Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

"Ολίγον κυβέρνηση" του Παντελη Mπουκαλα ("Καθημερινή", 12/11/2011)

.................................................................


Ολίγον κυβέρνηση


 Του Παντελη Mπουκαλα

Υπερβατική ονειρεύτηκε την εξουσία του κάποτε ο κ. Σαμαράς, όταν κήρυσσε την «υπέρβαση», «μεταβατική» τη γεύεται τώρα. Και επειδή είναι ταγμένος στον πόλεμο των ονομάτων, μετά τη μάχη για του όνομα της FYROM, εξάντλησε τώρα τα μισά πυρομαχικά του στη μάχη για το όνομα του νέου, οιονεί πολυμετοχικού κυβερνητικού σχήματος, που οι πιθανότητές του να υπoστεί τη μοίρα του επίσης πολυμετοχικού Παναθηναϊκού δεν είναι λίγες· και η αθηναϊκή ομάδα άλλωστε και η Ελλάδα, στην Ανατολή στρέφουν το βλέμμα τους, προσμένοντας τους μάγους με το πετρέλαιο και την καλή καρδιά.
Ολίγον κυβέρνηση τη θέλησε ο κ. Σαμαράς τη Ν.Δ., αλλά αυτό είναι εξίσου αφύσικο και αδύνατο με το παροιμιώδες «ολίγον έγκυος». Οσο κι αν επιχειρεί να διαστρέψει την πραγματικότητα, θα συγκυβερνά. Με το μεταβατικό σκαφίδιο που δημιούργησε από κοινού με τον κ. Παπανδρέου (συγκάτοικό του στη φοιτητική του ζωή) και τον Καρατζαφέρη (συγκάτοικό του στη δεξιά πολυκατοικία), δεν θα μετακινείται σαν χαλαρός και άνευ ευθύνης επιβάτης της γαλαρίας, αλλά σαν οδηγός. Το τέχνασμά του να αναλάβουν υπουργεία μόνο μη κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματός του, αντί να του προσφέρει την ασπίδα της ανευθυνότητας, όπως προσδοκούσε, κατάφερε κάτι εντελώς διαφορετικό: να επιβεβαιώσει πόσο μακριά από τη νομιμοποίηση βρίσκεται η νέα κυβέρνηση. Αλήθεια, ποιος ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, αριστερής ή κεντρώας προέλευσης, ψήφιζε το κόμμα του το 2009 δίνοντάς του την εντολή να μοιραστεί κάποια στιγμή τους υπουργικούς θώκους με το ημίμαυρο ΛΑΟΣ;
ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., στην κυβερνητική αλληλοδιαδοχή τους, έκαναν ό,τι ακριβώς καταγγέλλουν τώρα (ή κάνουν ότι το καταγγέλλουν): τάισαν μέχρι σκασμού τo πελατειακό κράτος, πέταξαν τον δημόσιο πλούτο στη φαγάνα των Ολυμπιακών, ενέδωσαν στα διαπλεκόμενα, αδιαφόρησαν για την ηθική, όπως πιστοποιούν τα σκάνδαλά τους, με κορυφαίο της Siemens (που το συγκάλυψαν ταχύτατα και ομοθύμως), αδιαφόρησαν και για την καταστροφή και καταλήστευση του περιβάλλοντος. Η τωρινή συγκυβέρνησή τους μοιάζει με πρόνοια της Ιστορίας: πρέπει να πληρώσουν ταυτόχρονα και από κοινού για όσα διέπραξαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: