Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας βοηθά στη διαμόρφωση υγιών σχέσεων (tvxs. gr, 12/12/2018)

..............................................................


 Ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας βοηθά στη διαμόρφωση υγιών σχέσεων



                                                          tvxs. gr, 12/12/2018



 
Όταν σκεφτόμαστε τις φράσεις «ερωτική σχέση», συνήθως σκεφτόμαστε την παρουσία μιας στενής σχέσης, μιας οικειότητας ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Ο στενός δεσμός περιλαμβάνει την αμοιβαία ειλικρίνεια, την αυθεντικότητα και την έκθεση.
Έχει να κάνει με την απομάκρυνση της μάσκας που φοράτε από το πρόσωπό σας και του τείχους που έχετε χτίσει, για να προστατεύσετε την καρδιά, την αυτοεκτίμηση και τα συναισθήματά σας. Έχει να κάνει με το να αφήσετε τον άλλο να δει όλες τις πλευρές του ποιοι είστε, που βρίσκεστε και τι φοβάστε.
Και είναι αρκετά φυσιολογικό να βλέπετε με λίγο τρόμο αυτή τη διαδικασία. Αποτελεί, ομολογουμένως, ένα ρίσκο και έτσι, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που διατηρούν τις άμυνές τους, εμμένουν σε αυτές, λόγω της δύναμής που έχουν οι άλλοι να επιδρούν στα συναισθήματα, τις στάσεις, τις σκέψεις και στη συμπεριφορά.
Εντούτοις, υπάρχει άλλο ένα είδος οικειότητας που μπορεί να είναι το ίδιο δύσκολο για ορισμένους- η στενή σχέση με τον εαυτό μας. Σχετίζεται με το χρόνο ενδοσκόπησης, το ποιοι είστε, πού πάτε και πού θέλετε και πρόκειται να πάτε. Έχει να κάνει με το να σταματήσετε να λέτε στον εαυτό σας να λέει τα ψέματα που θέλει να ακούσει. Σχετίζεται με την αναγνώριση των φόβων που σας περιορίζουν, τις πεποιθήσεις που σας εμποδίζουν να πιστέψετε στον εαυτό σας και στα φανταστικά εμπόδια που σας κρατούν μακριά από τους στόχους σας.
Ο αναστοχασμός σας βοηθά να επανασυνδεθείτε με το άτομο που είστε (ή ήσασταν), όταν μια σχέση εμφανίζεται. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί: «Είμαι ένα άτομο με το οποίο θα ήθελα να έχω σχέση;». Αν όχι, ίσως θα έπρεπε να κάνετε κάτι. Αναγνωρίστε τις εκφάνσεις του εαυτού σας που μπαίνουν εμπόδιο στις σχέσεις με τους άλλους και τον εαυτό σας. Αποτελεί το πρώτο βήμα για να τις απαλείψετε στη συνέχεια. Βρείτε χρόνο για υγιή μοναξιά και αυτή θα σας δώσει το χώρο για ειλικρινή αυτοαξιολόγηση, όπως και αυτo-αποδοχή, ακόμα και για παλιότερες επιλογές που τώρα εύχεστε να μην είχατε κάνει.
Ο αναστοχασμός μας ωθεί προς τα εμπρός
Ο αναστοχασμός και η υγιής μοναξιά δεν χρησιμεύουν στο αναμάσημα των αρνητικών εμπειριών της ζωής σας. Σχετίζονται με την αποδοχή του τι ισχύει στην πραγματικότητα και τον καθορισμό του τι δεν θέλετε πια να ισχύει, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε στο προσωπικό σας ταξίδι στη ζωή.
Όσο για τις «αποσκευές» που ο καθένας από εμάς κουβαλά μαζί του- από σχέση σε σχέση, από μέρος σε μέρος, από λεπτό σε λεπτό- εμείς οι ίδιοι έχουμε τη δύναμη να τις αποδεχτούμε ή να τις αφήσουμε πίσω μας. Λένε ότι η ευτυχία αποτελεί επιλογή κι αν τα παρελθοντικά σας λάθη και οι αποτυχίες σας σας κρατούν στον πάτο, τότε είναι επιλογή σας να τα ξεφορτωθείτε.
Ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας δεν είναι ποτέ χαμένος
Μια συνήθεια που ενθαρρύνει την υγιή μοναξιά μπορεί να είναι ο καθημερινός, αναστοχαστικός περίπατος, ασχέτως του χρόνου που χρειάζεστε. Όταν το σώμα σας είναι σε κίνηση, κινητοποιείτε ένα είδος δημιουργικής διαδικασίας και καταπολεμάτε κάθε τάση προς την κατάθλιψη.
Μια άλλη ευκαιρία είναι στο ξεκίνημα ή στο τέλος της εργασιακής σας μέρας. Πηγαίνετε στη δουλειά λίγο νωρίτερα ή μείνετε λίγο αργότερα. Χρησιμοποιήστε αυτό το χώρο για ήρεμο αναστοχασμό, για να αναγνωρίσετε τους στόχους της ημέρας. Είτε βρίσκεστε στο αυτοκίνητό σας, είτε στο παγκάκι ή στο γραφείο σας, αφήστε τον εαυτό σας να συλλογιστεί ποιο θα είναι το επόμενό σας βήμα.
Δημιουργήστε το χρόνο για να γράφετε σε ημερολόγιο και αυτή η συνήθεια θα σας δώσει τη μοναδική ευκαιρία να εξετάσετε και την παραμικρή λεπτομέρεια της καθημερινότητάς σας. Ορισμένες από τις πιο αποκαλυπτικές στιγμές στην ψυχοθεραπεία και στη συμβουλευτική συμβαίνουν όταν ο θεραπευόμενος ή ο συμβουλευόμενος εκφράζει κάτι δυνατά.
Είναι εκπληκτική η δύναμη των λέξεων. Είτε οι λέξεις είναι απλά η δήλωση μιας αλήθειας ή η αποκρυστάλλωση ενός σχεδίου, μόλις ονοματίσετε την ιδέα, έχετε δώσει στον εαυτό σας τη δύναμη να προχωρήσει προς το μέλλον. Οι λίστες επίσης είναι το ίδιο χρήσιμες, έχουν παρόμοια δύναμη επίδρασης πάνω σας.
Δίνοντας στον εαυτό σας την ευκαιρία να αναπτύξει ένα ισχυρότερο επίπεδο δεσμού με τον εαυτό σας, δίνετε στον εαυτό σας μια ώθηση, για να φτάσει σε μεγαλύτερα βάθη ή ύψη, ώστε εκεί να δημιουργήσετε γερές και υγιείς σχέσεις. Αν δεν μπορείτε να αντικρίσετε τον εαυτό σας στα μάτια, αν δεν μπορείτε να τον αποδεχτείτε, ήρθε η ώρα να μείνετε για λίγο μόνοι.

Άρθρο της Suzanne Degges-White

Πηγή: enallaktikidrasi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: