Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Οι γονείς οργανώθηκαν Ο πρώτος αυτοδιαχειριζόμενος παιδικός σταθμός λειτουργεί στο Χαλάνδρι (DOC TV 10.01.2013)

........................................................

Οι γονείς οργανώθηκαν

Ο πρώτος αυτοδιαχειριζόμενος παιδικός σταθμός λειτουργεί στο Χαλάνδρι

DOC TV
10.01.2013


Πριν από τρία μόλις χρόνια, το Χαλάνδρι είχε 9 δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σήμερα έχουν μείνει μόλις 4, ενώ πλέον δεν υπάρχει ούτε ένας βρεφικός δημοτικός σταθμός για παιδιά μικρότερα των 2,5 ετών. Οι τιμές των ιδιωτικών κυμαίνονται από 4.500 μέχρι 5.500 ευρώ το χρόνο, ποσό απαγορευτικό για τα περισσότερα νοικοκυριά. Έτσι, οι γονείς αποφάσισαν να ξεκινήσουν το δικό τους, αυτοδιαχειριζόμενο σταθμό.
Η αφορμή δόθηκε όταν ψηφίστηκε ο νόμος για την Κοινωνική Οικονομία, το Νοέμβριο του 2011. Σύντομα οι συνεταιρισμοί έφτασαν τους 84, ενώ σήμερα ο συνεταιρισμός έχει 12 μέλη και λειτουργεί την πρώτη συνεταιριστική δομή φύλαξης βρεφών. Οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί δεν αποσκοπούν στο κέρδος, αφού υποχρεωτικά το 35% επί του συνόλου των εσόδων μοιράζεται στους εργαζόμενους, 5% μένει στο αποθεματικό του συνεταιρισμού και το υπόλοιπο επανεπενδύεται σε νέες ή παρόμοιες δράσεις.

Ο αχρησιμοποίητος χώρος ιδιόκτητου σπιτιού μετατράπηκε σε ένα χαρούμενο βρεφικό δωμάτιο φιλοξενίας, γεμάτο χρώματα και ήλιο. Επτά οικογένειες φιλοξενούν 8 βρέφη ώς 2,5 ετών, υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτικού - βρεφονηπιαγωγού, ενώ το κόστος κυμαίνεται στα 120-130 ευρώ. Η μονάδα διοικείται από κοινού απ’ όλους τους γονείς, ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιβλέπει παιδαγωγός.
Ο Συνεταιρισμός δε σταματά εκεί. Στόχος του είναι να ιδρύσουν και το πρώτο συνεταιριστικό φροντιστήριο. Δυστυχώς το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αυξάνει τη φορολογία για τους συνεταιρισμούς στο 400%. Οι γονείς έχουν ήδη στείλει υπόμνημα στο υπουργείο Εργασίας να πάρει θέση και να εμποδίσει την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.
Το συνεταιρίζεσθαι στην Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα. Ειδικά εφόσον εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από το κράτος ως κερδοσκοπικός οργανισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: