Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Περί της δυναστείας Παπανδρέου και της καταστροφικής της παρουσίας στη ζωή αυτού του τόπου...

...........................................................
 



Η δυναστεία Παπανδρέου που σε ένα διάστημα 70 χρόνων καθόρισε, με την αποφασιστική της παρουσία στην πολιτική ζωή, τη μοίρα αυτού του τόπου.














Εδώ ο Γεώργιος Παπανδρέου, πρωθυπουργός της πρώτης κυβέρνησης μετά την απελευθέρωση του 1944, με τον αρχηγέτη και νικητή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Ουίνστον Τσόρτσιλ. Υπηρέτησε με τον πλέον αιματηρό τρόπο ("Δεκεμβριανά" και α' εμφύλιος 1944-45) τα σχέδια του αγγλοαμερικανικού παράγοντα για την πρόσδεση της χώρας μας στην "Ελεύθερη Δύση".







Απών στις μεγάλες "περιπέτειες" της πατρίδας (όπως επισημαίνει στην προηγούμενη ανάρτηση ο Γιώργος Βότσης), Κατοχή και Αντίσταση, Εμφύλιο και Απριλιανή δικτατορία, σημάδεψε με την παρουσία του την μεταδικτατορική Ελλάδα με την "κοινωνικοποίηση της διαφθοράς", τη διάχυσή της, δηλαδή σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα (μικρομεσαίους - μικροαστούς). Αυτό πληρώνει, κατά τη γνώμη μου, και μάλιστα πολύ ακριβά, η σημερινή Ελλάδα και οι άνθρωποί της. Πίσω στο βάθος της φωτογραφίας διακρίνεται η Δήμητρα Λιάνη, β' σύζυγος, που μαζί "παιδαγώγησαν" τον ελληνικό λαό με ένα μοντέλο ζωής της πιο κακόγουστης αισθητικής.


 
 Ο Γιωργάκης, ο πρωθυπουργός, της χρεωκοπίας. Μαζί με τον Κωστάκη τον Καραμανλή, έκαναν το πιο "καταστροφικό" δίδυμο/δίπολο στην Μεταπολιτευτική Ελλάδα. Ίσως μέσα από τα ερείπια αυτού του δίδυμου που αντιστοιχεί στο ευρύτερο αντίστοιχο "Δεξιά/Κέντρο", περάσουμε σε ένα πιο πλουραλιστικό πολιτικό σκηνικό που να ανταποκρίνεται περισσότερο στην πιο σύνθετη κοινωνική πραγματικότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: