Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

"Η μαγκιά της Δέσποινας" του Νίκου Κακαρίκα (www.protagon.gr, 23/11/2013)

...........................................................

Η μαγκιά της Δέσποινας

του Νίκου Κακαρίκα (www.protagon.gr, 23/11/2013) 


Δεν ήμουν ποτέ fan της Δέσποινας Βανδή. Με την απόφασή της όμως να ακυρώσει τις κοινές της εμφανίσεις με τον Νότη Σφακιανάκη, λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίσημη πρεμιέρα, απέδειξε πως δεν είναι μόνο μια pop τραγουδίστρια χωρίς άποψη.
Ιδιαίτερα, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων της αποφεύγουν συστηματικά να μιλήσουν ξεκάθαρα για το (νεο)ναζιστικό φαινόμενο στην Ελλάδα.
Μετά και τις παραληρηματικές δηλώσεις του Ν. Σφακιανάκη, η Δ. Βανδή τάχθηκε ευθαρσώς κατά των πολιτικών του απόψεων. Όχι γιατί ο κ. Σφακιανάκης δεν έχει δικαίωμα να υποστηρίξει αυτό που θέλει αλλά επειδή τα συγκεκριμένα επιχειρήματά του μόνο σοβαρά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Δεν είναι σοβαρά, πρωτίστως, γιατί κανένας εχέφρων πολίτης αυτής της χώρας δεν μπορεί να πιστεύει πως η Ελλάδα θα σωθεί από τη Χρυσή Αυγή. Όσο «σάπιο» και «διεφθαρμένο» είναι το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα.
Η χώρα δεν θα σωθεί από μαχαιροβγάλτες και μπρατσωμένους οπλοφόρους με προνομιακές σχέσεις στον υπόκοσμο, οι οποίοι πιστεύουν στον ναζισμό και στη φυλετική καθαρότητα. Σε αυτή την περίπτωση, ο μάλλον «σκούρος» Notis, θα είχε μεγάλο πρόβλημα αν ήταν ένας κοινός θνητός και συναντούσε στο διάβα του κάποιο βράδυ τα τάγματα εφόδου της ΧΑ. Η χώρα, δεν θα σωθεί επίσης από αυτούς που τοποθετούν θανατηφόρους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς δεξιά και αριστερά στην Αθήνα ή δολοφονούν εν ψυχρώ αυτούς τους οποίους θέλουν να εκδικηθούν.
Η Ελλάδα θα σωθεί μόνο αν όλοι μας σκεφτούμε τι είδους κοινωνία θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Σε αυτή την περίπτωση η κα Δέσποινα Βανδή, η οποία γεννήθηκε από γονείς μετανάστες στην πόλη Tübingen της Γερμανίας, θα μπορεί να κοιτάει στα μάτια τα παιδιά της λέγοντας τους πως είχε ταχθεί με το «στρατόπεδο» της λογικής και όχι με αυτό του παραλόγου.
Τίμιο και ειλικρινές θα ήταν τέλος, να μιλήσουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί της. Είτε καταδικάζουν, είτε συμφωνούν. Για να ξέρουμε και εμείς με ποιους έχουμε να κάνουμε.
Η δήλωση της Δέσποινας Βανδή: Τον Νότη τον συνάντησα για πρώτη φορά πριν 16 χρόνια. Από τότε κατάλαβα πως ήταν ένας άνθρωπος ιδιαίτερος, όπως και αν ακούγεται και μεταφράζεται αυτό, ξεχωριστός ως καλλιτέχνης και με συνέπεια ωστόσο ως προς και τα δύο, όλον αυτό τον καιρό.
Ακραίος και ανατρεπτικός σε αξίες και πιστεύω. Δικαίωμα του κάθε ελεύθερου ανθρώπου σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, να λέει τη γνώμη του και να την υποστηρίζει.
Διαφωνούσα κατά καιρούς σε πολλά από αυτά που έλεγε, άλλοτε συμφωνούσα, όσο εξτρεμιστικά και αν εκφραζόταν (Νότης είναι αυτός). Παρά την διαφορετική άποψη που έχουμε γενικότερα στις σχέσεις, στην ζωή και τη δημοκρατία, θεωρούσα ότι καλλιτεχνικά θα μπορούσαμε να συνυπάρξουμε σε μια μουσική σκηνή. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι τα πράγματα που μας χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που μας ενώνουν. Αποχωρώ με λύπη.
Και κάτι τελευταίο…
Εμένα οι γονείς μου ήταν μετανάστες…
Νωρίτερα, ο Νότης Σφακιανάκης δήλωσε Χρυσαυγίτης και ζήτησε από τους πολίτες να υποστηρίξουν ανοιχτά το ναζιστικό κόμμα. Με δηλώσεις του, οι οποίες μεταδόθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της Χρυσής Αυγής σε ένα παραλήρημα άνευ προηγουμένου το οποίο θύμισε έντονα, αν όχι πιστή αντιγραφή, τη ρητορική των βουλευτών και των στελεχών της Χρυσής Αυγής.
Συγκεκριμένα ο Ν. Σφακιανάκης χαρακτήρισε άδικη και αντισυνταγματική τη φυλάκιση του Ν. Μιχαλολιάκου φτάνοντας στο σημείο να αποκαλέσει «γουρούνι» τον Ε. Βενιζέλο!
Στην ίδια συνέντευξη του «λαϊκού» τραγουδιστή ακούστηκε επίσης το ιδιαίτερα, για τον Νότη, σοβαρό πολιτικό επιχείρημα πως «η ΧΑ, έχει τουλάχιστον την αυγή και οι άλλοι έχουν το σκότος» και γι' αυτό το  ναζιστικό κόμμα είναι καλύτερο από τα υπόλοιπα!
Από τα... πολιτικά πυρά του Notis δεν γλίτωσαν ούτε οι Γ. Παπαντωνίου και Κ. Σημίτης οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν ως «κομματόσκυλα». Για τον Νότη Σφακιανάκη τέλος, όσοι είναι μέσα στη Βουλή είναι «κοπρόσκυλα» και δεν υπηρετούν τους πολίτες όπως θα έπρεπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: