Σάββατο 7 Απριλίου 2012

«Έχασα το δικαίωμα να είμαι ελεύθερος Έλληνας» (07 Απρ 2012 | tvxsteam tvxs.gr)

............................................................

«Έχασα το δικαίωμα να είμαι ελεύθερος Έλληνας»

tvxs.gr/node/90557
 




Όταν η τράπεζα του Απόστολου Πολυζώνη αρνήθηκε να τον δει τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο 55χρονος Έλληνας επιχειρηματίας είχε μόλις 10 ευρώ στην τσέπη του. Άνεργος και πνιγμένος στα χρέη σκέφτηκε ότι το μόνο που μπορούσε να αγοράσει με τα χρήματα που του απέμειναν ήταν να αγοράσει μια φιάλη αερίου. 

Απελπισμένος και οργισμένος, ο Πολυζώνης στάθηκε έξω από την τράπεζα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, περιέλουσε τον εαυτό του με το αέριο και παραθόθηκε στις φλόγες.

"Εκείνη τη στιγμή, είδα τη ζωή μου ως άχρηστη, πραγματικά δεν μ' ένοιαζε αν θα ζήσω ή θα πεθάνω", δηλώνει στο CNN ο Πολυζώνης  ο οποίος λέει ότι χτυπήθηκε από τα οικονομικά προβλήματα αφού η τράπεζα απέσυρε δάνειο που του είχε υποσχεθεί για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
"Η αξία της ζωής μου ήταν πολύ χαμηλότερη από την αίσθηση για αυτο-σεβασμό και υπερηφάνεια. Έχασα το δικαίωμα να είμαι ελεύθερος Έλληνας," προσθέτει.

Η συνέντευξη του Πολυζώνη στο CNN

 

Ο Πολυζώνης, πατέρας τριών παιδιών, τελικά σώθηκε από την έγκαιρη επέμβαση της αστυνομίας. Ανάρρωσε μετά από επτά μέρες στο νοσοκομείο.
Ανεργία και λιτότητα
Η δημόσια απόπειρα αυτοκτονίας του έγινε πρωτοσέλιδο και άγγιξε ένα ευαίσθητο θέμα για πολλούς Έλληνες που υποφέρουν από την επιδεινούμενη κρίσης χρέους. Τον περασμένο χρόνο ένας στους πέντε Έλληνες ήταν άνεργος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Πολλοί περισσότεροι έχουν υποστεί πρωτοφανή υποβάθμιση της ζωής τους λόγω των μειώσεων στις συντάξεις και τους μισθούς.
"Δεν αισθάνομαι υπερήφανος γι 'αυτό, δεν υπάρχει τρόπος, αλλά όλες αυτές οι καταστάσεις με έκαναν να χάσω τον αυτοσεβασμό μου και να αισθανθώ ότι μου έχουν στερήσει τα δικαιώματά μου", λέει ο Πολυζώνης.
"Η πληρωμή των φόρων δεν είναι μόνο υποχρέωση αλλά και δικαίωμα. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τους φόρους τους, να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τους άλλους, να προσφέρουν τα βασικά αγαθά για την οικογένεια τους, ώστε να μπορούν να νιώθουν ότι ζουν με τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια", προσθέτει.
Μέχρι τώρα, σημειώνει το ρεπορτάζ του CNN, η απόπειρα του Πολυζώνη αποτελούσε την μοναδική ζωντανή εικόνα απόπειρας αυτοκτονίας σε μια χώρα που έχει κλονιστεί από την βίαιη λιτότητα.
Η αυτοκτονία Χριστούλα συγκλόνισε την Ελλάδα
Αλλά η Ελλάδα συγκλονίστηκε ακόμη περισσότερο την Τετάρτη όταν ένας 77χρονος άνδρας αυτοκτόνησε στην πολυσύχναστη πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο της Αθήνας, εκέι όπου έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας τους τελευταίους μήνες.




Μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη Βουλή των Ελλήνων, ο συνταξιούχος φαρμακοποιός Δημήτρης Χριστούλας αυτοκτόνησε με μια σφαίρα στο κεφάλι σε ώρα αιχμής, σε μια προφανέστατη διαμαρτυρία κατά της λιτότητας και της κρίσης. Στο σημείωμα αυτοκτονίας του, ο Χριστούλας έγραψε ότι η κυβέρνηση είχε καταστήσει αδύνατη την επιβίωση του.
"Τα πράγματα θα χειροτερέψουν"
Ο θάνατος  του Χριστούλα προστίθεται σε έναν αυξανόμενο αριθμό των αυτοκτονιών στην Ελλάδα, καθώς περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται απελπισία εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην πρόσφατη ιστορία της χώρας: Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το ποσοστό των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά περίπου 40% τους πρώτους πέντε μήνες του 2011 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.
"Όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο τα πράγματα θα χειροτερεύουν", λέει στο CNN ο Άρης Βιολατζής της οργάνωσης "Κλίμακα", μια μη κυβερνητική οργάνωση που λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή αυτοκτονίας στην Ελλάδα.
Η Κλίμακα λέει ότι δέχεται μέχρι και 100 κλήσεις την ημέρα. Τρεις στους τέσσερις επικαλούνται οικονομικά προβλήματα ως κύριο μέλημά τους. Το 2007, η τηλεφωνική γραμμή δεν δεχόταν περισσότερα από 10 τηλεφωνήματα την ημέρα,  εξηγεί ο Βιολατζής, και μόνο ένας στους τέσσερις επικαλείτο οικονομικά ζητήματα.
"Το κοινωνικό πλαίσιο στην Ελλάδα έχει γίνει παθογονικό - έχουμε ένα νοσηρό κοινωνικό περιβάλλον, όπου ένα από τα συμπτώματα της είναι αυτοκτονία", προσθέτει.
Σύμφωνα με το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων λιτότητας και να αναλάβει ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την οικονομία της πιο ανταγωνιστική.
Νέοι φόροι, αύξηση της ανεργίας και περικοπές μισθών, των συντάξεων και τις κοινωνικές παροχές έχουν φέρει πολλούς απλούς Έλληνες στα γόνατά τους.
Φόβοι για περισσότερους μιμητές
Δεδομένου ότι η Ελλάδα παραμένει βυθισμένη στην οικονομική κρίση - η οικονομία της χώρας οδεύει για το πέμπτο έτος της ύφεσης - πολλοί φοβούνται πλέον ότι η τραγική δημόσια έκφραση διαμαρτυρίας του Χριστούλα θα μπορούσε να βρει περισσότερους μιμητές.
"Πιστεύω ότι θα υπάρξουν περισσότερες αυτοκτονίες και αυτό είναι που ανησυχεί την κυβέρνηση", είπε στο CNN η αρχαιολόγος Δέσποινα Κουτσούμπα, η οποία ήταν μεταξύ των εκατοντάδων πολιτών που έσπευσαν στην πλατεία Συντάγματος για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Χριστούλα.
"Η πράξη του ήταν μια γροθιά στο στομάχι για όλους μας. Μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανατροπή των πολιτικών αυτών απαιτεί αυτοθυσία, όπως στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους," πρόσθεσε η Κουτσούμπα.
"Στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες ανθρώπους που πεθαίνουν εξαιτίας της κρίσης, άνθρωποι που δεν βλέπουμε που αυτοκτονούν για τα χρέη, άνθρωποι που πεθαίνουν στους δρόμους επειδή δεν έχουν τίποτα να φάνε", προσθέτει.
Επτά μήνες μετά τον αυτοπυρπολισμό του, ο Πολυζώνης τονίζει ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες θα βρεθούν στην απελπιστική κατάσταση που βρισκόταν ο ίδιος τον περασμένο Σεπτέμβριο.
"Η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη κάθε μέρα", λέει. "Κάθε μέρα οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, κάθε μέρα πολλοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το ενοίκιο για το σπίτι τους, ή την βασική διατροφή τους. Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο πριν κάποιος κάνει ότι έκανα εγώ πριν επτά μήνες ή ο Χριστούλας προχθές", καταλήγει ο Πολυζώνης.
Πηγή: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια: