...........................................................
Απεβίωσε ο πρώην Tουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς
Ραούφ Ντενκτάς: Εθνικιστής μέχρι το τέλος Ακόμη και στη τελευταία συνέντευξη του στην 'Κ' απέκλεισε το ενδεχόμενο επανένωσης.
Του Νίκου Στέλγια
Η 13 Ιανουαρίου 2012 περνά ως μια ιστορική μέρα στην σύγχρονη κυπριακή ιστορία. Στις 22.00 αυτής της ημέρας έφυγε από την ζωή μια μεγάλη προσωπικότητα, η οποία διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκείνη την νύχτα, ο τέως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος έδινε μάχη επί οχτώ μήνες για να κρατηθεί στην ζωή, απεβίωσε και μαζί του έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Κύπρου.
Ο Ραούφ Ντενκτάς γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1924 στην Πάφο. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και κατά την διάρκεια των ετών 1941-1943 εργάστηκε ως μεταφραστής και δικαστικός υπάλληλος στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου. Το 1944, μετέβη στο Λονδίνο και σπούδασε Νομικά στο Λίνκολς Ινν με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου. Αποφοίτησε το 1947 και επέστρεψε στην Κύπρο.
Ο κ. Ντενκτάς στην πολιτική εισήλθε το 1948. Εκείνη την χρονιά υπήρξε μέλος της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας στην Διασκεπτική Συνέλευση. Ένα χρόνο μετά, η αποικιοκρατική διοίκηση της Κύπρου διόρισε τον ίδιο ως Δικηγόρο του Στέμματος. Το 1953 ο κ. Ντενκτάς έγινε Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και την περίοδο 1956-1958 υπηρέτησε ως Γενικός Εισαγγελέας.
Ο Ραούφ Ντενκτάς το 1957 διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση της Τουρκική Αντιστασιακής Οργάνωσης (Τ.Μ.Τ.) με βάση την επίσημη πολιτική γραμμή της τουρκικής κυβέρνησης της Κύπρου η οποία στηριζόταν στην ιδέα της διχοτόμησης της Κύπρου. Παράλληλα, παραιτήθηκε από την θέση του Δικηγόρου του Στέμματος και εξελέγη από τους Τουρκοκύπριους πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρκοκυπριακών Συνδέσμων.
Κατά την περίοδο της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε επικεφαλής της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας στην τετραμερή επιτροπή για την σύνταξη του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναδείχθηκε στο αξίωμα του προέδρου της Τουρκικής Κοινοτικής Συνελεύσεως.
Μετά το ξέσπασμα των αιματηρών γεγονότων του 1963, ο κ. Ντενκτάς διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο τουρκοκυπριακό πολιτικό πεδίο. Τον Ιανουάριο του 1964 έλαβε μέρος στην πενταμερή διάσκεψη του Λονδίνου και παράλληλα μετέβη στα Ηνωμένη Έθνη ως εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων στα Ηνωμένα Έθνη. Τη ίδια περίοδο η κυπριακή κυβέρνηση τον κήρυξε ανεπιθύμητο πρόσωπο και του απαγόρευσε την επάνοδο στην Κύπρο.
Τον Αύγουστο του 1964, αποβιβάσθηκε στην περιοχή της των Κοκκίνων μαζί με Τούρκους αξιωματικούς και μέλη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Λόγω της σφοδρής αντεπιθέσεως των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή, ο Ντενκτάς και οι σύντροφοί του αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Τον Οκτώβριο του 1967, επεχείρησε για δεύτερη φορά να εισέλθει παράνομα στην Κύπρο. Λόγω όμως των άσχημων καιρικών συνθηκών το ψαροκάικο που τον μετέφερε αναγκάστηκε να τον αποβιβάσει σε ακτή της Καρπασίας, αντί στη Λάρνακα, όπως προβλέπετο. Σε λίγο συνελήφθη από αγροφύλακα και παραδόθηκε στην Εθνική Φρουρά. Με παρέμβαση του Μακαρίου μεταφέρθηκε από τα στρατιωτικά κρατητήρια στις Κεντρικές Φυλακές και στην συνέχεια απελάθηκε στην Τουρκία.
Με την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή πλευρά το 1968 ο κ. Ντενκτάς, επέστρεψε στην Κύπρο και ανέλαβε το καθήκον της εκπροσώπησης των Τουρκοκυπρίων στις συνομιλίες.
Το 1973, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη της Άγκυρας και παραμερίσει τον πολιτικό ρόλο του Φαζίλ Κιουτσούκ, ο κ. Ντενκτάς και ο στενός κύκλος συνεργατών του διεξήγαγαν «εκλογές» στις οποίες ο ίδιος αναδείχθηκε στο αξίωμα του αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, ο κ. Ντενκτάς απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην συγκέντρωση του τουρκοκυπριακού πληθυσμού στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου καθώς και στην μεταφορά τουρκικού πληθυσμού από την Ανατολία στην νήσο. Παράλληλα, προχώρησε με προσεκτικά βήματα στην ίδρυση της «Τ.Δ.Β.Κ.». Συγκεκριμένα, το 1975 ανακήρυξε το «Ομόσπονδο Τουρκοκυπριακό Κράτος» και λίγα χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, στις 15 Νοεμβρίου του 1983, προέβη στην ανακήρυξη της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου», ενός «κράτους» που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Παράλληλα, στις συνομιλίες με τους προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεχώρισε με τις «σκληρές», εθνικιστικές και αποφασιστικές τοποθετήσεις του.
Την δεκαετία του '90, ο κ. Ντενκτάς αναμετρήθηκε με τον Ντερβίς Έρογλου και μια σημαντική μερίδα του μεγαλύτερου τ/κ δεξιού Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) για την παραμονή του στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Εκείνη την περίοδο διαχώρισε τους δρόμους του με το UBP και νίκησε τον κ. Έρογλου σε διάφορες «εκλογικές» αναμετρήσεις. Παράλληλα, ξεχώρισε με την σκληρή στάση του απέναντι στην δράση της τουρκοκυπριακής Αριστεράς.
Με την άνοδο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην εξουσία της Τουρκίας, ο κ. Ντενκτάς ήρθε σε αντιπαράθεση με την νέα εξωτερική πολιτική γραμμή της Τουρκίας και διαφώνησε δημοσίως με την ιδέα της υποστήριξης του Σχεδίου Αννάν. Τελικά, ο κ. Ντενκτάς αποσύρθηκε από την πολιτική τον Απρίλιο του 2005, αφού είχε ήδη αναγγείλει τον Μάιο του 2004 ότι δεν θα διεκδικούσε και πέμπτη «προεδρική θητεία».
Από το 2005 μέχρι το 2011 ο κ. Ντενκτάς πραγματοποίησε διάφορες συνεντεύξεις, ομιλίες και τηλεοπτικές εκπομπές και υποστήριξε τις γνωστές, εθνικιστικές θέσεις του. Τον Μάιο του 2010, ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων παραχώρησε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του στην «Καθημερινή». Σε αυτή την τελευταία συνέντευξη του, ο κ. Ντενκτάς απέκλεισε την επανένωση της Κύπρου.
www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου