Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

"Ασέβεια" Του Ι.Κ. Πρετεντέρη "ΤΑ ΝΕΑ", Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 - ...Και ποιος θα την τιμωρήσει...;

...............................................................

Ασέβεια

Του Ι.Κ. Πρετεντέρη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στα "ΝΕΑ", Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011


 
 
Εγώ θα δεχτώ ότι η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας ανοίγει τον δρόμο στην εκταμίευση της έκτης δόσης. Θα δεχτώ ακόμη ότι η ΚΟ του ΠαΣοΚ ψηφίζει σύσσωμη το νομοσχέδιο με τα μέτρα. Και θα δεχτώ επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ θα εκταμιεύσουν την έκτη δόση όσο νωρίτερα γίνεται.
Και μετά; Διότι γι' αυτό το έρημο το «μετά» δεν ακούω λέξη. Λες και η πορεία του τόπου ολοκληρώνεται με μια ψήφιση και μια εκταμίευση. Λες και όσα ψηφιστούν δεν πρέπει να εφαρμοστούν. Λες και δεν θα επιστρέψουν οι «τροϊκανοί» να δουν αν εφαρμόστηκαν.
Ακούω, λοιπόν, τις υποδείξεις της τρόικας και κάποιες έχουν την αξία τους. Είναι γεγονός, ας πούμε, ότι η συνολική φορολογία των ακινήτων στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλή. Κι ότι θα πρέπει να αυξηθεί.
Αλλά πώς; Διότι έως τώρα έχουν μπει στα ακίνητα πεντέξι φόροι, τέλη ή εισφορές, όμως άλλα δεν έχουν εισπραχθεί, άλλα αναμένεται να εισπραχθούν, άλλα δεν θα εισπραχθούν ποτέ κι άλλα εισπράττονται ετσιθελικά με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Αποτέλεσμα; Ενας νοικοκύρης δεν ξέρει σήμερα τι θα πρέπει να πληρώσει για το σπίτι του το επόμενο εξάμηνο! Είναι λογικό; Δεν είναι.
Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι αν θα φορολογηθούν τα ακίνητα. Να φορολογηθούν. Αλλά πώς θα φορολογηθούν με σαφείς, συγκεκριμένους, υποφερτούς και δίκαιους κανόνες. Που δεν υπάρχουν...
Αλλο ένα παράδειγμα. Ας πούμε ότι τον Ιανουάριο του 2011, όπως κάθε αρχή χρόνου, ο ίδιος νοικοκύρης κανόνισε τα οικονομικά του. Μεταξύ άλλων, υπολόγισε τι πρέπει να πληρώσει στην Εφορία για τα εισοδήματα του περασμένου χρόνου - υποθέτω ότι τέτοια κουμάντα κάνουν όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι...
Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι ζουν σε μια φυσιολογική χώρα. Διότι στην Ελλάδα, κανείς φυσιολογικός άνθρωπος δεν θα πληρώσει όσα έχει υπολογίσει αλλά όσα αποφάσισε ξαφνικά το κράτος ότι του λείπουν.
Ετσι, από τον Ιανουάριο του 2011 έως σήμερα στον λογαριασμό έχουν προστεθεί: μια έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα του προηγούμενου χρόνου, μια έκτακτη εισφορά στα αυτοκίνητα και ένα έκτακτο τέλος στα ακίνητα, χωρίς κανείς να αναρωτηθεί αν ο άλλος τα έχει περιλάβει στον οικογενειακό του προϋπολογισμό.
Περισσότερο κι από τα μέτρα, λοιπόν, με σοκάρει αυτό που υποδηλώνουν. Μια προχειρότητα, ασφαλώς. Αλλά κυρίως μια ασέβεια απέναντι στον απλό φορολογούμενο, μια απρέπεια απέναντι στον μέσο πολίτη. Και το ένα και το άλλο, πιστέψτε με, είναι πολύ χειρότερα για μια κοινωνία και από το πιο σκληρό οικονομικό μέτρο.
Κι αυτό μπορεί να μην ενδιαφέρει την τρόικα. Αλλά θα έπρεπε να ενδιαφέρει την κυβέρνηση...


Δεν υπάρχουν σχόλια: