Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

"East of the Aegean" (Part I & II) Mikis Theodorakis (1925 - 2021)

 ..............................................................




         Mikis Theodorakis (1925 - 2021)

...............................................................


East of the Aegean [Part one] (2008)

10 songs from the alboum "East of the Aegean" [Part one] - Έτος έκδοσης 2008 Composer: Mikis Theodorakis Jens Naumilkat (Cello) Henning Schmiedt (Piano) 

1.Άνεμος καυτός, Ιουλιανός 
2.Ερείπια βυζαντινά 
3.Φυγή νυχτερινή 
4.Χρώματα θαλασσινά 
5.Η μέρα σβήνει 
6.Η ώρα της φωτιάς 
7.Οι πατημασιές του ήλιου 
8.Οι πόθοι ανάβουν 
9.Οι ρυθμοί των κυμάτων 
10.Η θάλασσα σε περιμένει 

Όταν ο Θεοδωράκης ονόμαζε το νέο του άλμπουμ "Ανατολικά του Αιγαίου", ήξερε τι έκανε, αφού στηρίχτηκε στο δικό του παρελθόν. Γεννήθηκε στη Χίο του ανατολικού Αιγαίου, ο πατέρας του καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα του από τη Μικρά Ασία. Ο ίδιος περιέγραψε τον κύκλο αυτό, ως μία ωδή στο λυρισμό, μία μουσική υπακοή σε λογοτεχνικά θέματα. Έτσι, οι 21 μινιατούρες είναι ένας στοχαστικός προβληματισμός πάνω στη δικιά του ύπαρξη. Λειτουργούν σαν καρτποστάλ ή σαν το σημειωματάριο ενός ζωγράφου γεμάτο σκίτσα με ρεαλιστικές εντυπώσεις των ελληνικών ακτών. Για μία φευγαλέα στιγμή, το Παρελθόν και το Παρών ενώνουν τα χέρια σε ένα συνεχές, το οποίο ξεπερνάει κατά πολύ τη θνητή ζωή. Παλαιότερα ήταν ένας εκφραστής της επαναστατικής νεολαίας και σήμερα επιδιώκει την αλληλεγγύη με τις γενιές των εγγονιών και των δισέγγονών του. Η μουσική του δεν ακούγεται σαν αυτή κάποιου που βρίσκεται στα ογδόντα του, όπως και η συνολική του άποψη για τον κόσμο, δε δείχνει τα σημάδια της ηλικίας του. Ο ηλικιωμένος Έλληνας είναι ένας από τους λίγους εκπρόσωπους της γενιάς του, των οποίων η σοφία δε συνοδεύεται και από απώλεια της εσωτερικής τους νεότητας. Ο Μίκης στο πρόσωπο του Wolfgang Schmiedt και του Jens Naumilkat, βρήκε δύο μουσικούς που είναι ιδανικοί για μια ευαίσθητη ερμηνεία αυτού του κύκλου τραγουδιών. Ο πιανίστας Schmiedt οδηγεί τη μουσική με ένα διακριτικό ήχο και γι αυτόν η μαγεία του ήχου είναι πιο σημαντική από την δεξιοτεχνική επιδειξιμανία. Έχει συνεργαστεί στενά με τον Μίκη Θεοδωράκη από το 1991. Ο Jens Naumilkat προέρχεται από την ανατολική γερμανική τζαζ σκηνή της δεκαετίας του '80. Η συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησε το 1990. Τα τραγούδια του άλμπουμ "Ανατολικά του Αιγαίου", ισορροπούν, με παράξενη βεβαιότητα, μέσα στη μουσική φαντασία ενός ανθρώπου, που φυλακίστηκε πριν αυτά γεννηθούν.





East of the Aegean [Part second] (2008)

11 songs from the alboum "East of the Aegean" [Part second] - Έτος έκδοσης 2008 Composer: Mikis Theodorakis Jens Naumilkat (Cello) Henning Schmiedt (Piano) 

1.Και σε αγαπώ στο ατέλειωτο μεσημέρι 
2 Με τη μουσική των νερών 
3.Μια θάλασσα γεμάτη μουσική 
4.Μουσικές θαλασσινές 
5.Μουσική εαρινή 
6.Ο κύκλος του νερού 
7.Όργωνα τα νερά 
8.Όσο διαρκεί η θάλασσα 
9.Τα ποτάμια του κορμιού σου 
10.Τα θαλασσινά μαλλιά σου 
11.Το μυστηριακό Αιγαίο



Δεν υπάρχουν σχόλια: