Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Πέθανε ο ιστορικός Ερικ Χόμπσμπαουμ (http://www.ethnos.gr. 1/10/2012)

...........................................................

Πέθανε ο ιστορικός Ερικ Χόμπσμπαουμ

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 95 ετών, ένας από τους κορυφαίους ιστορικούς του 20ου αιώνα, ο Έρικ Χόμπσμπάουμ, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Λονδίνου αφού προσβλήθηκε από πνευμονία.

(φωτογραφία Jane Bown/ The Guardian)
(φωτογραφία Jane Bown/ The Guardian)


Το έργο του μαρξιστή Χόμπσμπαουμ επηρέασε γενικές ιστορικών και πολιτικών, ενώ η τετράτομη ιστορία του για τον 19ο και τον 20ο αιώνα (από την Γαλλική Επανάσταση, μέχρι την πτώση της ΕΣΣΔ), θεωρείται ένα από τα καθοριστικά έργα που έχουν γραφτεί για την εν λόγω χρονική περίοδο.
Ο συνάδελφός του, ιστορικός, Νάιαλ Φέργκιουσον, χαρακτήρισε το τετράτομο πόνημα, («Η εποχή των επαναστάσεων», «Η εποχή του κεφαλαίου», «Η εποχή των Αυτοκρατοριών», «Η εποχή των άκρων») «το καλύτερο σημείο εκκίνησης για όποιον επιθυμεί να ξεκινήσει την μελέτη της μοντέρνας ιστορίας».
Ο Χόμπσμπαουμ γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1917, από Εβραίους γονείς και μεγάλωσε στην Βιέννη και το Βερολίνο. Μετακόμισε με την οικογένειά του στο Λονδίνο, το 1933, την ίδια χρονιά που ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία.
Σπούδασε στο King's College, του Κέμπριτζ και το 1947 έγινε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Birkbeck. Αυτό ήταν και η αρχή μιας μακράς συνεργασίας που τον ανέδειξε στην προεδρία του πανεπιστημίου.
Έγινε μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας το 1978 και βραβεύτηκε το 1998.
Αναδείχθηκε σε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα λόγω της αφοσίωσής του- καθόλη την διάρκεια της ζωής του- στον Μαρξισμό και ιδιαίτερα εξαιτίας του ότι εξακολούθησε να είναι μέλος του Βρετανικού Κομμουνιστικού Κόμματος μετά την εισβολή των Σοβιετικών στην Ουγγαρία, το 1956.
Είχε δηλώσει ότι «δεν προσπάθησε ποτέ να υποτιμήσει τα φρικτά πράγματα που συνέβησαν στην Ρωσία» αλλά όπως υποστήριξε, στις απαρχές του κομμουνισμού, είχε πιστέψει ότι «ένας νέος κόσμος γεννιόταν, ανάμεσα σε αίμα και δάκρυα και τρόμο: επανάσταση, εμφύλιος, λιμός. Χάρη στην κατάρρευση της δύσης, είχαμε την ψευδαίσθηση ότι ακόμη και αυτό το ωμό, πειραματικό σύστημα θα λειτουργούσε καλύτερα από τα υπόλοιπα. Ήταν είτε αυτό ή τίποτα».
Ο Χόμπσμπαουμ θεωρείται ότι επηρέασε την γέννηση του νέου Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, παρότι αργότερα είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για την διακυβέρνηση του Τόνι Μπλερ.
Αφήνει πίσω του την σύζυγό του Μαρλέν, την κόρη του Τζούλια, τους γιους του Άντι και Τζόζεφ, εφτά εγγόνια και ένα δισέγγονο.
(πηγή: The Guardian)

Δεν υπάρχουν σχόλια: