Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

"Η μύγα που τσίμπησε τον ΓΑΠ" του Νίκου Φίλη ("ΑΥΓΗ", 2/11/2011)

..............................................................


Η μύγα που τσίμπησε τον ΓΑΠ 
 
 
Φίλης Ν.
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 02/11/2011 στην "ΑΥΓΗ" 
 
Η εξαγγελία από τον πρωθυπουργό της διπλής πρωτοβουλίας (ψήφο εμπιστοσύνης και δημοψήφισμα) δεν αναστέλλει τη σοβούσα πολιτική κρίση. Διακυβεύεται η συνοχή της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός αυτοεγκλωβίζεται στην εξουσιομανία και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του, η χώρα χάνει πολύτιμο χρόνο για να αντιμετωπίσει την κρίση. Η οικονομική μετατρέπεται σε πολιτική κρίση. Όπως εξ αρχής ήταν, αλλά αποκρυπτόταν.
Χθες το ευρώ υποχώρησε σε ασυνήθιστα επίπεδα έναντι του δολαρίου, τα διεθνή χρηματιστήρια χόρεψαν "κόκκινο" στον ρυθμό Παπανδρέου. Η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού είχε πολλαπλούς αντικτύπους, δυσμενείς και επικίνδυνους, εντός και εκτός της Ελλάδας. Είναι δυνατόν ο κ. Παπανδρέου να αποφάσισε μια τόσο σημαντική κίνηση χωρίς να συμβουλευτεί το κυβερνητικό επιτελείο, χωρίς να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, χωρίς να υποψιάζεται ότι αποδεσμεύει τα τελώνια;
Η γαλλική "Μοντ" διερωτάται στο χθεσινό κύριο άρθρο της "ποια μύγα τσίμπησε τον κ. Παπανδρέου". Το πιθανότερο είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός να υπέκυψε στα τσιμπήματα πολλών εντόμων. Επί του παρόντος να επισημάνουμε τη χρονική σύμπτωση. Η εξαγγελία Παπανδρέου εκτοξεύτηκε την παραμονή της Συνόδου των G20, οι οποίοι σήμερα στις Κάννες θα συζητήσουν για την ευρωπαϊκή κρίση και την πιθανότητα να συμμετάσχουν πλεονασματικές χώρες, όπως η Κίνα, στη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους. Η κίνηση Παπανδρέου πίεσε την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Πρόκειται, λοιπόν, για σύμπτωση;
Η κρίση που διανύουμε έχει γεωπολιτικές διαστάσεις. Λίγο απέχει από το να ξεσπάσει παγκόσμιος νομισματικός πόλεμος. Με όχημα το νόμισμα, χτίζονται ζώνες επιρροής. Η Ουάσιγκτον και γενικότερα ο αγγλοσαξονικός κόσμος καλοβλέπει (ή και γλεντάει...) την κίνηση Παπανδρέου διαπιστώνοντας ότι "εξ αντικειμένου" συνιστά αιχμή στην Ευρωζώνη, που παραπαίει εξαιτίας της γερμανικής δογματικής προσήλωσης στον νεοφιλελευθερισμό.
Η Ελλάδα αποδεικνύεται πειραματόζωο με παγκόσμια αναφορά. Αμέσως μετά τις εκλογές του 2009 ο κ. Παπανδρέου πήγε στον Άγιο Δομήνικο και συμφώνησε με τον τότε κραταιό Στρος Καν να αποβιβαστεί το ΔΝΤ στην Ε.Ε., με πρώτο σταθμό την Ελλάδα. Σήμερα είναι προσκεκλημένος στις Κάννες. Λίγη υπομονή για να αντιληφθούμε σε ποιο έργο θα παίξει ως διακεκριμένος κομπάρσος.
Δεν ξεχνάμε ότι η εμμονή Παπανδρέου για δημοψήφισμα εξ αρχής συνδέθηκε με σενάρια επιχειρηματικών κύκλων για έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή. Δεν ξεχνάμε ότι δημοψήφισμα με δίλημμα "ευρώ ή δραχμή" πρότεινε ο ΣΕΒ πέρυσι τον Μάιο.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε σε ποια μύγα, τελικώς, υποκύπτει ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: