Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Επετειακό αφιέρωμα στη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια - από την καθηγήτρια Μ.Ε. και φίλη στο fb Sofia Lampiki (facebook, 27.9.2021)

 ...............................................................


Επετειακό αφιέρωμα στη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια





από την καθηγήτρια Μ.Ε. και φίλη στο fb Sofia Lampiki (facebook, 27.9.2021)

1831, 27/9

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος Κυβερνήτης του νεότερου Ελληνικού Κράτους, βγαίνει πρωί ακόμη από την οικία του, στο Ναύπλιο, το «Κυβερνείο», που βρίσκεται (ακόμη) στη σημερινή πλατεία Τριών Ναυάρχων και κατευθύνεται στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο Καποδίστριας συνοδεύεται από δύο σωματοφύλακες: τον 31χρονο μονόχειρα Γεώργιο Κοζώνη, που έχασε το χέρι του κατά τη διάρκεια των μαχών στην Επανάσταση και τον Δημήτριο Λεωνίδη.
Ο Καποδίστριας πλησιάζει στην είσοδο του ναού και βγάζει το καπέλο του για να μπει μέσα. Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης τον αρπάζει με δύναμη από το αριστερό χέρι και τον πυροβολεί στην βάση του κρανίου, ενώ ο Γιώργης Μαυρομιχάλης του καρφώνει το μαχαίρι στη βουβωνική χώρα. Στη δολοφονική επίθεση συμμετέχει κι ένας από τους φρουρούς των Μαυρομιχαλαίων, ο Ι. Καραγιάννης, που πυροβολεί εναντίον των σωματοφυλάκων του Καποδίστρια· η σφαίρα του καρφώνεται (και υπάρχει μέχρι σήμερα) στον τοίχο, δίπλα ακριβώς από την είσοδο του ναού.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας πέφτει νεκρός, ενώ ο Κοζώνης κυνηγά τους δολοφόνους. Πυροβολεί τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη και η σφαίρα τον βρίσκει στην πλάτη. Ο στρατηγός Φωτομάρας τον πλησιάζει και τον πυροβολεί ξανά ενώ το οργισμένο πλήθος, που τον καταδιώκει τον φθάνει και τον χτυπά με λύσσα· το πλήθος τον σέρνει, νεκρό πιά, μέχρι την πλατεία του Πλάτανου και στη συνέχεια τον πετάει από τα τείχη του φρουρίου στη θάλασσα. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης καταφεύγει στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας, στην οδό Σταϊκόπουλου και στη συνέχεια παραδίδεται στις Αρχές και καταδικάζεται σε θάνατο. Τουφεκίστηκε στο Ιτς Καλέ λίγες μέρες μετά.
Η προσπάθεια του Κυβερνήτη να πάρει απ' τα χέρια των προκρίτων τη συλλογή φόρων και να την μεταφέρει κεντρικά στο ελληνικό κράτος, ήταν η αιτία της δολοφονίας.
Η διαμάχη των Μαυρομιχαλαίων, που ήταν οι φεουδάρχες της Μάνης με τον Καποδίστρια ήταν γνωστή σε όλους και άρχισε από το 1830 όταν ο Κυβερνήτης επιχείρησε να αφαιρέσει τα προνόμια από τους δασμούς και τη φορολογία που απολάμβαναν πολλοί Μανιάτες. Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, οι Μαυρομιχαλαίοι τρέπουν σε φυγή του κυβερνητικούς υπαλλήλους που έχουν μεταβεί στην Μάνη για την συλλογή φόρων. Τον Δεκέμβριο ξεσπούν ταραχές στο Λιμένι και οι στασιαστές σχεδιάζουν ανοιχτά πλέον να ανατρέψουν τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Λέγεται ότι πίσω απ' τη δολοφονία κρύβονται και Αγγλία και Γαλλία για να αφαιρέσουν την επιρροή της Ρωσίας στην Ελλάδα μέσω του Καποδίστρια.
Ο κυβερνήτης ήταν γνωστός για τη φιλοπατρία του, για την ανιδιοτέλεια του και την προσπάθεια του να οργανώσει το παντελώς διαλυμένο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.
Στα αρνητικά του χρεώνεται η αυταρχικοτητα του αλλά και ο συγκεντρωτισμός του.
Αποτελεί μάλιστα παράδοξο το γιατί ο άνθρωπος που έφτιαξε το σύστημα των καντονίων στην Ελβετία δεν επέλεξε και κάτι αντίστοιχο για την Ελλάδα που έβριθε τοπικισμών αλλά επέλεξε ένα κεντρικό κρατος με απόλυτο έλεγχο απ' την πρωτεύουσα, κάτι που ισχύει και σήμερα στη χώρα.
Μετά τον θάνατο του αναλαμβάνει, αλλάζοντας το Πολίτευμα, εγκάθετος βασιλεύς τοποθετημένος απ τις Μεγάλες Δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: