........................................................
λήμματα
Του Βασίλη Παπαβασιλείου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: στα "ΝΕΑ", Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012
ανάγνωση. Αθλημα με το οποίο οι σύγχρονοι Ελληνες διατηρούν περίεργες σχέσεις. Ο καλός καιρός, το ακόμη καλύτερο σχολείο, ο υπαίθριος βίος, η παράδοση της εξωστρεφούς κοινοτικής ζωής, το παράδειγμα του Σωκράτη, ο συμπλεγματικός ξερολισμός του αιώνιου καταφερτζή, όλα συντελούν ώστε να είμαστε ο λιγότερο φιλαναγνώστης λαός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι διάφορες κατηγορίες του πληθυσμού είχαν υιοθετήσει ειδικά κριτήρια αναγκαστικής φιλαναγνωσίας: για τους μαθητές το «τόσο όσο» για να εξασφαλίσουν το απολυτήριό τους, για τους βουλευτές το «τόσο όσο» για να ξέρουν ότι ψηφίζουν για την κύρωση της συμφωνίας ανταλλαγών με τη Σενεγάλη και όχι για τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων των βουστασίων της Αγραμπελίτσας του Νομού Φθιώτιδος κ.ο.κ. Χάρη στη γενναία δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη μάθαμε ότι ούτε αυτό ισχύει: το Μνημόνιο το αποδεχτήκαμε, το εισηγηθήκαμε και το ψηφίσαμε αδιάβαστο!
αυτοτιμωρία. Οι αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν τη θέση του Τζον Ντέξετον, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν και συγγραφέα του βιβλίου «Το ελληνικό ναυάγιο». Σε επαφή που είχαμε μαζί του τον ρωτήσαμε πώς ερμηνεύει τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων και τι προβλέπει για την τύχη του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές. Ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικός: «Ενώ είναι γνωστό ότι στις εκλογές λειτουργεί το σύνδρομο τιμωρίας του εκάστοτε κυβερνώντος ή απλώς πλειοψηφούντος κόμματος, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά σε μια ακόμη πιο σοβαρή απειλή: το σύνδρομο αυτοτιμωρίας ενός εκλογικού σώματος που ενδεχομένως θα θελήσει να υπερβεί την ταπείνωση που συνεπάγεται η αναγνώριση μιας συνειδητής αυτοεξαπάτησης. Από αυτήν την άποψη οι επικείμενες εκλογές, πέρα από την αυτονόητη πολιτική τους κρισιμότητα, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον σε επίπεδο συλλογικής ψυχανάλυσης ενός ολόκληρου λαού».
επιμόρφωση. Υπόθεση που κοστίζει. Υπό αυτήν την έννοια δικαιολογείται πλήρως η αύξηση της χρηματοδότησης των ελληνικών κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πώς αλλιώς θα εξασφαλίσουν την επιμόρφωση των στελεχών τους; Τριάντα επτά ολόκληρα χρόνια πορεύονταν με απλώς μορφωμένα στελέχη και οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Αμφιβάλλει κανείς ότι η επιμόρφωση των κομματανθρώπων είναι το πρώτο γενναίο βήμα για τη σωτηρία του τόπου και το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους;
Νεφελοκοκκυγία. Αλλιώς Συννεφούπολη. Ο πληθυσμός της μειώνεται επικίνδυνα τον τελευταίο καιρό. Οι κάτοικοί της όλο και πιο συχνά χάνουν την ισορροπία τους και πέφτουν και γκρεμοτσακίζονται στη δόλια γη. Τελευταίο κρούσμα: η αποκάλυψη της μαφίας του Θερμαϊκού. Και σ' αυτήν την περίπτωση πολύς κόσμος έπεσε από τα σύννεφα επειδή προτιμούσε να μην ξέρει αυτό που ζούσε.
Νταλάρα (Τσαρλς). Το όνομά του κυριαρχεί στην επικαιρότητα λόγω των διαπραγματεύσεων για το PSI. Το βραχυκύκλωμα των σχετικών συζητήσεων αποδίδεται στο ίδιο όνομα διότι κάποιοι από την ελληνική πλευρά, προφανώς παρακούσαντες, το θεώρησαν αρχικά «δικό μας» και χαλάρωσαν τις προσπάθειές τους ευελπιστώντας ότι ο φορέας του θα έδειχνε αυξημένη κατανόηση. Η γλώσσα, όμως, αποδεικνύεται, και σ' αυτήν την περίπτωση, μεγάλη παγίδα. Η αιτιατική ενός επωνύμου, γένους αρσενικού, στα ελληνικά μπορεί να συμπίπτει με την ονομαστική ενός άλλου στα αγγλικά. Εάν μάλιστα το ελληνικό επώνυμο είναι γένους θηλυκού η ταύτιση με το ξενόγλωσσο επώνυμο, σε επίπεδο ονομαστικής, είναι απόλυτη. Ευτυχώς η παρεξήγηση ξεπεράστηκε γρήγορα και τώρα βαδίζουμε ολοταχώς προς ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας.
ομίχλη. [Οσο κι αν την αγαπάς, κάποια στιγμή αποσύρεται κι αυτή. Τι μένει; Η αδυσώπητη καθαρότητα μιας σκιάς που τρεμοπαίζει. Τα τοπία παραδίνονται σε μια βασανιστική ακινησία γιατί δεν περιμένουν κανέναν. Καμιά αναμονή, καμιά λαχτάρα δεν τα ταράζει πια. Καλό ταξίδι, Θόδωρε.]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου