Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

«Ντρέπομαι για τις φυλακές» Του Β. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ (Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013)

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΕΦΕΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Ντρέπομαι για τις φυλακές»

Παναγής Γιαννάκης: «Οι συνθήκες κράτησης δεν εξασφαλίζουν τα ελάχιστα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης»

«Ντράπηκα κ. υπουργέ για την Ελληνική Πολιτεία και για καθένα μας χωριστά». Σ' αυτή τη φράση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Παναγής Γιαννάκης συνοψίζει τις «αλγεινότατες εντυπώσεις» που αποκόμισε κατά την αυτοψία του στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας Σερρών και στην Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης. 

Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης: «Οι αλλοδαποί κρατούμενοι δεν βλέπουν ήλιο». Στη φωτογραφία, αυτοί οι δύσμοιροι τουλάχιστον βλέπουν λίγο φως  

Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης: «Οι αλλοδαποί κρατούμενοι
δεν βλέπουν ήλιο». Στη φωτογραφία, αυτοί οι δύσμοιροι τουλάχι-
στον βλέπουν λίγο φως 


 Στο έγγραφό του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπο Αθανασίου, ο κ. Γιαννάκης περιγράφει την άθλια εικόνα του σωφρονιστικού συστήματος και γι' άλλη μια φορά επισημαίνει τον κίνδυνο ταραχών και εξεγέρσεων στους χώρους κράτησης.
Αρχικά σημειώνει ότι αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη, για τον ίδιο, οι υποδομές και οι προδιαγραφές του καταστήματος κράτησης Νιγρίτας· «ευρύχωρο, μοντέρνο, ασφαλέστατο» χαρακτηρίζει το σωφρονιστικό κατάστημα, που αποτελεί μία απ' τις πέντε καινούργιες φυλακές της χώρας.
«Περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, διοικητήριο και πέντε πτέρυγες κράτησης, χωρητικότητας 120 ατόμων η κάθε μία, πλην όμως οι κρατούμενοι είναι περισσότεροι, γιατί ο διευθυντής αναγκάζεται να δέχεται υπεράριθμους. Απ' τις πέντε πτέρυγες λειτουργούν οι τρεις και στις αντίστοιχες φυλακές των Χανίων μόνον οι δύο, δηλαδή 600 θέσεις κρατουμένων μπορούν να πληρωθούν άνετα και άμεσα, εάν η πολιτεία στέρξει να διορίσει μικρό σχετικά αριθμό σωφρονιστικών και διοικητικών υπαλλήλων, γιατί αυτός είναι ο αποκλειστικός λόγος της μη λειτουργίας τους.
»Κατ' εμέ είναι αδιανόητο, όπως και σε προηγούμενη αναφορά μου έχω επισημάνει, να γίνεται επίκληση της σημερινής οικονομικής κατάστασης για τη μη πρόσληψη προσωπικού, γεγονός που θα έλυνε το πρόβλημα, και αντ' αυτού η πολιτεία, νομοθετώντας σε τακτά χρονικά διαστήματα, με πρόσφατο το νόμο 4198/11-10-2013, να εφευρίσκει τρόπους "αποσυμφόρησης" των φυλακών».
«Οσον αφορά την Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης, εκεί, κ. υπουργέ, η κατάσταση είναι θλιβερή και επιεικώς απαράδεκτη. Οι συνθήκες κράτησης, μη συνάδουσες προς το νομικό πολιτισμό και τις πολιτισμικές μας αρχές, δεν εξασφαλίζουν τα ελάχιστα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης» αναφέρει ο εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι «οι κρατούμενοι συνωστίζονται, 15 και 20 άτομα, σε θαλάμους 9 κλινών, χωρίς καμία διάκριση σε ανήλικους και ενήλικους, υπόδικους και κατάδικους, τοξικομανείς, δράστες οικονομικών εγκλημάτων και αδικημάτων με ιδιαίτερη ποινική απαξία».
Τα ίδια ακριβώς ισχύουν για τους χώρους κράτησης αλλοδαπών και όλα τα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων του Νομού Θεσσαλονίκης, όπου κρατούνται καθημερινά γύρω στα 350 άτομα, κατά μέσον όρο. Η κράτηση μπορεί να φτάσει και τους 9 μήνες, αναφέρει ο κ. Γιαννάκης, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη κατάσταση, εκτός των άλλων, εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
«Το απάνθρωπο και παντελώς απαράδεκτο όμως είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί, επειδή τα καταστήματα κράτησης δεν διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή, επί πέντε και έξι μήνες δεν προαυλίζονται, που σημαίνει ότι καθ' όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν βλέπουν ήλιο» σημειώνει.
Μαζί με το παραπάνω έγγραφο συνυποβλήθηκαν 56 αναφορές προερχόμενες από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, που έχει ζητήσει επανειλημμένως αποσυμφόρηση των κρατητηρίων· 31 αιτήσεις κρατουμένων, που ζητούν μεταγωγές· οι αναφορές του διευθυντή του γενικού καταστήματος κράτησης Κ. Μακεδονίας, της Ενωσης Υπαλλήλων του ίδιου σωφρονιστικού καταστήματος· του διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων και της Υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης· η αναφορά του εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας, με την οποία υποβλήθηκαν οι αιτήσεις 19 κρατουμένων που διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, στο Αστυνομικό Τμήμα Βέροιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: