Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

"Πού πάει το ΠΑΣΟΚ ;" Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ιστορικού, διδάσκοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

............................................................

Πού πάει το ΠΑΣΟΚ ;

Η κρίσιμη πολιτική παράμετρος είναι αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ και όχι η ΔΗΜΑΡ. Αν καταψηφίσουν τα νομοσχέδια έστω και τρεις βουλευτές του, τότε το δεκανίκι της ΔΗΜΑΡ δεν θα είναι πολιτικά επαρκές. Οσοι βουλευτές διαφωνούν, όμως, είναι αναποφάσιστοι, κάνοντας δύο θεμελιώδη σφάλματα ανάλυσης, απαράδεκτα για πολιτικά στελέχη με πείρα.
Το στρατηγικό σφάλμα είναι η παραδοχή πως η Γερμανία θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να βρει λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Η λύση, λένε, δεν μπορεί να βραδύνει και πρέπει το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει στην κυβέρνηση ώστε μαζί με τη χώρα να αναπνεύσει και το ίδιο.
Αυτή τη στιγμή όμως η Γερμανία, όπως φαίνεται, προτάσσει όχι τη σωτηρία της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά την τήρηση του προγράμματος. Προτάσσει δηλαδή όχι την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά τη συνεκτική εφαρμογή του προγράμματος στον ευρωπαϊκό Νότο.
Για το λόγο αυτό τα διαπλεκόμενα συμφέροντα στην Ελλάδα, εκδότες, τραπεζίτες και πολιτικοί, βλέποντας τον επερχόμενο Τσίπρα, προσπαθούν να κρατηθούν στο προσκήνιο, χρησιμοποιώντας την πρόθυμη ΔΗΜΑΡ. Διότι βλέπουν ότι οι Γερμανοί δεν θα δεχθούν σοβαρές τροποποιήσεις του ελληνικού προγράμματος, παρά μόνο ελαφρύνσεις, που δεν θα έχουν όμως κανένα πολιτικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.
Στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν αντιληφθεί την απλή αλήθεια, ότι το εκλογικό σώμα έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με το δημόσιο χρέος ή με την αλλαγή του Σαμαρά: θα καταψηφίσει Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Μαζικά. Διότι έχει αποφασίσει να τιμωρήσει τις μνημονιακές δυνάμεις και δεν έχει άλλη λύση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως δύναμη που φαίνεται ότι μπορεί να υλοποιήσει μια πολιτική δικαιότερων μεταρρυθμίσεων και αναδιάταξης του κράτους. Εξάλλου, η Ελλάδα θα βουλιάζει στην ύφεση και το 2014 ό,τι και να γίνει με το χρέος. Εάν λοιπόν φτάσουμε σε εκλογές τον Μάιο, είτε είναι εθνικές είτε όχι, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: κατάρρευση Ν.Δ. και εξαφάνιση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Το τακτικό σφάλμα που κάνουν στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι δέχονται την ταύτιση με τη Ν.Δ., φοβούμενοι τα χειρότερα, άμεσες εκλογές και καταποντισμό του κινήματος. Δεν αντιλαμβάνονται όμως ότι η παραμονή στην κυβέρνηση -με δεδομένο ότι αυτή η κυβέρνηση θα πέσει ούτως ή άλλως μετά το καλοκαίρι- οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στην εξαφάνιση, καθώς θα καταποντιστεί μαζί της.
Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποδεχθούν την πραγματικότητα. Η εκλογική τους βάση κινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βαδίζει για βέβαιη εκλογική νίκη. Η μόνη δυνατότητα που έχουν είναι η διαφοροποίηση από τη Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει στις εκλογές έχοντας αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ώστε να διατηρήσει όσες δυνάμεις του απέμειναν και να έχει ένα ρόλο στην ανασύνταξη του πολιτικού κέντρου.
Τα πολιτικά πράγματα έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει άλλο μέλλον. Ούτε και η επόμενη που σχεδιάζεται. Θα πέσουν σε μερικούς μήνες, καθώς δεν ενδιαφέρεται γι' αυτές ούτε καν η Μέρκελ. Και το ΠΑΣΟΚ, εάν θέλει να παίξει ένα σοβαρό πολιτικό ρόλο στο νέο σκηνικό, θα πρέπει από τώρα να κάνει αυτό το πρώτο βήμα και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, καταψηφίζοντας τα απαράδεκτα νομοσχέδια που έρχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: