Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

"Ούτως ή άλλως το ν/σ είναι σε πορεία προόδου" γράφει ο Πέτρος Μανταίος ("Εφημερίδα των Συντακτών"10.10.2017)

.............................................................

Ούτως ή άλλως το ν/σ είναι σε πορεία προόδου


 
Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του 
Υπουργείου Δικαιοσύνης | EUROKINISSI
/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
 
 γράφει ο Πέτρος Μανταίος
 
«Μία και μόνη αλήθεια» είναι υπόθεση εξωεπιστημονική, στην οποία ειδικεύονται θρησκείες και ιδεολογικά/πολιτικά δόγματα. Επιστημονική αλήθεια όπου υπάρχει είναι μόνο σε συνάρτηση με την έρευνα. Το επιστημονικά αληθινό σήμερα, αύριο άλλη επιστημονική έρευνα μπορεί να το αναθεωρήσει.
Ετσι βαδίζει ο κόσμος: ακινησία στη φύση και στην Ιστορία δεν υφίσταται. Το γνώριζε καλύτερα ο Ηράκλειτος! Ελάχιστο παράδειγμα: Εως ότου η ανθρωπολογία εξελιχθεί και διαγνωστεί ότι τα οστά στα σπήλαια του Νεάντερταλ ανήκαν σε πρόγονο του ανθρώπου, η τότε επιστημονική γνώση τα απέδιδε σε στρατιώτες της ηττημένης στη Ρωσία στρατιάς του Ναπολέοντα!
Η ποινή διαπόμπευσης μοιχαλίδας (παρότι ο βαυαρικός Ποινικός Νόμος, άρθρο 286, ποινικοποιούσε τη μοιχεία ανεξαρτήτως φύλου) καταργήθηκε το 1858, όταν… αναμάρτητος, στη συνήθη οδό διαπομπεύσεων, σήμερα Διονυσίου Αρεοπαγίτου, έριξε τον λίθο και άφησε… αμαρτωλή στον τόπο.
Ποινικό αδίκημα παρέμεινε η μοιχεία και μετά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (1951), αλλά διωκόμενο κατ’ έγκληση του ενός εκ των συζύγων, με τη βάρβαρη απόδειξη της επ’ αυτοφώρω σύλληψης. Από 1936 έως 1960, υπολογίζονται περί τις 350 καταδίκες για μοιχεία, ετησίως! Καταταλαιπώρησαν οικογένειες για χρόνια.
Απάλειψη της μοιχείας ως ποινικό αδίκημα έγινε μόλις το 1982, επί ΠΑΣΟΚ. Πάλι αντέδρασε η Εκκλησία διά της Ιεράς Συνόδου: «Η αποποινικοποίησις θα κλονίση τα θεμέλια της οικογενείας και του γάμου»! Ουδέν συγκλονιστικόν συνέβη! Δεν θυμάμαι αντίδραση του ΚΚΕ, όπως τώρα, με το νομοσχέδιο περί νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου.
Περί αυτού πρόκειται: νομική αναγνώριση, επικυρωμένη από την πολιτεία διά του Κοινοβουλίου. Διότι η επιλογή ταυτότητας φύλου είναι δικαίωμα αυτονόητο, συνδεόμενο άρρηκτα με ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες. Παραμένουμε, ακόμα, εντός ορίων κοινωνιών ανεκτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: