Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

"Οι μεσαίοι του Τσακαλώτου" γράφει ο Απόστολος Διαμαντής (tvxs.gr. 17/11/2017)

.............................................................


Oι μεσαίοι του Τσακαλώτου






γράφει ο Απόστολος Διαμαντής (tvxs.gr. 17/11/2017)

Φαίνεται πως στο Υπουργείο των Οικονομικών διακατέχονται από μια εμμονή εναντίον όλων ανεξαιρέτως των μεσαίων στρωμάτων. Στην αρχή ο Χουλιαράκης, με τρόπο κάπως κυνικό θα λέγαμε, ομολόγησε ότι η υπερ-φορολόγηση της μεσαίας τάξης είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Δεν μας εξήγησε το λόγο, αλλά προφανώς εννοούσε πως βάζοντας ταφόπλακα στους μεσαίους θα βρει ποσά για να δώσει επιδόματα στους κατώτερους. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε στον υπουργό πως η επιδοματική πολιτική, τα φιλοδωρήματα φιλανθρωπίας δηλαδή, είναι το ευαγγέλιο του νεο-φιλελευθερισμού.
Και μετά ήρθε ο Τσακαλώτος. Αυτός πάλι μας έλυσε την μόνιμη απορία ποιοι είναι εκείνοι που κατατάσσονται στη μεσαία τάξη. Για τον Υπουργό λοιπόν, μεσαίοι είναι αυτοί που είναι παντρεμένοι, έχουν δυο παιδιά και λαμβάνουν από κοινού το ποσόν των 1200 ευρώ! Με τέτοιο μεσαίο ποσόν, εάν αφαιρέσεις τα ανελαστικά έξοδα του μήνα, και τους φόρους προς τον υπουργό, ζήτημα είναι αν μένουν 500 για να περάσεις. Με τέτοιο ποσόν όμως δεν είσαι μεσαίος, είσαι ο Θεναρδιέρος του Βίκτωρος Ουγκώ.
Ο Υπουργός θα έπρεπε να είχε κάνει καλύτερους υπολογισμούς, δεδομένου ότι θα έπρεπε να πάρει παράδειγμα στη μέτρησή του από τον ίδιο τον εαυτό του, ο οποίος στο πόθεν έσχες του φτάνει κοντά στο εκατομμύριο ετησίως. Μεταξύ ενός μεσαίου των 15 χιλιάδων και ενός υπουργού του εκατομμυρίου δεν υπάρχει τίποτα; Μόνον οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές; Άρα, κάποιο λάθος υπολογισμό έκανε ο Τσακαλώτος. Προφανώς δεν έχει εικόνα των καθημερινών εξόδων και δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τί ακριβώς συμβαίνει εκεί έξω. Δεν κάνει επιτούτου το λάθος. Γίνεται εκ παραδρομής.
Σε κάθε περίπτωση το επιτελείο αυτό βγάζει μια έχθρα, μια μοχθηρία εναντίον των μεσαίων στρωμάτων, δηλαδή μισθωτών, μικρεμπόρων, γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών κλπ. Τους θεωρεί είδος προς πίεση, ενόψει υπεράσπισης των φτωχών. Αλλά υπερασπίζεται πράγματι τους φτωχούς; Ας δούμε εν τάχει τί έκανε αυτό το επιτελείο, αυτά τα δυόμισι χρόνια.
Το καλοκαίρι του 2015 ψήφισε του τρίτο μνημόνιο, με το οποίο για την περίοδο 2015-2018 η κυβέρνηση επέβαλε μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: 
  • Μείωση των κύριων και των επικουρικών συντάξεων μέσω της αύξησης του ποσοστού της εισφοράς υπέρ υγείας και περικοπές στους συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.170 ευρώ.
  • Σταδιακή εξάλειψη του ΕΚΑΣ για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους και μείωση της κατώτατης σύνταξης από 486 ευρώ σε 393 ευρώ. Μειώθηκαν οι συντάξεις αναπηρίας, καταργήθηκαν τα επιδόματα συζύγου στις κύριες συντάξεις και κόπηκαν τα οικογενειακά επιδόματα στις επικουρικές.
  • Αυξήθηκαν οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με παράλληλη περικοπή των παροχών και μείωση 20% των νέων συντάξεων .
  • Αυξήθηκαν οι συντελεστές ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Επίσης, η αύξηση του ΦΠΑ στο ρύζι τα μακαρόνια και άλλα βασικά προϊόντα από το 13% στο 24% και οι αυξήσεις φόρου στη μπύρα, στο κρασί, στα οινοπνευματώδη ποτά, στα τσιγάρα και στον καφέ, έπληξαν κυρίως τα κατώτερα και μεσαία στρώματα.
  • Η άμεση φορολογία αυξήθηκε με τη μείωση του αφορολόγητου, τις αυξήσεις των συντελεστών της φορολογικής κλίμακας και την αύξηση του φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια, ενώ θα μειωθεί και με το δεύτερο κύμα μείωσης του αφορολογήτου, που έρχεται.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες επλήγησαν από την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 50% στο 100%. Επιβαρύνσεις προέκυψαν και από την αύξηση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης και της φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών.
  • Από τις αρχές του 17 αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και ισχύει το νέο φορολογικό τέλος 5% στους μηνιαίους και διμηνιαίους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας.
  • Για το 2018 καταργείται η έκπτωση των ιατρικών δαπανών, ενώ αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
  • Τον επόμενο Οκτώβριο θα μειωθούν και οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, ενώ για το 2019, ίσως και νωρίτερα, η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίζει μειώσεις για όλους τους συνταξιούχους, γύρω στα 1,8 δις και νέα μείωση του αφορολόγητου.
Δεν τα λες και λίγα. Οπότε, ποιοι είναι το όφελος για τους φτωχούς, από την καταστροφή των μεσαίων; Κανένα. Όλοι πάμε στον πάτο. Εκεί στον πάτο όμως θα παρηγορηθούμε πως παρότι έχουμε μόνον 500 μηνιαίως για φαϊ, τσιγάρα, καφέ και ποτά, εν τούτοις δεν είμαστε πια φτωχοί. Είμαστε όλοι μεσαίοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: