Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

"Ιθαγένεια και άλλα ανέκδοτα" της Ξενιας Κουναλακη (xkounalaki@kathimerini.gr, 6/7/2012)

..............................................................


Ιθαγένεια και άλλα ανέκδοτα




Tης Ξενιας Κουναλακη / xkounalaki@kathimerini.gr

Ο νόμος Ραγκούση για την ιθαγένεια ήταν -ίσως μαζί με τον νόμο της Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ- ένα από τα λίγα αξιομνημόνευτα επιτεύγματα του νομοθετικού έργου που κληροδότησε στις διάδοχες κυβερνήσεις εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου.
Τι λέει αυτός ο νόμος; Το περίπου αυτονόητο, ανατρέπει δηλαδή το δίκαιο του αίματος και προβλέπει ότι τα παιδιά μεταναστών αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με τη γέννησή τους στην Ελλάδα, με προϋπόθεση ότι οι δύο γονείς διαμένουν στην Ελλάδα μόνιμα και νόμιμα για πέντε συνεχόμενα έτη. Επίσης, παιδιά μεταναστών τα οποία έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον έξι έτη ελληνικού σχολείου, κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα δικαιούνται την ελληνική ιθαγένεια. Οι αλλοδαποί οι οποίοι επιθυμούν την πολιτογράφηση ως Ελληνες θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα για επτά συνεχόμενα έτη, να έχουν λευκό ποινικό μητρώο, γνώση Ελληνικών, ομαλή ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή, αλλά και εξοικείωση με τους θεσμούς του πολιτεύματος.
Παρά τα προαναφερθέντα αυτονόητα φτάσαμε στο σημείο να απειλείται με απέλαση ο γνωστός Αλβανός δημοσιογράφος Niko Ago, μετά από είκοσι χρόνια παραμονής στην Ελλάδα επειδή κατά το έτος 2007 - 2008 -περίοδο κατά την οποία είχε πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας- δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για να ανανεώσει την άδεια παραμονής του. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος ο κύριος Ραγκούσης έχει διευκρινίσει ότι από τη θέσπιση του νόμου μέχρι σήμερα έχουν νομιμοποιηθεί 6.500 μετανάστες, ενώ το 2008 είχαν πραγματοποιηθεί 146.000 ελληνοποιήσεις.
Αν και αυτά που προβλέπει ο νόμος Ραγκούση ηχούν περίπου αξιωματικά, το ζήτημα της ακύρωσής του απειλεί ήδη τη συνοχή του τρικομματικού συνασπισμού ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων. Χρύσανθος Λαζαρίδης, Κώστας Σκανδαλίδης και Δημήτρης Χατζησωκράτης κατέληξαν σε αδιέξοδο κατά την προχθεσινή τους συνάντηση. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το θέμα είναι πιθανό να παραπεμφθεί σε διακομματική επιτροπή μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο, προφανώς συμβιβαστικό, θεσμικό πλαίσιο. Ηδη υπάρχει πρόταση να δίνεται ιθαγένεια στα παιδιά των αλλοδαπών σε ηλικία 18 ετών, αφού αποποιηθούν την ιθαγένεια των γονιών τους, και όχι με τη γέννησή τους όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος.
Σε περίπτωση πάντως που τα τρία κόμματα αναθεωρήσουν τον νόμο θα πρέπει να αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις τόσο από μερίδα του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Γιάννη Ραγκούση, που έχει δει επανειλημμένα το έργο του να ακυρώνεται (βλ. ταξί και ιθαγένεια), όσο και από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία είχε ορίσει τον νόμο περί ιθαγένειας ως αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή της, πριν από τις εκλογές και κατά τις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση συμμαχικής κυβέρνησης.
Η κατάργηση του νόμου αποτέλεσε προεκλογική σημαία της Ν.Δ., προκειμένου να αλιεύσει ακροδεξιές ξενοφονικές ψήφους από τη Χρυσή Αυγή, τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τον ΛΑΟΣ. Αν εξαιρέσουμε τον τελευταίο, που εξανεμίστηκε εκλογικά εξαιτίας της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, η προσπάθεια διεμβολισμού των δύο πρώτων από την ιστορική κεντροδεξιά παράταξη απέτυχε οικτρά. Εμεινε όμως η δέσμευση της Ν.Δ. για την κατάργηση του νόμου, παρόλο που δεν συμπεριελήφθη στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων μετά το σχετικό βέτο της ΔΗΜΑΡ.
H Χρυσή Αυγή προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα θα φέρει το θέμα στο Κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας τη Ν.Δ. ότι αθέτησε την υπόσχεσή της «να ξεβρωμίσει τις πόλεις και τα χωριά από τους λαθρομετανάστες», όπως ανέφεραν ο υπερασπιστής των... καθαρών λύσεων (μπουγέλα και σφαλιάρες) Ηλίας Κασιδιάρης και ο ηγέτης του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος. Αν πάντως η κυβέρνηση υποκύψει στις πιέσεις, θα ξέρουμε πλέον ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο, στο μεταναστευτικό τουλάχιστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: