Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Εικόνες ξεριζωμού (http://www.parathyro.com, 28/5/2012)

.............................................................

 Εικόνες ξεριζωμού























Βερολίνο 1945 – μαζική Γερμανο-Πολωνική μετανάστευση 

μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.






















Λευκωσία, 1974.
























Οικογένεια από την Καππαδοκία 
– ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών, 1923.





























Κύπρος 1964.























Ινδία 1947 – διαμελισμός της χώρας 
και δημιουργία του Πακιστάν.




Δύο Φορές Ξένος | Εγκαινιάζεται σήμερα στο Λεβέντειο

O πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου εγκαινιάζει τη Δευτέρα 28 Μαΐου την έκθεση πολυμέσων «Twice a stranger» στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας.

Η έκθεση αφορά τους μεγαλύτερους εκτοπισμούς και υποχρεωτικές ανταλλαγές πληθυσμών του 20ού αιώνα, όταν εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να εγκατασταθούν σε άλλο τόπο.

Μέσα από την χρήση πολυμέσων [video installations] που περιλαμβάνουν προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο αρχειακό υλικό, η έκθεση φέρνει τον επισκέπτη πρόσωπο με πρόσωπο με όσους έζησαν τα τραυματικά αυτά γεγονότα.

Σχεδιασμένη από τον Σουηδό αρχιτέκτονα Johan Annerherd, η έκθεση επιτρέπει στον θεατή να περιηγηθεί στο χώρο μέσα από έναν εικονικό λαβύρινθο και να έχει βιωματική εμπειρία ερχόμενος σε επαφή με τις προσωπικές μαρτυρίες, το οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό και τις σπάνιες φωτογραφίες αρχείου.

Βασισμένη σε τέσσερις θεματικές ενότητες: «Ιστορία», «Το Ταξίδι», «Πατρίδα», «Τραύμα», η έκθεση μάς ταξιδεύει από την Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, στη μαζική Γερμανο-Πολωνική μετανάστευση μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στον διαμελισμό της Ινδίας και τη δημιουργία του Πακιστάν το 1947, στις δικοινοτικές ταραχές του 1963 και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Αυτές οι ιστορίες αποκαλύπτουν την κοινή ανθρώπινη εμπειρία των χαμένων πατρίδων και των διαμελισμένων κοινοτήτων. Την εμπειρία του να είσαι «Δύο Φορές Ξένος».















Δεν υπάρχουν σχόλια: