Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

"Γιατί να πληρώνω φόρους" από τον Θανάση Τρομπούκη (www.protagon.gr, 26/11/2013)

...........................................................

Γιατί να πληρώνω φόρους


 Θανάσης Τρομπούκης

από τον Θανάση Τρομπούκη(www.protagon.gr, 26/11/2013)


Photo: t.o.o.o.b.i/Flickr
Photo: t.o.o.o.b.i/Flickr
 
 
«Να τα έργα σας που πληρώνουμε φόρους (...) για μιάμιση ώρα βροχή έγινε αυτό» φώναζε ένας αγανακτισμένος κάτοικος της Ρόδου, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν τη σωρό του 63χρονου Γιάννη Μπαϊράμη. «Εγώ πληρώνω σαν τον μαλάκα φόρους...» συνέχισε. Και πράγματι, τα γεγονότα της Ρόδου είναι ενδεικτικά ενός ακόμα ελληνικού παράδοξου.
Ζούμε σε μία χώρα που η πολιτική ηγεσία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή όχι βελτιώνοντας την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών που αναλογούν στους φόρους που πληρώνουμε, αλλά αντίθετα κόβοντας κάθε παροχή υπηρεσίας προς τους πολίτες.

Γιατί να πληρώνουμε φόρους; Τα καλοκαίρια τρέμουμε για τις πυρκαγιές και τους χειμώνες για τις πλημμύρες. Βρέχει καταρρακτωδώς για 1,5 ώρα και τρεις άνθρωποι πνίγονται. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι τρύπες και μπαλώματα (οι οδηγοί μηχανών ρισκάρουν τη ζωή τους καθημερινά). Τα ελληνικά νοσοκομεία προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δημόσια τηλεόραση δεν υπάρχει. Τα πανεπιστήμια είναι κλειστά. Αλλά και όταν είναι ανοιχτά η ποιότητα εκπαίδευσης εξαρτάται κυρίως από τον καθηγητή που θα σου λάχει και όχι από το πρόγραμμα σπουδών. Εάν έχεις μία δικαστική υπόθεση, θα πρέπει να περιμένεις καμιά δεκαετία μέχρι να τελεσιδικήσει. Η αστυνομία λειτουργεί ως «μπαμπούλας» και όχι ως προστάτης των ελευθεριών. Οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν (δικαίως) για τους μισθούς. Όμως, δεν θυμάμαι να έχουν απεργήσει ποτέ για τη γραφειοκρατία που αναγκάζονται να υπηρετούν.

Την ίδια ημέρα που τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν τη σωρό του 63χρονου και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για έναν ακόμα 50χρονο, ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων ανακοίνωνε ότι όσοι έχουν οφειλές στην εφορία, θα πρέπει να την τακτοποιήσουν εντός 15 ημερών, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις. Μην ανησυχείτε. Πριν μας πάρει ο διάολος μπορεί να μας πάρει το ποτάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: