Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Ψήφο για να είναι «ο καταλύτης σε ένα εναλλακτικό και βιώσιμο πρόγραμμα» ζήτησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι (http://www.kathimerini.gr, 8/6/2012)

.............................................................

Ψήφο για να είναι «ο καταλύτης σε ένα εναλλακτικό και βιώσιμο πρόγραμμα» ζήτησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι










«Είναι τρομοκρατία να λέγεται ότι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα φύγουμε από το ευρώ», τόνισε η Ιωάννα Κοντούλη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης των οικολόγων πράσινων που δόθηκε με φόντο το ΧΥΤΑ στη Φυλή.
«Το εάν θα μείνουμε στο ευρώ δεν εξαρτάται από το ποιός θα βγει αλλά από την πολιτική στην ΕΕ που δυναμιτίζει το μέλλον της Ευρώπης. Θεωρείται ότι αν βγει η ΝΔ δεν υπάρχει κίνδυνος να βγούμε από το ευρώ;», πρόσθεσε.
«Με τους κακούς διαπραγματευτές δεν μας συνδέουν πολλά. Αυτοί που είπαν το ναι σε όλα μπορούν να είναι αξιόπιστοι ακόμη και για την ΕΕ», συνέχισε η κ. Κοντούλη, απαντώντας σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου.
«Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε κάποιες ελλείψεις που μας ανησυχούν. Πιστεύουμε ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν ούτε μπορούμε να “καβαλήσουμε” τις ίδιες χίμαιρες. Αυτό είναι ένα σενάριο πισωγυρίσματος. Το αδιέξοδο θα τους αναγκάσει να επαναδιαπραγματευτούν μετά. Σε αυτούς που προσδοκούν μία αλλαγή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσαν αυτό το σχήμα να έχει συνεταίρο το κόμμα του Καμμένου;» διερωτήθηκε επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πάντα ιδεολογικά και πολιτικά όρια.
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε σε παλιές λογικές για την άσκηση πολιτικής» είπε η Ι. Κοντούλη, εξηγώντας ότι ο θεσμικός ρόλος που διεκδικούν είναι ρυθμιστικός, της προστασίας της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
Σχετικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα τονίστηκε ότι δεν είναι μόνο ένα καθαρά ελληνικό πρόβλημα αλλά πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και η ΕΕ. «Είναι τρελό όποιος περνάει τα σύνορα να βρίσκεται στην Ομόνοια», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κοντούλη, τονίζοντας όμως ότι «η εμφάνιση δυνάμεων που προσπαθούν να καθαρίσουν το τοπίο με λογικές μακριά από αυτές της ανθρωπιάς, πρέπει να καταδικαστούν», ωστόσο, είπε, ότι δεν γίνεται η χώρα να είναι πύλη εισόδου και να εγκλωβίζεται ο ανθρώπινος πόνος εδώ.»
Για τον κίνδυνο μη υλοποίησης των εθελοντικών επαναπατρισμών για λόγους γραφειοκρατίας, όπως αναφέρει έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας, μίλησε ο δεύτερος υποψήφιος των ΟΠ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας Νίκος Μυλωνάς ο οποίος τόνισε ότι το πρόβλημα είναι πολύ σύνθετο σήμερα καθώς υπάρχουν άνθρωποι που χρίζουν προστασίας, γι΄ αυτό και πρέπει να προχωρήσει το θέμα του ασύλου σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, αλλά και να αλλάξουν οι διαδικασίες νομιμοποίησης γιατί τώρα πολλοί μετανάστες ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία με οικογένειες κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Ελλάδας»
Σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων, τόσο η Ι. Κοντούλη όσο και ο Γ. Παρασκευόπουλος τάχθηκαν κατά της λογικής της καύσης των σκουπιδιών και των νέων χώρων ταφής και υπέρ των προηγμένων μορφών αντιμετώπισης του προβλήματος όπως η ανακύκλωση και οι μικρές και αποκεντρωμένες μονάδες κομποστοποίησης.
«Αυτό είναι σημείο ρήξης γιατί κοστίζει και 200 εκατ. το χρόνο», είπε ο Γ. Παρασκευόπουλος, τονίζοντας ότι πρόκειται για παλιές τεχνολογίες του ΄60 που έχουν όμως την εμπορική τους αξία και έχουν πουληθεί σε ελληνικούς ομίλους και εκδοτικά συγκροτήματα που υπαγορεύουν ακόμη και τώρα πολιτικές. Ο ίδιος ερωτηθείς κατονόμασε εκδοτικό συγκρότημα που έχει στην κατοχή του την εφημερίδα «Έθνος» και είναι βασικός μέτοχος του «Μέγκα Τσάνελ».
Στην ερώτηση για το ποιοί θα μπορούσαν να είναι οι χώροι φιλοξενίας των υπολειμμάτων, η Ι. Κοντούλη απάντησε ότι «δεν μπορούν στο όνομα κάποιου «ευ ζην» κάποιες περιοχές να πληρώνουν τη νύφη και να θυσιάζονται κάποιοι δήμοι. Ο καθένας θα πρέπει να διαχειρίζεται τα δικά του σκουπίδια Πρέπει να υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός που να βασίζεται σε μελέτες, όχι συμφερόντων».
Τα βήματα της επόμενης μέρας των εκλογών σε ένα ιδεατό σενάριο όπου θα είχαν τον πρώτο λόγο θα ήταν όπως είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, το πάγωμα των μέτρων του Ιουνίου, μία τρίμηνη διορία για κατάρτιση σχεδίου, αναζήτηση συμμαχιών στην ΕΕ και λεπτομερειακό σχέδιο διεκδικήσεων με ρήτρα ύφεσης και ανάπτυξης.
Σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις ο Γ. Παρασκευόπουλος τόνισε τη σημασία του διαχωρισμού ανάμεσα στο κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις και είπε ότι «το κατοχικό δάνειο θα μπορούσε να μπει ως εθνική εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για προγράμματα που θα αξιοποιηθούν σωστά με συμμέτοχη την κοινωνία. Όταν τα χρήματα είναι λίγα δεν μπορεί ο πολίτης να μην έχει λόγο για το που θα ξοδευτούν. Υπάρχουν τερατουργήματα ως αναπτυξιακά έργα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: