Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

"Φορολογούν τις τράπεζες για να πληρώσουν τις συντάξεις!" έγραψε ο Τάκης Μίχας ("Εφημερίδα των Συντακτών", 13.07.2018)

...............................................................
 

Φορολογούν τις τράπεζες για να πληρώσουν τις συντάξεις!


«Θα ήταν αδιανόητο για εμάς να αποφασίζει π.χ. η Γερμανία για το ύψος των συντάξεών μας, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Θα γινόταν επανάσταση στην Ισπανία!» μας λέει ο Λουίς, υπάλληλος του γραφείου μεταναστευτικών υποθέσεων στη Μάλαγα, και οι συνάδελφοί του φαίνεται να συμφωνούν μαζί του.
Στην Ισπανία, που δεν υπέγραψε ποτέ της μνημόνιο, καθ' όλη της διάρκεια της κρίσης οι συντάξεις ποτέ δεν μειώθηκαν. Απλά αυξάνονταν μόνο 0,25% ετησίως. Γενικώς υπολογίζεται ότι από το 2007 μέχρι σήμερα η μέση σύνταξη στην Ισπανία έχει αυξηθεί κατά 30%! Και τώρα που η χώρα φαίνεται να βγαίνει από την κρίση, οι συντάξεις πρόκειται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Ετσι, προβλέπεται ότι για τα έτη 2019 και 2020 οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 1,5% ετησίως.
Aυτές οι αυξήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προϋπολογισμού «αντι-λιτότητας», που ψήφισε η κυβέρνηση Ραχόι πριν εγκαταλείψει την εξουσία. Ο νέος προϋπολογισμός του έτους 2018 προβλέπει αύξηση των κοινωνικών δαπανών και μείωση των φόρων. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η El Pais:
«Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό της τελευταίας δεκαετίας που δεν προσδιορίζεται από τον στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος» (το οποίο ανέρχεται στο 3,1% του ΑΕΠ).
Συγκεκριμένα, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των φόρων στα κατώτερα εισοδήματα: εργαζόμενοι που κερδίζουν λιγότερα από 14.000 ευρώ ετησίως εξαιρούνται της φορολογίας εισοδήματος, ενώ προβλέπονται σημαντικές βελτιώσεις στη φορολογία όσων κερδίζουν έως 18.000 ετησίως. Αυξάνεται το αφορολόγητο των οικογενειών και οι παροχές προς τις πολύτεκνες οικογένειες και τις οικογένειες που περιλαμβάνουν άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ομως η μεγαλύτερη έκπληξη του νέου προϋπολογισμού ασφαλώς είναι η αύξηση στις συντάξεις. Αψηφώντας τις γνωστές Κασσάνδρες, που όπως και στην Ελλάδα δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν τις τελευταίες δεκαετίες το γνωστό παραμύθι περί της «μη βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος», η κυβέρνηση Ραχόι αποφάσισε αύξηση που φτάνει έως και το 3% για τις χαμηλότερες συντάξεις.
Συνολικά ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει τη βελτίωση των συντάξεων 6,7 εκατ. συνταξιούχων από τα 9 εκατομμύρια που ζουν στην Ισπανία. Τα έξοδα των συντάξεων αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των συνολικών εξόδων του προϋπολογισμού. Πέραν των αυξήσεων του 3% στις κατώτερες συντάξεις, ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξήσεις 1,5% σε συντάξεις των 700 ευρώ, προς όφελος 1,5 εκατ. συνταξιούχων, και αυξήσεις 1% σε συντάξεις των 860 ευρώ τον μήνα. Επίσης, αυξάνονται οι συντάξεις χηρείας κατά 2% ετησίως.
Αλλά πώς θα χρηματοδοτηθούν οι πληρωμές όταν τα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας φαίνεται να είναι ελλειμματικά;
Προκειμένου να λύσει αυτό το πρόβλημα, η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να επιβάλει έναν ειδικό φόρο στις τράπεζες, τα έσοδα από τον οποίο θα χρηματοδοτούν αποκλειστικά τις συντάξεις. Οπως δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Φορολογικών Εσόδων, Μαρία Χεσούς Μοντέρο, «πρόκειται για ένα νέο είδος φόρου που δεν τον βρίσκουμε μέχρι σήμερα σε άλλες χώρες της Ευρώπης». Το ύψος του φόρου και άλλες λεπτομέρειες αναμένεται να προσδιοριστούν στο άμεσο μέλλον.
Φυσικά, υπάρχουν διαφωνίες για το νέο αυτό μέτρο, κυρίως από την πλευρά των επιχειρηματικών ενώσεων. Ετσι, πολλοί πιστεύουν ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους του χρήματος και κατά συνέπεια του δανεισμού. Σύμφωνα με το στέλεχος του Συνδέσμου Βιομηχανιών της χώρας, Μιγκέλ Ιραμπούρα, οι προσφάτως ανακοινωθείσες αυξήσεις των συντάξεων «δεν έχουν νόημα και διαιωνίζουν την κρίση. Εχουμε ένα τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα και μειωμένη γεννητικότητα».
Υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ της Ισπανίας και της Ελλάδας στο θέμα αυτό. Ολα τα ισπανικά πολιτικά κόμματα, τόσο της Αριστεράς (Σοσιαλιστικό, Podemos) όσο και της Κεντροδεξιάς (Λαϊκό Κόμμα, Κόμμα των Πολιτών), υποστήριζαν πάντα την αύξηση των συντάξεων.
Στην Ελλάδα η συναίνεση αυτή δεν υπήρχε, καθώς απ' ό,τι φαίνεται μεγάλα πολιτικά κόμματα εκλιπαρούσαν τους δανειστές να... μειώσουν τις συντάξεις!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: