Τρίτη 10 Απριλίου 2012

"Υποψήφιοι με... ονομασία προέλευσης" ("ΤΑ ΝΕΑ", 7/4/2012) Ή επειδή με τους προγόνους τους προκόψαμε...!

.............................................................

Υποψήφιοι με... ονομασία προέλευσης

Πλήθος γόνων πολιτικών οικογενειών διεκδικούν την εκλογή τους μέσα από τα γαλάζια ψηφοδέλτια

Ρεπορτάζ: Μαρία Νταλιάνη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 07 Απριλίου 2012 στα "ΝΕΑ"
Με προίκα το οικογενειακό όνομα ετοιμάζονται να διεκδικήσουν μια έδρα στη Βουλή γιοι, κόρες, ανίψια και ξαδέλφια «γνωστών» πολιτικών. Το φαινόμενο, το οποίο είναι διαχρονικό στην ελληνική αλλά και στη διεθνή πολιτική σκηνή, ανθεί κυρίως στη Νέα Δημοκρατία.
Πάντως, παρά την πληθώρα υποψήφιων «κληρονόμων» της έδρας, με βάση την αναγνωρισιμότητα των γονιών τους και άλλων συγγενικών τους προσώπων, από τη Λεωφόρο Συγγρού υπογραμμίζουν ότι τα νέα πρόσωπα θα καταλάβουν τουλάχιστον το 50% των ψηφοδελτίων.
Ο αριθμός όμως των γόνων πολιτικών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το χρίσμα, με ισχυρό εφόδιο το «βαρύ πολιτικό όνομα», είναι μεγάλος προκαλώντας ήδη «γκρίνιες» από άλλους γαλάζιους υποψήφιους. Οπως όλα δείχνουν, στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ένας Δήμας, ένας Σιούφας, μία Σαλαγκούδη, μία Κεφαλογιάννη, ένας Κεφαλογιάννης, ένας Παπαδόγγονας, ένας Φωτόπουλος, ένας Σκρέκας, ένας Αναγνωστόπουλος και ένας Κωστόπουλος.
Με προίκα ένα ιδιαίτερα «βαρύ» επώνυμο θα κατέβει στην Α' Περιφέρεια Αθηνών η Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία διετέλεσε και νομική σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Η κόρη του ιστορικού στελέχους της ΝΔ, του αείμνηστου Γιάννη Κεφαλογιάννη, είναι αποφασισμένη να κάνει δυναμική είσοδο στην πρώτη περιφέρεια της χώρας και θεωρείται ένα από τα νέα πρόσωπα στα οποία βασίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ, ιδιαίτερα για θέματα τουρισμού. Το κενό της στο Ρέθυμνο είναι πολύ πιθανό να καλύψει ο ανιψιός του Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος μάλιστα έχει το ίδιο ακριβώς όνομα με τον εκλιπόντα θείο του.

Στην Α' Αθήνας έχει ακουστεί και το όνομα του Διονύση Παπαδόγγονα, γιου του πρώην υπουργού Αλέξανδρου Παπαδόγγονα.
Στη δύσκολη επίσης Β' Περιφέρεια Αθηνών εργάζεται ήδη αθόρυβα για την υποψηφιότητά του ο γιος του παλαιού βουλευτή της ΝΔ Αρκαδίας Δημήτρη Κωστόπουλου, ο Νίκος. Εντύπωση πάντως προκαλεί το ότι ο Νίκος Κωστόπουλος δεν αναφέρει καθόλου στο βιογραφικό του, το οποίο έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του στο Διαδίκτυο, ότι ο πατέρας του ήταν βουλευτής Αρκαδίας. Οπως σχολιάζει παλαιό στέλεχος του κόμματος, «ασφαλώς ο κόσμος ψηφίζει γνωστά ονόματα, όμως τώρα με την οικονομική κρίση είναι πολλοί εκείνοι που θεωρούν ξεπερασμένες και απωθητικές τις κοινοβουλευτικές δυναστείες και προτιμούν τους αυτοδημιούργητους».

Λίγο βορειότερα, στην Καρδίτσα, την παράδοση Σιούφα φιλοδοξεί να συνεχίσει ο Παύλος Σιούφας, μακρινός εξάδελφος του πρώην προέδρου της Βουλής. Ο Π. Σιούφας μάλιστα αναμένεται να δώσει μια μάχη με άρωμα... από το παρελθόν με τον γιο τού πρώην υπουργού της ΝΔ Θ. Αναγνωστόπουλου, τον Γιώργο, ο οποίος επίσης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.
Στην Περιφέρεια της Κορίνθου θα κατέβει ο Χρήστος Δήμας, γιος του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα, απόφαση η οποία, όπως λέγεται, ήταν και η αιτία να αποσυρθεί από τα ψηφοδέλτια ο πατήρ-αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Στην Αιτωλοακαρνανία φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Ασημάκης Φωτόπουλος, γιος του Χρήστου.

Στη Θεσσαλονίκη οι πληροφορίες φέρουν υποψήφια την Ανθή Σαλαγκούδη, στην ίδια πόλη όπου πολιτεύτηκε ο πατέρας της και πρώην υφυπουργός Γιώργος Σαλαγκούδης. Η δημοφιλής δημοτική σύμβουλος στον συνδυασμό του Κώστα Γκιουλέκα φαίνεται όμως ότι δεν έχει καταλήξει ακόμη. Στην περίπτωση που κατέβει, πάντως, όπως λένε κομματικοί παράγοντες της ΝΔ, οι πιθανότητες είναι εξίσου ισχυρές για το ψηφοδέλτιο τόσο της Α' όσο και της Β' Θεσσαλονίκης.

Στην Κέρκυρα θα δοκιμάσει ξανά την τύχη του ο Στέφανος Γκίκας, γιος του παλαιού βουλευτή Σωτήρη Γκίκα.
Και άλλος Κώστας Καραμανλής;
Μία από τις πιο ηχηρές υποψηφιότητες με «βαρύ» επώνυμο, αυτή του Κώστα Καραμανλή, που είχε ακουστεί για τον Νομό Σερρών, δεν επιβεβαιώνεται. Μάλιστα, όπως επισημαίνει στέλεχος της ΝΔ, «ο γιος του Αχιλλέα δεν ενδιαφέρεται καθόλου, οπότε δεν υπάρχει θέμα». Το σενάριο Καραμανλή τροφοδοτήθηκε με πάθος από στελέχη του κόμματος καθώς θεωρήθηκε «υποψηφιότητα-γέφυρα με την καραμανλική πτέρυγα». Με λαμπρές σπουδές σε φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων το Tufts, όπως και ο εξάδελφός του και πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο «τρίτος» θα ήταν μια θεαματική είσοδος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των γαλάζιων.
.............................................
 Σχόλιο 1: Έχω την εντύπωση ότι άρθρα σαν και το προκείμενο το μόνο που κάνουν είναι να αναπαράγουν αυτήν την φεουδαρχική διαδοχή στο πλαίσιο ενός παλαιοκομματικού και μικροπολιτικού συστήματος συναλλαγής. Δείτε και μόνοι σας πώς αποενοχοποιείται αυτή η διαδοχή ως να φαίνεται απολύτως φυσιολογική ίσως και ενδεδειγμένη. Δυστυχώς το μικροπολιτικό κατεστημένο έχει τρομερά αντανακλαστικά αυτοαναπαραγωγής του. ΠροκΑρίνονται για να στελεχώσουν τα επόμενα Κοινοβούλια άνθρωποι που δεν έχουν διακριθεί μέσω της δουλειάς τους, των ικανοτήτων τους, μέσω της προσπάθειάς τους. Προκρίνονται όσοι παρέχουν τα εχέγγυα ότι δε θα αλλάξει απολύτως τίποτε. Δεν είναι κρίμα;
μαυρογιαλούρος8/4/2012 11:27 ("ΤΑ ΝΕΑ - http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4709364)
Σχόλιο 2 δικό μου: Ακόμα και κληρονομικά να έχουν μεταβιβαστεί τα χαρίσματα των προγόνων τους (πατεράδων, θείων κλπ.) να τους ψηφίσουνε (-με) επειδή εκείνοι καλά τα κατάφεραν; Επειδή εκείνοι πρόσφεραν στους Έλληνες και στην πατρίδα; Βρε άι σιχτίρ αμετανόητοι και ανίκανοι ρεμπεσκέδες...! 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Παύλος Σιούφας, υποψήφιος με τη Ν.Δ. και τρίτος εξάδελφος του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στον Παλαμά Καρδίτσας σταμάτησε ξαφνικά να… μιλάει γιατί του πέσανε από το αναλόγιο τα χαρτιά με τις σημειώσεις του. Αμέσως οι λίγοι που τον παρακολουθούσαν άρχισαν να κρυφογελάνε αντιλαμβανόμενοι την προφανή ασχετοσύνη του για τα θέματα που είχε αρχίσει να αναπτύσσει.