Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Οι Αλβανοί φεύγουν από την Ελλάδα (http://www.lifo.gr/now/society/8727, 9/4/2012)

............................................................

9.4.2012 | 20:36

Οι Αλβανοί φεύγουν από την Ελλάδα

Αλλά η επιστροφή στην πατρίδα δεν είναι «ρόδινη»

Magnify Image


Η κρίση στην Ελλάδα αναγκάζει πολλούς Αλβανούς που μένουν χρόνια στη χώρα μας να επιστρέψουν στην Αλβανία. Για αυτούς είναι επιστροφή στο σπίτι, για τα παιδιά τους όμως είναι ξενιτεμός, επισημαίνει σε  άρθρο του το Reuters.

Καθώς οι Έλληνες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ανεργία, τις αυξήσεις φόρων και την  κατακόρυφη πτώση των μισθών, μια σιωπηλή κοινότητα εκατοντάδων χιλιάδων Αλβανών – το 60 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού των μεταναστών στην Ελλάδα - ζυγίζει πλέον το μέλλον της.

Περισσότεροι από 500.000 Αλβανοί βρέθηκαν στη χώρα μας στα χρόνια της ευημερίας, μεταξύ αυτών και ο Αρτούρ Metaj που είχε κομμωτήριο στην Αθήνα με 14 υπαλλήλους. Όμως με την αρχή της κρίσης το κομμωτήριο άρχισε να «στεγνώνει» και τα πράγματα να δυσκολεύουν πολύ. Όταν ένας κλέφτης έσπασε με βαριοπούλα τη  βιτρίνα του Metaj, αυτός αποφάσισε να φύγει. Επέστρεψε στην Αλβανία τον Δεκέμβριο, με τη σύζυγό του και την μικρή του κόρη, και με κάποια λεφτά που μόλις του έφτασαν για να ανοίξει ένα  μικρό κομμωτήριο στα  Τίρανα. "Φαίνεται σαν να μην υπάρχουν χρήματα πια στην Ελλάδα», λέει. "Έχουν  όλα στερέψει από τους φόρους. Οι Έλληνες είναι υπερήφανος λαός. Δεν θα σου πουν ότι έχουν πρόβλημα."


Όμως το να επιστρέψεις στην Αλβανία δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα καθώς πρόκειται για μια χώρα που σημειώνει κάποιους ρυθμούς ανάπτυξης, έχει όμως πρωτόγονες δομές και ανεργία που φτάνει στο 13,4%.


Magnify Image


"Η (ελληνική) κρίση έχει πλήξει περισσότερο τους οικονομικούς τομείς όπου οι μετανάστες απασχολούνται σε μεγάλο βαθμό," δηλώνει στο Reuters  η Άννα Τριανταφυλλίδου, ερευνήτρια  στο ΕΛΙΑΜΕΠ, που έχει μελετήσει τις επιπτώσεις της κρίσης για τους μετανάστες.

Ο τομέας των κατασκευών, όπου πολλοί Αλβανοί δούλευαν με τον ερχομό τους στην Ελλάδα, έχει κατακρημνιστεί αφού από τους 400.000 εργαζόμενους που απασχολούσε το 2008, πέρυσι απασχόλησε μόλις 240.000.

Οι μετανάστες μπορούν να χάσουν το νομικό καθεστώς τους, εφόσον είναι άνεργοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πολλοί αναγκάζονται να δεχτούν εργασίες με χαμηλότερο μισθό ή χωρίς παροχές κοινωνικής ασφάλισης.

"Αυτό από το οποίο πολλοί μετανάστες πάσχουν τώρα είναι η απονομιμοποίηση, η οποία είναι τραγική », δηλώνει η κ. Τριανταφυλλίδου.


Την Πέμπτη, η ελληνική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας 38χρονος  Αλβανός αυτοκτόνησε πέφτοντας από την οροφή ενός κτηρίου στην Κρήτη. Αξιωματούχος της αστυνομίας, δήλωσε ο Αλβανός, πατέρας δύο παιδιών που ζούσε στην Ελλάδα για 15 χρόνια, ήταν άνεργος και η προσπάθεια του να βρει δουλειά στην Αλβανία δεν είχε αποτέλεσμα.  

Αλβανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ένα 15% περίπου, της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα και περίπου 250 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες έχουν επιστρέψει στην Αλβανία.

Magnify Image

Τα «ελληνικά» εμβάσματα αποτελούσαν τις καλές εποχές το 10% του ΑΕΠ της χώρας ενώ τώρα στα δύσκολα οι καταθέσεις στις Αλβανικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά περίπου  717.000.000  ευρώ στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2011 και Ιανουαρίου 2012. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων θεωρείται ότι μπήκε στη χώρα από μετανάστες που επέστρεψαν.

Ένας από αυτούς είναι ο Florenca Sulollari ο οποίος λέει ότι πληρώνεται για τη νέα του δουλειά σε κλωστοϋφαντουργία στην Κορυτσά με 5 ευρώ, όσα έπαιρνε στην Ελλάδα σε μία ώρα. Τα προβλήματα όμως τον ακολούθησαν κι εδώ αφού η κλωστοϋφαντουργία λειτουργούσε με παραγγελίες  από την Ελλάδα που τώρα έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Ενδιαφέρον έχει η περίπτωση του Bledjan Lime ο οποίος επέστρεψε στην πατρίδα του μετά από 20 χρόνια, φορτώνοντας σε ένα λευκό φορτηγάκι όλα του τα υπάρχοντα. Μαζί του και τα δύο του παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Όπως και του Elda Uzhuri που δηλώνει στο πρακτορείο ότι τα παιδιά του-γεννημένα στη χώρα μας-αντιμετωπίζουν το ρατσισμό. "Εκεί ήταν Αλβανοί, εδώ τους θεωρούν Έλληνες», λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: