Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

"Εμείς και οι άλλοι." Του Νίκου Ξυδάκη (16 Νοε 2013 | tvxsteam tvxs.gr & "Καθημερινή")

............................................................

Εμείς και οι άλλοι. 

 

Του Νίκου Ξυδάκη

tvxs.gr/node/143396
 
 
 
Ο αξιωματούχος, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Eurogroup, εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει σε εκκρεμότητα μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων· προηγείται το σκι. Ευφυολόγημα ασφαλώς, αλλά φανερώνει τον κυνισμό και το πνεύμα ρουτίνας ενός τεχνοκράτη που χειρίζεται τις τύχες ενός λαού. Δηλωτικό οπωσδήποτε μιας αίσθησης παντοδυναμίας από πρόσωπα που στερούνται κάθε πολιτικής νομιμοποίησης και δεν λογοδοτούν σε κανένα δημοκρατικά θεσμισμένο σώμα. Του Νίκου Ξυδάκη
Με παρόμοια σοβαρότητα, ο επίτροπος Ολι Ρεν προ τριετίας είχε πει σε Ελληνες βουλευτές ότι το πρόγραμμα διάσωσης τον αναγκάζει να χάσει το σαββατιάτικο ποδοσφαιρικό του παιχνίδι. Ο Ολι Ρεν είναι αναγκασμένος να λογοδοτεί στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι πολιτικό πρόσωπο, παρότι είναι διορισμένος, μη εκλεγείς από κανένα εκλεκτορικό σώμα.
Χειρίζεται και αυτός, όμως, υποθέσεις εθνικές και διακρατικές, με ιστορικές συνέπειες πάνω σε εκατομμύρια πολιτών, με ελαφρά συνείδηση, τυπικά, σαν χρυσοπληρωμένος υπάλληλος, όπως ο τεχνοκράτης αξιωματούχος. Η τύχη ενός λαού, ενός έθνους, ενός κράτους ιεραρχείται ανέμελα κάπου ανάμεσα σε ένα γουίκεντ σκι και ένα φιλικό ματσάκι ποδοσφαίρου 5x5.
Τα τυχαία αυτά συμβάντα μάς δείχνουν κάτι βαθύτερο για την πολιτική υπόσταση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ποιοι είναι σήμερα οι διάδοχοι ενός Ζακ Ντελόρ, οι οιονεί ηγέτες της μεγαλύτερης ομοσπονδίας κρατών στη γη: κυνικοί διαχειριστές εθισμένοι σε εταιρικές πρακτικές, ασήμαντοι πολιτικά, ανεύθυνοι ιστορικά, μαριονέτες συνήθως του Βερολίνου. Παράλληλα, μας δείχνουν πώς μας βλέπουν, πόσο μας υπολογίζουν, κρίνοντας πιθανόν από το διαπραγματευτικό σθένος των Ελλήνων συνομιλητών τους.
Δίδαγμα: Κατά την οποιαδήποτε προσπάθεια ανάταξης της χώρας, θα στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και μόνον, εμείς πρέπει να παράγουμε πολιτική και σχέδιο και δράση. Ο,τι είχαν να σκεφτούν και να πουν οι εταίροι-δανειστές το έχουν ήδη πει· αυτοί είναι, μας αρέσει δεν μας αρέσει. Εμείς τι κάνουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: