Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

"Μαύρος κύκνος" γράφει η Νόρα Ράλλη {"Εφημερίδα των Συντακτών", 01.10.2017)

..............................................................

Μαύρος κύκνος


Κυριάκος Μητσοτάκης  
 ΕUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Είναι επικίνδυνο. Επικίνδυνο και σαχλό δηλαδή. Τόσο, που μετά την επιστημονική ρήση του Κυριάκου πως «είναι στη φύση του ανθρώπου η ανισότητα», είμαι έτοιμη (αν επικρατήσει πολιτικά) να βγω να μοιράσω σε μας τους υπόλοιπους κουπόνια «παρά φύσιν ισότητας»...
Κάτσε να το καλοκαταλάβω. Αρα, «ανθρώπινη φύση», σύμφωνα με αυτόν που θέλει να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας τον 21ο αιώνα, σημαίνει ότι: θα είσαι ιδιώτης (γιατί αυτό σημαίνει πολίτης), άριστος (γιατί αυτό σημαίνει μαθητής), λάτρης του Αδωνη (γιατί αυτό σημαίνει Κυριάκος). Τι κι αν είσαι «φύσει άνισος». Θα είσαι «καπιταλιστικά ανώτερος». Γιατί είπαμε: στον καπιταλισμό μπορεί ο καθένας να τα καταφέρει. (Προσοχή: ο καθένας. Οχι όλοι).
Νοσηρές καταστάσεις. Νοσηρές και σαχλές δηλαδή. Πάντως, για παν ενδεχόμενο (γιατί από τον Ελληνα, όλα να τα περιμένεις) εγώ αρχίζω ήδη να τυπώνω τα κουπόνια. Σκέφτομαι, μάλιστα, να ζητήσω και την έγκριση της Ιεράς Συνόδου. Ετσι, για μαγκιά.
Την ιδέα μού την έδωσαν οι κύριοι κύριοι βουλευτές της Ενωσης Κεντρώων, καθώς δήλωσαν πως το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, για το οποίο ξεκίνησε προχθές διακομματική συζήτηση στη Βουλή, θα το ψηφίσουν μόνο αν δώσει την έγκρισή της η Ιερά Σύνοδος. Την ίδια στιγμή, Δημοκρατική Συμπαράσταση (της Ν.Δ.) και η ίδια η Ν.Δ. διατήρησαν «επιφυλακτική στάση» (κατά τ' άλλα... «μένουν Ευρώπη»!), η Χρυσή Αυγή φυσικά καταψήφισε (γιατί είναι άντρες, άντρες!) και το ΚΚΕ... έδωσε ρέστα.
Ε ρε Χίτλερ πού να 'ξερες. Πού να 'ξερες ότι όταν εσύ και οι χιλιάδες ομοϊδεάτες σου (γιατί δεν ήταν μόνος του, είχε σχεδόν όλο τον λαό μαζί του και κάποιους ακόμα λαούς της Ευρώπης, πιστούς ακολούθους) καίγατε, βασανίζατε και απανθρωπίζατε οποιονδήποτε διαφορετικό, αιρετικό, ομοφυλόφιλο, σκουρόχρωμο, αριστερό, πολύχρωμο, σκεπτόμενο κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο... πού να 'ξερες πως θα ερχόταν η στιγμή, 70 χρόνια μετά, που θα βρίσκατε συμμάχους στο αντίπαλο στρατόπεδο.
«Το νομοσχέδιο περί αναγνώρισης ταυτότητας φύλου θεμελιώνει τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό μεταξύ βιολογικού και κοινωνικού φύλου, με βάση την αστική αντίληψη περί ανθρώπινων και ατομικών δικαιωμάτων». Τάδε έφη βουλευτής του ΚΚΕ, που πήρε τον λόγο μετά το παραλήρημα εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, προχθές στη Βουλή. (Το ζήσαμε και αυτό: φασίστες, θρησκόληπτοι και κομμουνιστές να ψηφίζουν το ίδιο, στην ίδια θεωρητική βάση! Και να 'ταν η πρώτη φορά...)
Με μια πρώτη ανάγνωση, η εν λόγω ρήση είναι πλήρως ακατανόητη. Ας είναι - δεν πειράζει. Αυτό που πειράζει είναι πως ο τρόπος σκέψης είναι ακατανόητος. Και επειδή ο ανόητος έκανε το λάθος να μιλήσει για «επιστήμη», θα ξαναναστήσω τον κακομοίρη τον Πόπερ (το 'χω ξανακάνει, το ξέρω, μα ήταν βλέπεις σπουδαίος ο άτιμος. Κακότροπος, αλλά σπουδαίος).
Ο Αυστριακός αυτός φιλόσοφος της επιστήμης είχε πει, θέλοντας ν' αμφισβητήσει τους θετικιστές, πως «όλοι οι κύκνοι είναι λευκοί... μέχρι να βρεθεί ένας μαύρος κύκνος» (σ.σ. ο πρώτος μαύρος κύκνος βρέθηκε πράγματι στην Αυστραλία το 1697).
Η επιστήμη δεν μιλάει με όρους «φυσιολογικό - μη φυσιολογικό». Αλλο το πώς γεννιέμαι, άλλο το τι νιώθω, άλλο τι μου επιβάλλουν, άλλο τι είμαι. Το βιβλίο «Η βιολογία της ομοφυλοφιλίας» του καθηγητή Συμπεριφορικής Νευροενδοκρινολογίας, Ζακ Μπαλταζάρ (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) τα εξηγεί περίφημα - αρκεί να ξέρεις να διαβάζεις. (Μεταξύ άλλων αποδεικνύει πως είναι δεκάδες οι καταστάσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε αυτό που η κοινωνία δέχεται ως «καθαρά άνδρα» και «καθαρά γυναίκα»).
Από τη «φυσική ανισότητα» του Κυριάκου στην «καθάρια φυλή» των ναζιστών και τις «επιστημονικές αντιρρήσεις» των κομμουνιστών του ΚΚΕ, ένα τσιγάρο δρόμος.
Η φύση, όμως, όπως και η Ιστορία, δεν έχει κενά. Κάνει μπάι - πας και συνεχίζει συμπαγής. Το ότι μπήκαν οι νεοναζιστές σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πιο πρόσφατο το γερμανικό, μόνο τυχαίο δεν είναι. Τα κενά που άφησαν και αφήνουν απογοητευμένοι, φοβισμένοι, πρώην ή περίπου αριστεροί, κάπως έτσι συμπληρώνονται.
Ενας φίλος μού το επισήμανε αυτό τις προάλλες. Είναι Λέσβιος γκέι. Αυτόν, πού να τον κατατάξουμε, κύριοι και κυρίες της φυλής των «λευκών κύκνων»;

Δεν υπάρχουν σχόλια: