Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

"Καλή χρονιά!" γράφει η Άννα Δαμιανίδη ("Εφημερίδα των Συντακτών", 12.09.2017)

...............................................................
 

Καλή χρονιά!


Εναρξη της σχολικής χρονιάς  
EUROKINISSI
Η φωνή από το μεγάφωνο του σχολείου, που μόλις άνοιξε, ξεκουφαίνει τη γειτονιά από το πρωί. Νομίζεις στην αρχή ότι κάποιος έχει κάνει εισβολή και απειλεί τους μαθητές και τους γονείς τους, τόσο στρίγκλικη ακούγεται, αλλά με λίγη προσοχή καταλαβαίνεις ότι κάποια καθηγήτρια προσπαθεί να ταχτοποιήσει τον κόσμο, να στοιχίσει τις τάξεις, αλλά έχει βραχνιάσει από την προσπάθεια και ουρλιάζει.
Τη θυμάμαι τελικά, τα τελευταία χρόνια έτσι ξελαρυγγιάζεται και με τρομάζει όποτε περνάω δίπλα, μέχρι να τη συνηθίσω.
Δεν έμαθε ποτέ πώς να μιλά σωστά μπροστά σε μικρόφωνο, πώς να χρησιμοποιεί τη διαφραγματική αναπνοή και να αντέχει για πολλή ώρα να μιλά ήρεμα και επιβλητικά, χωρίς τσιρίδα.
Θα έπρεπε, αλλά ποιος ασχολείται με τέτοιες πολυτέλειες στη δουλειά του; Ξεκινά, λοιπόν, το ωραίο αυτό σχολείο μέσα σε κάτι σαν κλίμα υστερίας.
Εντάξει, σιγά το πράμα, θα μου πείτε. Εδώ υπάρχουν άλλα προβλήματα, ναι, σωστά. Δεν έχουν σημασία οι λεπτομέρειες, εκτός κι αν έχουν. Μπορεί και να έχουν, σκέφτομαι κλείνοντας τ’ αυτιά μου, όταν έχεις να κάνεις με εξάχρονα.
Τα παιδιά που ξεκινούν τη σχολική ζωή ίσως επηρεαστούν δυσάρεστα και χάσει έναν πόντο το σχολείο στην κλίμακα των αξιών τους, την οποία φαίνεται ότι κατεβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Είναι σήμερα κι οι γονείς σ’ αυτό το προαύλιο, ακούν την τρομερή αυτή, βραχνιασμένη πλέον φωνή.
Τι θα σκεφτούν άραγε, ειδικά αυτοί που έρχονται πρώτη φορά με το πρωτάκι τους; Τι έχουν πει στο παιδί, πώς το έχουν προετοιμάσει;
Γαντζώνεται πάνω τους κλαμένο, όπως διατείνονται μερικοί, ή ανυπομονεί να βρεθεί με τους συμμαθητές του μακριά τους;
Περιμένει να κερδίσει κάτι σημαντικό ή υποτάσσεται απλώς στη μοίρα του; Κι αν είναι της υποταγής, πόσο θα κρατήσει; Θα συνεχιστεί ώς τον Ιούνιο ή θα επαναστατήσει σε λίγες μέρες;
Θα το βοηθήσει να μάθει γράμματα ή θα το σπρώξει να τα μισήσει μια για πάντα;
Μπορεί να γεννηθεί κλίση για τη γνώση, εξοικείωση με τα βιβλία, ανακάλυψη των δυνάμεων και των δυνατοτήτων του παιδιού, αν σε κάθε διάλειμμα ακούγεται αυτή η φωνή να καλεί για επιστροφή στις τάξεις;
Είναι τόσο περίπλοκα τα πράγματα με τα σχολεία, και τόσο λίγες βεβαιότητες μπορεί να έχει κανείς.
Ας ευχηθώ κι εγώ καλή χρονιά στα παιδιά, και στους δασκάλους ας δώσω συμβουλή για μαθήματα ορθοφωνίας και καλής αναπνοής, αφού διά βίου είναι ταγμένοι στη μάθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: