ΔΑΠ πρώτη δύναμη με «δικτατορικά» ποσοστά.
Και τι προτείνεις; Να γυρίσουμε στην εποχή της ψήφου στα 21; θα ρωτήσετε. Δεν ξέρω. Ας παραδεχθούμε όμως ότι η ψήφος στα 18 που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ το ’81 απεδείχθη ένας αριστερός ψευτοπροοδευτισμός που νομιμοποίησε τους κομματικούς προσηλυτισμούς ακόμη και στα σχολεία, όπως συνέβη με τους ανεκδιήγητους κομματικούς γκισέδες στα ΑΕΙ.
Ξέρω ότι απο κάποιους θα μου καταλογισθεί συντηρητισμός. Πιστεύω όμως ότι τα 18χρονα παιδιά πρέπει να γνωρίσουν έστω για 2 - 3 χρόνια τη ζωή έξω από το σχολείο για να ψηφίζουν συνειδητά. Οποιος έχει άλλη άποψη, ας θυμηθεί πόσο ώριμος αισθανόταν στα 20, όταν το ξανασκέφτηκε στα 30 και στα 40, και ας πείσει και την Ολγα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: